Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti

0

În ziua de 10 ianuarie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti. Acest sfânt este amai puţin cunoscut la noi, dar foarte cinstit de ruşi şi de greci. Ruşii îl cinstesc drept „sfânt cuvios”, iar grecii îl cinstesc drept „sfânt athonit”, ca unul ce s-a distins între călugării de la Sfântul Munte.
Cuviosul Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, din judeţul Bacău. A intrat în monahism la Mănăstirea Calapodeşti, la vârsta de 20 de ani.
După doi ani a plecat la Muntele Athos şi s-a stabilit la schitul românesc Lacu. În rânduiala aspra de la Schitul Lacu şi-a petrecut 15 ani, după care s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Sfântului Munte. Aici a stat patru ani; în această perioadă a fost călugărit cu numele de Antipa şi hirotonit diacon.
În anul 1860, s-a reîntors în Moldova si a vieţuit prin mănăstirile din apropierea Iaşului.
Din anul 1865 se nevoieşte în Mănăstirea Valaam, situată pe o insulă din Lacul Ladoga, în apropiere de Finlanda, unde a trăit încă 17 ani. În această mănăstire şi-a continuat nevoinţele duhovniceşti, căutând să fie folositor obştii care îl înfiase.
La 10 ianuarie 1882, a trecut la cele veșnice. Canonizarea și trecerea în rândul sfinților a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906. Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinților în urma ședințelor de canonizare din 20-21 iunie 1992.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate