13 ianuarie 1990: O zi importantă pentru toți basarabenii

1

gar sarma ghimpata

13 ianuarie 1990: La granița României cu RSS Moldovenească (ulterior Republica Moldova) este desființat gardul de sârmă ghimpată și sunt introduse facilități de trecere a frontierei.

La începutul anilor ’90, o parte din gardul de sârmă ghimpată fusese demolat, însă o porţiune de 80 de kilometri rămăsese în preajma raionului Ungheni şi Cantemir.

În 2007, Consiliul raional Ungheni adopta o decizie privind scoaterea gardului de sârmă ghimpată din zona de frontieră a raionului Ungheni. Autoritățile raionului Ungheni desființau gardul de sârmă ghimpată pe o distanță de circa 80 de kilometri.

În februarie 2010, premierul moldovean, Vlad Filat,  anunţa  începerea  procesului de scoatere a celor 360 de km de sârmă ghimpată de la frontiera cu România. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe prezidate de primul-ministru, care a îndemnat conducătorii celor 10 raioane de la frontiera cu România, inclusiv conducerea Serviciului de Grăniceri, Vamal şi „Moldsilva”, să înceapă lucrul fără tăieri de panglici şi alte acţiuni de acest gen.

Gardul de sârmă ghimpată a fost instalat pe Prut de sovietici în 1940, după ce Basarabia a fost cedată Rusiei, conform tratatului Ribbentrop-Molotov.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. VUKovic spune

    Bine lor fi desfacut ,demontat Ei ,acum ceva ani , Chestiunea e ca s ar putea Remonta la loc ! Nu au ei presedinte pe DODON ,cel pro rus ? Oricum am privi ,pune problema cei mai multi dintre ei sunt fani maica RUSIA , de la NOI RO. vor doar ajutoare : energie , ,carburant , care CULMEA ! ce sa vezi la Ei ,e mai ieftin , datorita faptului ca suportam noi diferenta , domiciliu , sau luarea in spatiu ptr a putea fi Europeni sa nu mai fie CIOLOVEC din fosta URSS , ASA cum sa dovedit ca pelicula TICALOSII an 2007 ,e mai mult decat actuala , chiar daca unele dintre personaje au Disparut ,au aparut altele care sa le ia Locul . ASA si cu MOLDOVENII de peste PRUT , parerea lor despre NOI ,ca STAT , Oameni , e exprimata Foarte bine in , NUNTA in BASARABIA , cu unchiu TOLEA si Antreprenorul VALERA .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate