13 septembrie – Ziua Pompierilor din Romania

0

Ziua de 13 septembrie 1848, unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor, va consacra pentru totdeauna virtuţile patriotice ale pompierilor militari.

Caracterul militar şi structura organizatorică specifică aveau să fie întărite şi statornicite prin Înaltul Decret Regal 702, din anul 1874, act normativ care modifica Legea pentru organizarea armatei. Pompierii vor intra în subordinea Ministerului de Război, constituindu-se ca unităţi şi subunităţi în compunerea artileriei teritoriale. Eficienţa acestui tip de organizare şi pregătire a pompierilor se va materializa pe timpul Războiului pentru Independenţa de Stat a României din anii 1877 – 1878. Participanţi, în compunerea bateriilor de coastă şi a bateriilor active, dar şi a coloanelor de transport muniţii, ei şi-au adus contribuţia la asediul Vidinului, Rahovei şi Plevnei, jurnalele de operaţii menţionându-i ca pe ostaşi destoinici, plini de curaj şi profesionalism.

După Războiul de Independenţă, cele 14 baterii de pompieri-artilerişti au trecut direct în subordinea regimentelor de artilerie, situaţie care a durat până în anul 1912 când, prin Înaltul Decret Regal 2222 s-a înfiinţat Inspectoratul Pompierilor Militari.

În domeniul organizatoric, sfârsitul războiului debutează cu modificări importante. Astfel, în Ordinul Marelui Stat Major nr. 51.666 din 5 mai 1945 se stipula că „Pompierii militari vor trece cu organizarea actuală la Ministerul Afacerilor Interne, figurând numai în organizarea şi situaţiile armatei – Ministerul de Interne va prelua asupra sa dotarea, întrebuinţarea şi inducţia acestui personal„. Ca urmare a acestui ordin, Comandamentul Corpului Pompierilor Militari redevine Inspectoratul General al Pompierilor, batalioanele din Bucureşti şi Ploieşti devin Grupuri de pompieri.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ, s-a înfiinţat la data de 15.12.2004, în baza Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. I/0621 din 01.12.2004, prin unificarea şi reorganizarea Grupului de Pompieri „Petrodava” al judeţului Neamţ cu Inspectoratul de Protecţie Civilă al judeţului Neamţ.

Inspectoratul judeţean face parte din forţele de protecţie ale Sistemului de securitate şi apărare naţională şi din Subsistemul judeţului Neamţ de management al situaţiilor de urgenţă, având ca misiuni principale apărarea vieţii, bunurilor şi mediului împotriva incendiilor şi dezastrelor, precum şi realizarea măsurilor de protecţie civilă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ  va deveni, în contextul desfăşurării etapelor de profesionalizare a structurilor proprii şi alocării resurselor necesare, o structură eficientă, aliniată la standardele impuse de statutul de ţară membră a Uniunii Europene, capabilă să ofere o creştere a nivelului de securitate a vieţii cetăţenilor, proprietăţii şi mediului.

Ziua de 13 septembrie 2010, dată la care aniversăm Ziua Pompierilor din România, împlinirea a 162 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi 242 de ani de la atestarea documentară a primelor măsuri de prevenire a incendiilor, reprezintă tot atâtea motive pentru a împărtăşi bucuria  momentului jubiliar concetăţenilor în slujba cărora ne aflăm întreag noastră competenţă şi profesionalim, sub deviza

„SACRIFICIU ŞI DEVOTAMENT”.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate