Scriitorii botoșăneni, invitați de seamă la Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu”

0

Zilele trecute, Biblioteca Judeţeană “G.T. Kirileanu” a prilejuit o nouă întâlnire din seria “Antologia scriitorilor români contemporani”.
Invitaţii acestei ediţii au fost scriitorii botoşăneni Gellu Dorian, Gabriel Alexe, Nicolae Corlat, Dumitru Necşanu și Vasile Iftime, care, pe lângă o pledoarie pentru lectura literaturii române contembot1porane, au ţinut să omagieze memoria unui alt scriitor botoşănean, recent trecut în veşnicie, Lucian Alecsa. Alături de aceștia s-au aflat și scriitorii nemțeni Emil Nicolae și Adrian G. Romila.

„Am invitat autori dintr-un spaţiu relativ apropiat, din Botoşani, acolo unde lider incontestabil este Mihai Eminescu, de unde a ieşit o întreagă literatură. De acolo, de la Botoşani, iradeză spiritul lui Eminescu, fiind întreţinut de o grupare scriitoricească, care de la o generaţie la alta este mai bogată şi mai temeinică” a declarat Adrian Alui Gheorghe, moderatorul întâlniri.

Discuțiile desfășurate în cadrul manifestării au avut ca teme, în mod special, lupta de reașezare a culturii în societatea de astăzi, faptul că ideea de centru-margine pare să fi dispărut din contextul actual și conceptul de globalizare care a dus la perpetuarea ideii de cultură și literatură națională.

Introducerea în tema discuțiilor a fost făcută de scriitorul și criticul Emil Nicolae.
„Bătălia se dă în jurul Uniunii Scriitorilor. Deși în această frământare au intrat și oameni din provincie, bătălia se dă mai ales la centru și trebuie să remarc că aceasta e pe cale să se destrame. Astfel, marginea tinde să devină tot mai importantă, pentru că în sfârșit descentralizarea intră și în cultură, dar nu intră prin decrete, legi, structuri instituționale, ci intră prin mentalitatea și felul nostru de a ne reașeza…..De aceea vă propun să discutăm despre această reașezare a valorilor, despre acest fenomen care se întâmplă încet, încet. Precizez, că impotriva invaziei prostiei, în fața unei invazii, în general, se rezistă mai bine dacă suntem împărțiți. Pe această idee, a fenomenului în care centrul dispare și marginea apare ca să își spună cuvântul din ce în ce mai accentuat, aș vrea să decurgă discuțiile din această seară”, a menționat scriitorul Emil Nicolae.

Manifestarea culturală a fost conturată și de momente muzicale oferite de Radu Moroşanu (nai), Alberto Pleşcan (saxofon), Constantin Emi Dumitru (acordeon), elevi ai Liceului de Artă “Victor Brauner”.
De asemenea, Gellu Dorian, liderul incontestabil al grupării de la Botoșani, (poet, prozator şi eseist), a revenit cu câteva noutăţi editoriale, între care romanul Cartea de la Uppsala (Editura Cartea Românească, 2016) şi volumul de interviuri şi anchete Împotriva uitării (Editura Junimea, 2015).

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate