125 de ani de Coca-Cola

1

Pe 8 mai 1886 a fost lansată pe piaţă băutura răcoritoare cea mai cunoscută din lume: Coca-Cola.

Compania distribuie imbuteliatorilor licentiati din intreaga lume un concentrat care devine produs final dupa combinarea acestuia cu apa si indulcitori. La cererea clientilor, compania este in faza de eliminare a emulgatorului E211, sau benzoatul de sodiu, un aditiv contestat folosit in Coca-Cola Light de care se leaga hiperactivitatea la copii.

Reteta-prototip a Coca-Cola a fost conceputa la Eagle Drug and Chemical Company, o farmacie din Columbus, Georgia, de catre John Pemberton in vederea producerii vinului de coca. In 1886, Pemberton a produs Coca-Cola, o versiune fara alcool a vinului de coca, o bautura care a devenit foarte populara in acea perioada deoarece se credea ca bauturile carbo-gazoase fac bine organismului. Pemberton sustinea ca Coca-Cola putea vindeca foarte multe boli, printre care dependenta de morfina, neurastenia, durerile de cap si impotenta.

In momentul in care Coca-Cola a fost lansata pe piata, cele doua ingrediente cheie erau COCAINA (un alcaloid tropanic, care se obţine din frunzele arbustului de coca (Eritroxylon coca); este un stupefiant cu efect stimulant puternic al sistemului nervos central, fiind unul dintre cele mai răspândite droguri care produc dependenţa consumatorului. Cocaina era folosita in secolul al XIX-lea in tratarea pacientilor dependenti de morfina) si COFEINA, un extract din fructul arborelui de kola, de unde si numele de Coca-Cola. Pana in 1903, bautura racoritoare a lui Pemberton continea 250 de mg de cocaina pe litru, o cantitate semnificativa, fapt de care nu se aminteste in istoricul oficial al companiei. Ulterior, cocaina a fost eliminate din reteta, insa pana in ziua de astazi Coca-Cola contine aroma de coca.

Coca-Cola, in ciuda succesului pe piata, a fost criticata pentru presupusele efecte secundare asupra organismului, pentru marketingul agresiv raportat la copii si introducerea monopolului.

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. adi spune

    Eu doresc sa spun si sa previn toti „BARBATI” care vor sa consume alcool , tutun, droguri ca la batranete aceste lucruri se aduna si vor suferi ENORM atat ei dar si cei din jur. Vedem, atatia oamenii (mai ales barbati – batrani) care cersesc deoarece si-au pierdut casa si familia sau au ramas singuri.
    EU VA SPUN SA NU NE JUCAM CU SOARTA NOASTRA SI A CELOR DIN JUR, MAI ALES IN ACESTE PERIOADE MATERIALISTE IN CARE FAMILIA SE DESTRAMA RELATIV USOR.:(

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate