101 ani de la nașterea meșterului popular Nicolae Popa

0

În ziua de 13 august 1919 se năștea la Târpești (comuna Petricani, judeţul Neamţ) renumitul meşter popular, arheolog, etnolog, dascăl şi poet român Nicolae Popa.

A urmat cursurile şcolii de cântăreţi bisericeşti, din Piatra- Neamţ, al cărei director era pe atunci preotul Constantin Mătasă, cunoscut arheolog şi fondator al Muzeului de Istorie din oraş. În perioada 1952-1957 a fost deţinut politic din motivul apartenenţei sale la Partidul Ţărănesc.

O dată cu începerea lucrărilor de cercetare arheologică din Tărpeşti, Petricani din anii ’60 la situl Râpa lui Bodai de profesorul V. Dumitrescu, Nicolae Popa urmează drumul sculpturii naive.  Operele sale sculpturale, care imitau capuri de daci şi romani, aveau forme similare statuilor din Insula Paştelui. Primele sculpturi au pornit de la o farsă pe care Nicolae Popa le-a inscenat-o arheologilor, îngropând in sit figurine zoomorfe din piatră. Aşa a fost descoperit şi promovat.

Din acest moment începe ascensiunea mesterului Nicolae Popa, participând la numeroase expoziţii, concursuri de artă naivă, festivaluri de folclor pe plan naţional şi internaţional.  Despre lucrări sale au scris Michel Fortin, Raymond Charles (prof. univ. dr. la Sorbona), Samuel Glotz, Sandra şi Scott Windeart etc.

De la idoli din piatră care abia atingeau 10 cm, Nicolae Popa  a început să sculpteze  piese de mari dimensiuni, unele în mărime naturală, cu o tematică diversă. Multe din personajele conturate în lemn sau piatră poartă costume populare, iar femeile se remarcă prin coafuri cu volum, cercei grei şi bine evidenţiaţi.

Muzeul „Popa” întregeşte pasiunea meşterului de a colecţiona diverse obiecte cu puternice influenţe ale folclorului local, fiind un veritabil muzeu al satului care păstrează aerul unei epoci rurale care începe uşor, uşor să apună. Muzeul construit de Elena şi Vasile Popa, care găzduieşte măşti şi costume populare, sculpturi în lemn şi piatră, veste brodate cu detalii ornamentale specifice zonei Neamţ. În anii 70, muzeul a devenit atracţie turistică. Muzeul include de asemenea colecţii de ceramică, figuri antropomorfe, unelte, arme, numismatică, documente, icoane pe lemn şi sticlă, cărţi vechi bisericeşti (Tetraevangheliarul tipărit la 1826 la Mănăstirea Neamţ), obiecte de cult (chivote, sfeşnice, accesorii vestimentare, cununii).

Meșterul Nicolae Popa se stinge din viață în data în data de 20 octombrie 2010, la venerabila vârstă de 91 de ani.

A lăsat în urmă o moştenire culturală impresionantă, iar noi trebui să avem grijă să nu se irosească.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate