125 de ani de Coca-Cola

1

Pe 8 mai 1886 a fost lansată pe piaţă băutura răcoritoare cea mai cunoscută din lume: Coca-Cola.

Compania distribuie imbuteliatorilor licentiati din intreaga lume un concentrat care devine produs final dupa combinarea acestuia cu apa si indulcitori. La cererea clientilor, compania este in faza de eliminare a emulgatorului E211, sau benzoatul de sodiu, un aditiv contestat folosit in Coca-Cola Light de care se leaga hiperactivitatea la copii.

Reteta-prototip a Coca-Cola a fost conceputa la Eagle Drug and Chemical Company, o farmacie din Columbus, Georgia, de catre John Pemberton in vederea producerii vinului de coca. In 1886, Pemberton a produs Coca-Cola, o versiune fara alcool a vinului de coca, o bautura care a devenit foarte populara in acea perioada deoarece se credea ca bauturile carbo-gazoase fac bine organismului. Pemberton sustinea ca Coca-Cola putea vindeca foarte multe boli, printre care dependenta de morfina, neurastenia, durerile de cap si impotenta.

In momentul in care Coca-Cola a fost lansata pe piata, cele doua ingrediente cheie erau COCAINA (un alcaloid tropanic, care se obţine din frunzele arbustului de coca (Eritroxylon coca); este un stupefiant cu efect stimulant puternic al sistemului nervos central, fiind unul dintre cele mai răspândite droguri care produc dependenţa consumatorului. Cocaina era folosita in secolul al XIX-lea in tratarea pacientilor dependenti de morfina) si COFEINA, un extract din fructul arborelui de kola, de unde si numele de Coca-Cola. Pana in 1903, bautura racoritoare a lui Pemberton continea 250 de mg de cocaina pe litru, o cantitate semnificativa, fapt de care nu se aminteste in istoricul oficial al companiei. Ulterior, cocaina a fost eliminate din reteta, insa pana in ziua de astazi Coca-Cola contine aroma de coca.

Coca-Cola, in ciuda succesului pe piata, a fost criticata pentru presupusele efecte secundare asupra organismului, pentru marketingul agresiv raportat la copii si introducerea monopolului.

Emilian Zaharia

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. adi spune

    Eu doresc sa spun si sa previn toti „BARBATI” care vor sa consume alcool , tutun, droguri ca la batranete aceste lucruri se aduna si vor suferi ENORM atat ei dar si cei din jur. Vedem, atatia oamenii (mai ales barbati – batrani) care cersesc deoarece si-au pierdut casa si familia sau au ramas singuri.
    EU VA SPUN SA NU NE JUCAM CU SOARTA NOASTRA SI A CELOR DIN JUR, MAI ALES IN ACESTE PERIOADE MATERIALISTE IN CARE FAMILIA SE DESTRAMA RELATIV USOR.:(

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate