13 milioane de euro la partide. Așa, și?

0

Doar subvențiile fără alte cheltuieli acordate de statul german partidelor vor creşte de la 165 milioane în 2018 la 190 milioane de euro în 2019.

Ungaria dă peste o suta de milioane de euro fără să clipească pentru ”renaturalizarea maghiarilor români”, adică pentru UDMR.

Polonia, Moldova, Bulgaria, Turcia, nu mai spunem, alocă sume de sute de milioane de euro partidelor politice. Dacă e să luăm în calcul axa Moldova – Bulgaria și finanțările via Moscova, deja vorbim de sume colosale.

În România, sumele alocate de la stat partidelor sunt sub media țărilor din imediata apropiere. Deci, nu e nici un jaf, ba chiar politicienii români au parte de mult mai puține decontări decât colegii lor din țările învecinate.

Suma de 13 mil. euro decontată într-o lună de statul român pentru partidele politice nu este ceva care ar trebui să mire pe nimeni, ci este ceva normal. Anormal este ca tot felul de incompetenți să încerce să manipuleze și să instige populația, spunând că această sumă e un jaf, cum la fel de anormal este că acești bani ajung la o mulțime de politicieni incompetenți de la toate partidele, unii neștiind nici măcar tabla înmulțirii și alții citind pe silabe din ziare.

Așadar, suma de 13 milioane de euro nu este una mare ca alocare bugetară, ci este una mare doar prin prisma că o parte însemnată dintre politicienii care beneficiază de ea sunt la fel de incompetenți ca o parte dintre jurnaliștii care discută de aceste sume fără să cunoască contextul bugetării partidelor din mai toate țările.

Este o falsă temă când sunteți instigați să vă revoltați pe aceste sume. Nu sumele sunt problema României, ci calitatea celor care le consumă, acolo trebuie să privim cu toții și să impunem politicului să pună oameni pe liste care să merite acești bani.

Dacă politicul va încasa din ce în ce mai puțini bani, atunci oamenii competenți vor evita să se implice și vor ajunge la butoane numai șmecherii care au bani. Deci, dacă vrem să creăm o competiție și funcțiile politice să fie râvnite de cât mai mulți oameni valoroși, atunci trebuie să le oferim și motivații financiare.

Ia să spunem noi că de mâine un post de consilier local va fi plătit cu 10.000 euro pe lună. Să vedeți cum ar participa la alegeri 200 de independenți în fiecare oraș și ar spulbera listele și puterea partidelor politice.

I.R.

 

 

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate