11 noiembrie – Ziua veteranilor din teatrele de operații

0

Ziua Veteranilor, denumită inițial Ziua Armistițiului, este sărbătorită în data de 11 noiembrie și marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial.


La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, forțele aliate au semnat armistițiul cu Germania, în urma căruia se punea capăt războiului.
Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

De asemenea, semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan.

România a ales bujorul românesc să reprezinte recunoştinţa, consideraţia şi respectul nostru pentru veteranii de război şi veteranii din teatrele de operații.

În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Mesajul Generalului (în rezervă) Nicolae Ionel Ciucă, ministrul Apărării Naționale.

Îi aniversăm, astăzi, pe veteranii teatrelor de operații, militarii care au îndeplinit, în ultimii 30 de ani, toate misiunile internaționale la care România a fost parte. Și-au reprezentat țara cu cinste, purtând drapelul național în teatre de operații de pe trei continente.

Participarea militarilor Armatei României la misiuni internaționale de pace reprezintă o confirmare a profesionalismului lor și este expresia îndeplinirii angajamentelor pe care țara noastră și le-a asumat în comunitatea internațională.

Anul 1991 este cel al primei contribuții românești la o operație externă, sub mandat ONU. Armata României a contribuit atunci cu un spital de campanie la Forța Multinațională de Pace din zona Golfului Persic (Coaliția internațională împotriva Irakului) și cu observatori militari la Misiunea ONU de Observare din Irak-Kuweit, UNIKOM. Au urmat, apoi, participări la misiunile ONU din Somalia, Angola, Eritreea, Rwanda, Republica Democrată Congo, Burundi, Coasta de Fildeș, Kosovo, India, Pakistan sau Sudanul de Sud, cea mai recentă participare fiind la Misiunea ONU multidimensională integrată de stabilizare din Mali (MINUSMA).

La această ultimă misiune executată sub drapelul Națiunilor Unite, România a participat, timp de un an, cu detașamentul “Carpathian Pumas”, format din 120 de militari cu patru elicoptere IAR-330 L-RM, cea mai substanțială contribuție a țării noastre la o misiune ONU.

Începând cu momentul semnării Parteneriatului pentru Pace, în anul 1994, România a decis participarea la misiunile Alianței Nord-Atlantice, chiar dacă nu avea, încă, statutul de membru.

În scurt timp, țara noastră a decis să se alăture eforturilor de gestionare și soluționare a crizelor din Balcanii de Vest, astfel că, în 1996, un detașament de geniști a fost dislocat în operația NATO din Bosnia și Herțegovina, IFOR, pentru a efectua activități de deminare, refacere a drumurilor și a podurilor, de construcție și restaurare a unor clădiri.Această primă participare la o misiune a NATO a fost urmată de multe alte misiuni sub comandă aliată, întotdeauna participarea militarilor români fiind sub semnul eforturilor constante în vederea asigurării securității, stabilității și păcii, prevenirii conflictelor, soluționării lor prin mijloace pașnice.

Prima participare a României la operațiuni militare sub drapelul Uniunii Europene a coincis cu prima misiune militară a acestei organizații, în 2003, în Republica Macedonia de Nord. Astăzi, participăm la toate cele șase misiuni militare active ale Uniunii.Sunt misiuni complexe care au contribuit semnificativ la adaptarea Armatei României la provocările prezente și, în același timp, au reprezentat argumente solide pentru integrarea în NATO și pentru parteneriatul strategic cu Statele Unite. Pentru aceasta le datorăm veteranilor din teatrele de operații respectul nostru.

Personalul armatei participant, după 1990, la acțiuni militare în afara teritoriului național, a demonstrat, în istoria recentă, că flacăra aprinsă de veteranii de război arde în continuare în inima ostașului român. Amintirea sacrificiilor făcute de militarii noștri de-a lungul istoriei trebuie să rămână vie în conștiința românilor. Ei reprezintă un model pentru societate, un model de camaraderie, de viață, de sacrificiu pentru țară, de solidaritate umană fără frontiere.

Ziua de 11 noiembrie ne aduce aminte de sacrificiul sublocotenentului post- mortem Iosif Silviu Fogorași, primul militar român care și-a dat viața, în anul 2003, în teatrul de operații din Afganistan. Această dată a devenit reper pentru instituirea Zilei Veteranilor din teatrele de Operații, marcată pentru prima oară în 2014.

Aducem, astăzi, un omagiu tuturor militarilor care și-au jertfit viața în teatrele de operații, în numele țării și pentru țară. Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodată, iar familiile eroilor noștri vor avea în Armata României un permanent sprijin.

Astăzi, aproximativ 1.000 de militari ai Armatei României continuă tradiția și poartă cu mândrie drapelul tricolor în teatrele de operații și misiuni în afara teritoriului național, îndeplinind cu profesionalism și dăruire toate misiunile încredințate, alături de aliați și parteneri.

Dumnezeu să îi binecuvânteze pe militarii români, pe eroii Armatei României, pe veteranii teatrelor de operații și familiile lor.Dumnezeu să binecuvânteze România!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate