10 socuri intr-o singura vizita la Spitalul Judetean Neamt

64

Am auzit si eu, ca si dumneavoastra, tot felul de povesti cutremuratoare despre ce se intampla in Spitalul de la Piatra Neamt si vreau sa va spun ca de multe ori nu am dat crezare presupunand ca oamenii la suparare au tendinta de a dramatiza situatia, dar se pare ca in realitate situatia este mult mai grava si va spun acest lucru din propia experienta.
Eu fac parte din oamenii care au un animal de companie, mai precis un caine si va spun cu toata responsabilitatea: doctorul veterinar este mai atent si se comporta mai frumos cu cainele meu decat se comporta personalul medical cu pacientii de la Spitalul Judetean Neamt.
Nefericita intamplare a facut sa insotesc un bolnav in stare critica la sectia de urgente a spitalului. Pacienta la varsta a treia se afla in criza de spasmofilie, avand membrele contractate, grave probleme de respiratie si cel mai grav era ca prezenta o problema neurologica ce tine de calcifierea vaselor de sange. Indiscutabil, principala vina pentru situatia critica apartinea pacientului, deoarece a amanat pana in ultimul moment prezentarea la medic, desi stia clar ce probleme are. In alta ordine de idei pacientul se prezentase cu iesirea din spital, lista de medicamente pe care le ia, lista de medicamente la care e alergic, analize recent facute etc. Intr-un cuvant, pacientul avea deja diagnosticul dat 99%.spital piatra neamt
Desi am explicat doctorului de la urgente ce are pacientul si am certificat cu acte totul acesta a demarat un set de proceduri: luat tensiune, temperatura, puls, dupa care, in mod suspect, desi pacientul se afla in convulsii, nu mai putea respira etc. a decis sa il trimita la ecografie, radiografie, dar fara sa intervina cu nimic.
Din acest moment au inceput socurile:
1. Primul soc l-am avut cand a venit o doctorita, Dragomirescu, care era foarte deranjata ca a fost solicitata la un pacient cu probleme neurologice, ea fiind de specialitate neurochirurg, nu neurolog. Am ramas fara cuvinte cand respectiva doctorita si-a permis sa ne certe ca venim duminica la spital, cand nu este doctor de specialitate etc. Am incercat sa explic “individei” ca noi nu venim la spital ca ne place aici sau ca suntem mai liberi duminica, ci ca este o situatie de urgenta ….ce sa va mai spun, o primire si o tratare execrabile.
2. Al doilea soc mi l-a provocat doctorul de garda care, analizand radiografia pulmonara, a spus ca plamanii batranei arata perfect, in realitate pacienta avand un astm grav cu o capacitate pulmonara redusa cu 75%, dependenta de oxigen etc. Eplicand doctorului situatia acesta a concluzionat “Inseamna ca aparatul e defect” UAUUU!!! Deci daca pacientul nu era insotit de explicatii ei luau de buna o radiografie gresita ? ? ?
3. Al treilea soc a fost cand nu intelegeam de ce la un pacient in criza de spasmofilie de mai bine de o ora nu i se administreaza macar o fiola de calciu, ceva. Am fost lamurit imediat cand o asistenta m-a trimis sa cumpar calciu de la farmacie ca ei nu au.
4. Al patrulea soc l-am avut cand mi s-a comunicat ca i s-a facut o perfuzie, i s-a administrat calciu, e stabila, dar nu au brancardier sa o mute la neurologie. Fantastic!!!!
5. Dupa atatea socuri, un diagnostic de plaman functional la un asmatic si atatea lipsuri am incercat sa abordez doctorita ofuscata ca fusese deranjata si am cerut sa imi spuna ce trebuie sa fac, in ce oras sa duc bolnavul, la ce spital sa ma trimita undeva Iasi, Bacau oriunde, in 1-2 ore duc eu bolnavul cu masina personala. Daca nu este specialist la spitalul nostru nu e nici o problema, asta e, mergem in alta parte . Nici nu va spun restul discutiei deoarece m-a scarbit total si am incasat al 5-lea soc .
6. Al saselea soc major a fost sa aud din greseala discutiile din zona parterului de la Spitalul Judetean Neamt si am sa va dau cateva citate:
– “Ce l-ai adus pe asta aici, nu vezi ca moare? Vrei sa moara la mine? Ia-l si du-l unde stii tu.“
– “ Iar ai venit cu de astia? Mai lasa-ma in pace!“
– “ Si eu ce sa-i fac? Pune-i si tu o perfuzie, vezi ce gasesti pe acolo.”

7. Al saptelea soc a fost in spitalul vechi, unde o infirmiera radea cu o asistenta: “Am uitat sa le schimb pungile cu pisat. Îs asa de umflate, ca daca le atingi, explodeaza pe tavan …hahaha!” .
8. Al optulea soc a fost provocat de mirosul dintr-un salon unde se aflau oameni in stare grava si mirosul emanat imi sugera ca sigur acei oameni facusera pe ei si nu se obosise nimeni sa ii schimbe ….
9. Al noualea soc a fost provocat de faptul ca discutand cu cativa angajati ai spitalului am inteles ca la noi la Piatra Neamt nu se poate face fata la urgente neurologice, oftalmologice si la alte cateva categorii, deoarece nu se mai platesc orele suplimentare, iar in week-end cateva specialitati nu au doctor. Mai concret: daca te lovesti la un ochi de exemplu trebuie neaparat sa iti programezi accidentul in cursul saptamanii, ca daca e sambata sau duminica …. soarta.
10. Ultimul soc l-am avut cand am descoperit ca medicii de serviciu de la urgenta sunt la randul lor tratati foarte ciudat de medicii din spital care vin foarte greu cand sunt chemati si vin foarte ofuscati ca sunt deranjati pentru urgente de parca medicii de la UPU i-ar chema doar ca sa rada de ei. Ca sa nu mai spun ca cei de la UPU incearca si ei saracii sa faca protocoale, circuri si sa mascheze nesimtirea unor colegi si lipsa de medicamente…. dar nu prea stiu eu ce pot sa faca daca nu au nici o fiola de calciu si medicii specialisti din spital vin in scarba si ofuscati total cand sunt chemati in ajutor.
Si uitati asa am plecat de la Spitalul Judetean Neamt, inmarmurit si ingrozit de ce se intampla acolo si ma inteb oare cati oameni mor cu zile in acest spital?
Am fost si pe la alte spitale din tara, dar atata nesimtire in relatia cu pacientii nu am vazut nicaieri si cu riscul de a ma repeta va spun: cainele meu beneficiaza de mai multa atentie si tratament din partea veterinarului, decat beneficiaza un om ajuns la Spitalul Piatra Neamt .
S-a ajuns in situatia in care in caz de o urgenta nici macar nu ai pe cine sa mituiesti pentru ca nu exista doctor pe specialitate deci nici cu bani nu mai poti rezolva nimic si nu stiu ce pateste un pacient adus in situatie critica si nu are cine sa se duca sa cumpere medicamentele elementare care lipsesc la UPU …… Ce face ? MOARE ?
Nu stiu cum naiba se intampla ca se monteaza sisteme de supraveghere video costisitoare, lcd-uri, se renoveaza fatada spitalului dar nu se gasesc bani sa plateasca cate un medic care sa asigure pemanenta la fiecare specialitate si nu gasesc bani nici macar de o amarata de fiola de calciu la UPU.
Este clar ca banii pe care ii platim noi la sanatate nu ajung nici la medici si nici la medicamentele pentru pacienti .
ATENTIE MARE: Vom supraveghea indeaproape ce se intampla la Spitalul Judetean Neamt si pe aceasta cale adresez un mesaj public autoritatilor si medicilor:
“Orice scuze mai mult sau mai putin intemeiate legate de lipsurile din Spital nu pot scuza ofuscarea si nesimtirea personalului. In aceeasi situatie financiara se afla si medicii de la Targu Mures, Iasi, Bucuresti …etc. dar ei se poarta uman cu pacientii lor. Nici o motivatie bugetara nu poate scuza un comportament urat fata de pacienti si in alta ordine de idei nu costa nimic sa te porti frumos cu un pacient.
Daca nu va intereseaza ce se intampla la Spitalul Judetean Neamt, vedeti-va macar interesul vostru personal si ganditi-va la faptul ca in 4 ani cel putin 50% din populatia cu drept de vot din Neamt intra in contact cu acest sistem care este atent cu ei mai putin decat veterinarul cu cainele meu ….. Credeti ca mai vedeti voi vreodata vreun vot de la acesti oameni??? “
Nici nu stiu pe cine sa dau vina. La CJ am vazut ca exista implicare din partea domnului Pruteanu, la CASNT la fel domnul Fratila face tot ce e uman posibil sa fie bine, cu directoarea SJN am stat de vorba si pare o femeie foarte hotarata sa puna spitalul pe picioare ….. Cum de s-a ajuns la aceasta situatie si cine e vinovat??? Dumneavoastra ce parere aveti ??? …Si cand spun dumneavoastra ar fi util sa primim raspunsuri si din partea autoritatilor, asta daca sunt interesate de situatie…..

Acest articol trebuia publicat luni, dar s-a amanat publicarea sa la cererea conducerii spitalului de a formula un raspuns.

RASPUNSUL CONSILIULUI JUDETEAN  ( raspuns primit imediat in aceeasi zi )

1. Inca de la preluarea Spitalului Judetean de Urgenta Neamt, scopul declarat al noului administrator al SJU (CJ Neamt) a fost: cresterea calitatii actului medical si imbunatatirea conditiilor oferite pacientilor;
2. Prin reglementarile legale in vigoare, decontarea serviciilor medicale (care inglobeaza salarii personal, medicamente, materiale sanitare, cheltuieli utilitati, hrana etc) se face de catre Casa Judeteana de Sanatate. Consiliul Judetean Neamt poate interveni financiar doar in sustinerea unor investitii care au ca scop cresterea performantelor si eficientei medico-sanitare si imbunatatirea conditiilor oferite pacientilor. Investitia realizata la fatada spitalului reprezinta, in primul rand, o anvelopare termica (care va micsora pierderile de caldura, implicit cheltuielile cu utilitatile) si o imbunatatire a sigurantei pacientilor, apartinatorilor si salariatilor (au fost numeroase cazuri cand bucati din tencuiala veche s-au desprins şi au căzut; din fericire nu au fost înregistrate victime umane, dar cazuri de distrugere, da –  un astfel de “meteorit” a lovit o maşină şi i-a spart parbrizul).
Investiţia respectivă se adaugă altora demarate de Consiliul Judeţean Neamţ (achiziţii de aparatură, repararea centralei termice,  amplasarea de panouri solare pentru încălzirea apei menajere etc).
3. Urmare a demersurilor făcute de preşedintele CJ Neamţ, Guvernul României a aprobat deblocarea câtorva posturi la SJU Neamţ, angajările urmând a fi făcute în cel mai scurt timp, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
4. Cât priveşte fondul cazului sesizat de dumneavoastră (lipsa de promptitudine a personalului, lipsa medicamentelor, rezultate dubioase la analize, comportament necorespunzător la personal etc), o copie a articolului – sesizare semnat de dvs, a fost predată consilierului preşedintelui CJ pe probleme de sănătate, Radu Năstasă (care este şi membru în Consiliul de Administraţie al SJU Neamţ) cu solicitarea ca acest caz să fie adus la cunostinţa întregului CA al SJU Neamţ care să analizeze problemele la care faceţi referire şi să propună urgent măsurile ce trebuie luate.
5. Preşedintele Vasile Pruteanu a cerut în dese rânduri conducerii şi personalului SJU ca, dincolo de anumite lipsuri materiale (care şi acestea trebuie rezolvate), serviciile de care beneficiază pacienţii să fie îmbunătăţite (inclusiv comunicare pacient – personal medico-sanitar). Preşedintele Vasile Pruteanu îşi exprimă regretul pentru experienţa trăită de ruda dumneavoastră şi aşteaptă concluziile şi propunerile Consiliului de Administraţie.

RASPUNSUL SPITALULUI ( inca il asteptam )

………………………………

Lamuriri in urma reactiilor:

Prin acest articol nu vrem sa punem la zid persoane, ci un sistem. Cunosc personal foarte multe cadre medicale cu o conduita ireprosabila, nu despre ei este vorba. Acest articol este un strigat disperat la adresa atitudinii fata de pacienti. Intelegem ca nu sunt bani, spitalul nu are caldura si afara e frig, nu sunt medicamente, nu este destul personal, mancarea este execrabila … dar macar oameni care sa respecte alti oameni trebuie sa fie.
Cat despre ofuscarea cu reducerea salariilor si neplata orelor suplimentare, intradevar o parte din personal este afectat, dar sa nu fim ipocriti ca se stie foarte bine ca majoritatea doctorilor primesc bani suplimentari nefiscalizati sub nicio forma si foarte multi bani nu sunt dati la cererea lor, ci pentru ca asa e obisnuit romanul, ii este rusine sa mearga la doctor sau la preot si sa nu dea.
Problema este de atitudine si de faptul ca doctorii din spital considera o corvoada sa vina cand sunt chemati la UPU si acest lucru din orgolii stupide ca unii ar fi platiti intr-un fel si altii alt fel, sicanari interne care se resfrang asupra pacientului nevinovat. Iar aceste figuri de adolescente frustrate nu sunt facute de asistenti sau infirmieri, ca aia saracii se duc unde li se spune. Aceste „figuri” sunt facute tocmai de cei care folosesc salariul doar pentru combustibil, veniturile lor extrabugetare fiind considerabile.
Vrem prin acest articol ca unele cadre medicale sa inteleaga ca banii lor nu vin de la CASNT, nu vin de la CJN, nu vin de la buget …. salariile lor vin de la pacienti si atentiile care le completeaza salariile tot de la pacienti, iar daca nu ai medicamente, il tii in frig si-i dai sa manance laturi … macar ai bunul simt si poarta-te frumos si zi-i o vorba buna ca nu te costa nimic, ba din contra atentiile primite vor fi mai consistente.
Cu toate riscurile si cu toate supararile pe care le vom provoca, promitem ca „vom da cu ei de pamant” pana ce vor deveni oameni si se vor comporta ca niste oameni cu alti oameni care le platesc salariile si le dau si „bonusuri nefiscalizate”. Sa nu va culcati pe o ureche, va garantez ca ne vom tine promisiunea. Portofoliul nostru de promisiuni realizate de acest gen este foarte mare …vezi   www.politiadinromania.ro , www.nongrata.ro , multi au crezut ca „merge si asa” si s-au inselat amarnic si au platit scump pentru aroganta lor.
Nu exista absolut nicio scuza de nicio natura si sub nicio forma care sa motiveze un comportament urat fata de un pacient. Iar personele care s-au trezit deja sa aiba reactii contra abordarii din acest articol sunt rugati sa o faca public aici. Comentariile sunt libere si necenzurate.

R.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
64 Comentarii
 1. A.S. spune

  Spasmofilia deja e un diagnistic stupid si demn de dispret, acesta este motivul dispretului de multe ori al doctorilor. Pentru neaveniti insa e o boala serioasa! Batrinica sunt sigura ca avea altceva daca e batrinica si avea inyradevar ceva suferinte. Spasmofilia la tinerele este doar „teatru” pentru impresionat anturajul necunoscator. Poti sa pui in fiola nu calciu ci …molibden si tot o sa isi revina clipind des din pleoape! Cit despre Dna. dr. Elena Dragomirescu, medic primar neurochirurg si din ce stiu eu singura pe baricade caci tinerica care s-a dus acolo sa o „ajute” desi moldoveanca la orijini si -a bagat un concediu fara plata de toata frumusetea si s-a mutat la Sp. Floreasca din capitala cu un serviciu de neurochirurgie …mediocru…dar daca fata trage la capitala poti sa te opui libertatii ei? Insa Dna. Dr. Dragomirescu este o valoare! Pacat ca nu e apreciata, ajutata si se ineaca nu numai judecata de amatori care habar nu au despre ce vorbesc dar intr-un oras care nu ii ofera nici un sprijin. In Bucuresti defectul ei era ca era ..femeie intr-o lume misogina si din nefericire pentru dinsa pacat ca nu a plecat din tara. Stiu sigur ca la valoarea ei (inca e o legenda si se pomeneste de ea in spitalul din Bucuresti care a fost primul si unicul spital de Neurochirurgie din tara la vremea deschderii drumului in aceasta specialitate) ar fi ajuns foarte departe oriunde in lumea asta! Sa iti exprimi opinii despre incompetenta ei este ca si cum un cizmar si-ar exprima opinii despre constructia de corabii! Toata stima Doamnei Doctor, probabil neaprecierea au facut-o sa devina si dinsa nerabdatoare si lipsita de prea multa compasiune

 2. diana spune

  Spitalul asta are directori? Directorii pt ce iau salarii? Au luat vreo masura, au trimis vreun raspuns ceva?

 3. admin spune

  Nu e vorba de inmuiat ci e vorba de a fi cinstiti cu noi insine . Peste tot si in politie si in sanatate si peste tot sunt profesionisti si nu e corect sa fie bagati in aceiasi oala cu spagarii si nesimtitii.
  Asa e corect sa laudam pe cei buni si sa dam de pamant cu cei rai … uitati un caz de personal medical uman http://ziarpiatraneamt.ro/la-spitalul-din-piatra-neamt-omul-sfinteste-locul/ ….. si duap ce vezi astfel de lucruri in acelasi spital nici vorba de inmuiat ba din contra inebuenesti pentru ca ai termen de comparatie.
  Atunci cand critici ceva e corect sa le arati si cum e bine … si deabia dupa ce arati ca in acelasi spital e si bine , deabia atunci nimeni nu mai poate gasi scuze pentru nesimtire…..
  Spuneti dvs. nu ar fi pacat sa bagam in aceiasi oala un medic nesimtit cu unul care de Craciun ia acasa un copil abandonat in spital ca sa petreaca sarbatorile intr-o familie ?

 4. ciumpalakul spune

  admin says:
  October 26, 2010

  Va rog frumos sa nu generalizam, eu personal cunosc cadre medicale pe mana carora se poate da viata oricui …. dar sunt si cativa nesimtiti de te doare capul.
  Cat despre banii medicilor , intradevar este greu pentru cei cinstiti …dar stiu si cativa care sar calul rau de tot si ei nu sunt constienti ca intr-o zi mai devreme sau mai tarziu pe lumea aceasta sau pe alta vor trebui si ei sa raspunda la unele intrebari si sa plateasca.
  Greata unora vine ca si la noi de la sistem si situatie, greata altora vine din egocentrism si cea mai periculoasa greata este cea care da de inteles bolnavului ca trebuie sa dea mita….
  Usor, usor se vor schimba lucrurile. Deja in privinta spialului din Piatra Neamt sunt semnale clare si fapte care arata ca se merge in spre bine. Noi vom urmari pentru dumneavoastra ce se intampla acolo si vom lauda pe cei care merita si sigur vom da rau de pamant cu cei care isi bat joc… TE AI CAM INMUIAT CARE I TREABA?

 5. admin spune

  Va rog frumos sa nu generalizam, eu personal cunosc cadre medicale pe mana carora se poate da viata oricui …. dar sunt si cativa nesimtiti de te doare capul.
  Cat despre banii medicilor , intradevar este greu pentru cei cinstiti …dar stiu si cativa care sar calul rau de tot si ei nu sunt constienti ca intr-o zi mai devreme sau mai tarziu pe lumea aceasta sau pe alta vor trebui si ei sa raspunda la unele intrebari si sa plateasca.
  Greata unora vine ca si la noi de la sistem si situatie, greata altora vine din egocentrism si cea mai periculoasa greata este cea care da de inteles bolnavului ca trebuie sa dea mita….
  Usor, usor se vor schimba lucrurile. Deja in privinta spialului din Piatra Neamt sunt semnale clare si fapte care arata ca se merge in spre bine. Noi vom urmari pentru dumneavoastra ce se intampla acolo si vom lauda pe cei care merita si sigur vom da rau de pamant cu cei care isi bat joc…

 6. ciumpalakul spune

  Am inteles cred…,cu totii ca castigati in jur de 1200 3000 ron pe ,,luna,, ;Dar pe ,,pamant,, cat castigati?Sincer nu credeam ca nesimtirea poate ajunge la un asemenea nivel.O intrebare am si eu :De ce, cand apelam la dumneavoastra aveti acea greata in voi si ne faceti sa ne simtim atat de inferiori voua.aaaaaaaa si nu uitati:SUNTETI PLATITI DIN BANII NOSTRI A OAMENILOR DE RAND CE SE CHINUIE SA SI PLATEASCA INTRETINEREA SI SA SI TINA COPII IN SCOALA NU SA PLATEASCA RATE LA MASINI DE LUX

 7. Le0nardo spune

  Nu cred ca e cinstit pentru o persoana normala sa traiasca cu salariile care sunt acum in romania,dar cred ca nu salariul ar trebui sa conteze cind se vorbeste de relazia interumana.Nu cred ca vinzatorul de la colt ar trebui sa se uite si sa iti vorbeasca urit doar pentru ca el are 200 lei salar si stiu ca salariile in piatra ori unde te duci sunt cam 70% foarte aproape de salariul minim pe economie.Ar trebui sa ne asteptam la toti acesti oameni sa se comporte asa???
  Cred ca sanatatea nu mai e o problema pentru ca la urma urmei cu o moarte suntem datori cu totii ……mai devreme sau mai tirziu

 8. viorel spune

  ana, hai las-o dracului de treaba, tu chiar ne iei pe toti de fraieri?
  duduie draga, se vede de la o posta ca esti ami subiectiva decat admin… te dai viitor cadru medical dar e evident de la o posta cao faci pe avocata sistemului si ca esti deja in sistem (ba, unii ar putea crede ca esti si f apropiata de conducerea spitalului)…
  si daca tot te dai bulina si vrei sa pui pe altii la colt, ia zi matale, duduie, ce stii despre jurnalism? stii ca deontologia obliga jurnalistul „sa incerce sa ia punstul de vedere al persoanei (institutiei) vizate”? ai retinut? SA INCERCE!!!
  daca citeai articolul, vedeai ca jurnalistul nu numai ca a incercat sa ia acel punct de vedere ci a si amanat publicarea articolului. L-a amanat (aici aveti dreptate, a gresit ca l-a amanat!!!). Tot nu a primit raspunsul si a publicat. Au trecut 5 zile si onor conducerea spitalului (careia ii tineti partea) nu a binevoit sa emita un punct de vedere).
  Anticii spuneau, stimata duduitza, ca si tacerea este un raspuns.
  Fiecare afirmatie subiectiva a dvs poate fi demontata f usor. Ma refer numai la cea cu medicul de garda care presteaza si pe sectie si la UPU. Intrebarea 1: nu pentru asta e platit? Intrebarea 2: l-a obligat cineva sa-si aleaga meseria asta? Intrebarea 3: stiti dvs in acest caz cat de ocupat era doctorul? Intrebarea 4: dece va bagati daca faceti doar speculatii fara probe?

  De fapt, din toata pledoaria de doi lei pe care o faceti intelegem un singur lucru – operatia reusita, pacientul mort! Intelegem conform mostrelor dvs de inteligenta ca indiferent ce aberatie s-ar intampla in spital (nu ca regula ci ca exceptie) nu avem dreptul, noi cei care platim sa ne punem intrebari, sa punem intrebari.

  Daca sunteti – asa cum ziceti – viitor cadru medical e f grav. Nu mi-as dori ca eu sa rudele dvs sa ajunga pe mana dvs. Daca sunteti asa cum cred eu actual cadru medical e si mai grav – si mintiti si incercati sa ne prostiti.

  Duduie draga, pt cultura ta generala: in spital nu trebuie sa miroase a boala!!! ca sa-ti dai seama de ceea ce spun, viziteaza spitalul tg mures, spitalul judetean bacau sau – si mai aproape – centrul privat de dializa din curtea spitalului neamt.

  daca dumneata vrei cocina, doreste-ti cocina. Noi in spital vrem competenta, civilizatie, curatenie, conditii decente si pt pacienti si pt salariati…

  am zis deja ca am dubii – subiectiv si cu anticipatie – cu privire la competentele dumitale, si profesionale si umane. E de prisos sa spun ca si din postura de gherila digitala esti la fel de jalnica…

 9. admin spune

  1.:) Da … nu ati consultat acest site …ati fi vazut clar ca ” Va aflati pe un ziar care nu are ziaristi cu studii in acest domeniu ci doar oameni normali care scriu…… Noi suntem un colectiv de amatori …… „..cititi mai multe aici http://ziarpiatraneamt.ro/1437/ probabil ati intrat doar ca ati auzit de acest articol sau ca vi s-a sugerat sa ne puneti la punct 🙂 … sper ca sunteti multumit (a)
  2. Va suna cunoascut ” Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, …. tra lala si bla bla bla ? …cum spuneati mai sus ??? niciun specialist nu are voie sa intervina intr-o alta specialitate decat daca este solicitat de medicul incadrat in specialitatea la care este solicitat sa intervina …. cred ca ati facut o scoala de macelarie sau ceva … orice medic si orice om simplu de pe strada trebuie sa ajute cu cat il duc „forțele și rațiunea” …. ce spuneti dvs nu are legatura cu nici un juramant facut de medici…
  3.”s-a demonstrat ca fiola de calciu este doar pt. a obtine efectul placebo” daca este placebo…intreb si eu ca prostu de ce costa asa de mult sau cu un pret mic nu se obtine efectul de placebo ?:) Aveti dreptate …habar nu am de medicina … la fel cum dvs. habar nu aveti ce inseamna sa fii om … si daca tot vorbim de placebo …chiar de acest lucru e vorba … de un comportament frumos, o vorba buna …lucruri care valoreaza enorm pentru un om aflat in suferinta.
  4.Va dau dreptate cu salarizarea si motivarea cadrelor medicale si daca erati o persoana interesata de subiect si nu doar o persoana care sa intre special sa combata un articol ati fi vazut mai sus ca am spus ” Cat despre salariile cadrelor medicale nici nu stiu cum sa mai spun dar situatia actuala si salariile de 2 lei sunt un atentat la sanatatea nationala. Este clar ca nu poti incredinta viata cuiva unui om prost platit.
  Suntem alaturi si vom sprijini cadrele medicale care sufera din cauza salariizarii proaste dar nu le vom plange niciodata de mila cadrelor medicale care “prin munca cinstita” au reusit sa faca case unde poti intoarece masina in sufragerie.”
  si pentru dumneavoasta am sa spun si mai clar : 90% din cadrele medicale sunt oameni deosebiti de care depinde sanatatea si viata noastra dar aici vorbim de cei 10% care nu au nici o vocatie pentru meserie si au o parere foarte buna despre ei cand se uita in oglinda.
  5. Despre scoala mea si calculatul pe celular 🙂 nu am sa va raspund sa nu va stric ziua dar ar fi interesant daca luati apararea sistemului sa spuneti cititorilor nostri cine sunteti … ei sunt in masura sa discearna cine are dreptate , ei stiu mai bine ca noi cum sunt tratati la spital si ei sunt in masura ca sa se uite in ochi mei sau ai dumneavoasta si sa ne spuna parerea lor in limba romana.

  Dupa cum vedeti aici e un loc unde puteti sa va exprimati liber parerea indiferent care este ea .
  Promit ca pentru persoanele ca dumneavoastra care in loc sa vorbeasca la subiect bat campii aiurea si au emanatii inteligente , vom face o rubrica necenzurata pentru injurii aduse la adresa acestui site sau a celor care scriu in el ca sa aveti unde sa ne faceti cu ou si cu otet … aici se discuta de altceva .
  Dupa cum vedeti este un site de internet nu un ziar la o taraba in strada deci aici pe acest ziar nu ajungeti decat daca vreti sa il cititi , folositi google pentru cautare lui , sau poate „telefonul mobil” :)) si nu va obliga absolut nimeni sa intrati in acest site la fel cum nu va obliga nimeni sa intrati pe un site cu subiecte adult… aici ajungeti doar daca ne cautati sau daca vi se sugereaza sa intrati sa faceti exercitii de inteligenta.
  Un ziar ca al nostru nu poate fi accesat accidental ca un canal tv din telecomanda, acest articol nu poate fi vazut accidental printre alte articole dintr-un ziar tiparit … pe acest site intra oameni care sunt de acord cu ce scriem noi si se pare ca e vorba de zeci de mii de astfel de oameni …. si nu este eficient sa intri pe un site doar ca sa critici ceva …daca nu esti de acord …..efectiv nu citesti ….dupa mintea dumneavoastra ar insemna ca toate reclamele adult sau site-urile adult peste care dati pe internet sa fie supuse unei corecturi inteligente… si zic sa incepeti de pe acum ca aveti de educat vizitatorii la miliarde de site-uri care nu sunt pe placul dvs.
  Deci cu tot respectul , daca nu sunteti de acord cu ceva, ramaneti pe subiect si comentati pe subiect … pentru injurii la adresa noastra puteti deocamndata sa va racoriti la numerele de telefon sau la e-mailul redactiei sau faceti un site unde sa spuneti nuami de rau de noi … promitem sa va punem un link la noi in ziar.
  Daca vreti sa faceti orice fel de comentarii, dupa cum vedeti noi le postam sa rada lumea de voi , dar va rog ramaneti pe subiectul articolului…. suntem invidiosi pe oamenii mult mai inteligenti decat noi , cum e cazul de mai sus si pe viitor vom cenzura sclipirile de inteligenta cu tenta injurioasa.

 10. ana spune

  draga domnule „jurnalist, ziarist” si alti termeni din aceeasi familie semantica
  sa fim realisti si sa nu pornim o VANATOARE DE VRAJITOARE demne de inchizitie
  …Nu stiu unde ai studiat jurnalismul, daca l-ai studiat. si nu vreau sa aflu mai multe. articolul isi pierde din credibilitate numai cand observi limbajul demn de un copil si atitudinea atat de puerila ce se poate observa numai din primele randuri.
  Ca si viitor cadru medical ce s-a confruntat cu spitale atat din neamt cat si din alte orase, iti voi da un raspuns cat se poate de „la subiect” si fara prea multe imagini si figuri stilistice.
  1.partea financiara a lucrurilor nu face decat sa tensioneze relatia medic-pacient.
  2.numarul redus al personalului medical isi spune cuvantul in calitatea seviciilor de sanatate oferite de sistemul public. de multe ori angajatii nu fac fata cazurilor, iar dupa cateva ore de stress si de munca fizica, dupa ce ai de-a face cu fel si fel de oameni si fel si fel de cazuri, nu-ti mai vine asa usor sa zambesti in fata unei banale crize de spasmofilie.
  3. fiecare specializare medicala are linii clar definite, si niciun specialist nu are voie sa intervina intr-o alta specialitate decat daca este solicitat de medicul incadrat in specialitatea la care este solicitat sa intervina. in cazul in care pune un diagnostic gresit pe un caz ce nu ii vizeaza direct specializarea, acel medic risca sa piarda nu doar dreptul de practica, modul de a-si castiga painea si respectul societatii, ci si anii de munca investiti in timpul facultatii (de aia te trimite medicul de familie la specialist!!! pentru confirmare sau pentru investigatii mai amanuntite)
  4. medicul nu este vinovat de greselile aparatului. sau poate v-ati gandit ca acea expresie cu privire la starea plamanilor s-a referit la stadiul de evolutie a bolii?
  5. barfele de radio-sant sau discutiile intre cadre nu pot fi „citate” sau intepretate intr-un articol serios. si va asigur ca nu a-ti intelege discutiile din spatele usilor daca nu a-ti fi petrecut ceva timp cu acesti „angajati”.
  6. boala nu va mirosi niciodata frumos (daca nu va place mirosul, fie evitati spitalul, fie donati cate un spray de camera fiecarui salon)
  7. niciun om nu este obligat sa lucreze „pro-bono” (in cazul medicilor, acestia sunt fortati de sistem sa lucreze si in cadru privat. la un salariu de 10 milioane nu prea iti permiti sa iti platesti intretinerea iarna, sa tii si o familie sau sa indraznesti sa visezi la carti de specialitate necesare continuarii formarii ca si medic)
  8. medicii nu sunt vinovati de lipsa medicatiei sau a altor facilitati, fiind obligati sa improvizeze mereu.
  9. medicul de garda trebuie sa asigure si urgente si sa aiba grija si de pacienti (multi in stare f grava de altfel). cam greu pentru un singur om sa se plimbe 24 de ore de la upu pe sectie si inapoi.
  10. spasmofilia nu este o boala demna de tratament urgente, ultimile cercetari demonstrand ca aceste spasme musculare sunt determinate de tulburari neuropsihice. de asemenea s-a demonstrat ca fiola de calciu este doar pt a obtine efectul placebo (nu se absoarbe miraculos in cateva secunte, calciul excita musculatura, nu o relaxeaza!!!, iar caderile de calciu nu exista, cele de glucoza da! – si muschii folosesc de obicei glicoliza aeroba). nimeni nu neaga complicatiile date de unele boli care pot provoca spasme musculare, insa acele boli trebuiesc cercetate si ameliorate pe cat posibil. daca dumneavoastra, domnule „ziarist, jurnalist si ce mai vreti sa fiti” considerati ca sunteti mai priceput decat un medic, data viitoare aplicati dumneavoastra o fiola de calciu, doar nu e greu sa faceti un IV. sau, daca simtiti ca va depaseste actul de a intepa o vena, apelati la veterinar, poate se poarta el mai frumos.
  in concluzie, nu neg problemele sistemului, dar sa fim realisti si obiectivi, sa nu improscam cu noroi orisiunde si in oricine. sunt sigura ca daca aveati o problema atat de grava cu privire la actul medical, faceati o plangere la colegiul medicilor si incepeau ei o ancheta, lucru care evidentiaza lipsa de veridicitate a articolului. si daca totusi nu va place sistemul sanitar public, nu va tine nimeni sa nu apelati la cel privat (ca tot aveti spaga de dat).
  pt ADMIN: ma indoiesc sincer ca aveti 6 ani + de studii superioare (un rezidentiat are intre 4 si 7 ani dupa licenta, iar specializarea dureaza de la caz la caz… hmmm, inca maacar 4 -5 ani.) ia faceti un calcul, fie si pe telefonul mobil.

  chiar vreau sa primesc un raspuns, si de aceea las mailul meu chiar in comentariu
  [email protected]

 11. admin spune

  1.Dupa cum vedeti va este respectat dreptul al propia opinie chiar daca ne este defavorabila. 2.Cazul cu ruda este doar un exemplu pentru ca atunci cand scrii la general si nu dai exemple nu esti luat in seama… nu ai dovezi.
  3.Ani de scoala am mai multi decat un medic dar nu aceasta este ideea , ca valoare sociala medicii ma depasesc cu mult .
  4.Intamplarea cu doctorul apartine unui cititor nu este a noastra.
  5.Va doresc cu toata sinceritatea ca rudele dumneavoastra sa aiba grija de dumneavoastra si sa se bata cu toata lumea pentru dumneavoastra si sa fie interesate de soarta dvs. la fel cum fac eu pentru rudele mele… si cum ar trebui sa faca toti romanii ca doar atunci cand o sa ne pese unul de altu se va schimba ceva in tara aceasta.
  Cat despre parerea dumneavoastra nu o comentam si chiar ma bucura ca sunt si pareri contra …. prea era toata lumea de acord cu noi …de acum parea fabricat totul…. e suspect cand toti voteaza la fel…. nu ?

 12. cornel agale spune

  UNDE ESTE COMENTARIUL MEU? 🙂

 13. cornel agale spune

  1) Pentru domnul „OFUSCARE”: prost articol, si cu atat mai prost cu cat incerci sa rezolvi problema personala prin publicarea acestui „articol”. Daca erai destept (si se pare ca nu este cazul) scriai la general si nu despre ruda ta.
  2) Tot pentru dl. „OFUSCARE”: De ce nu scrii si despre lucrurile bune? Sau ti se pare ca nu mai este citit articolul daca scriai intr-o maniera mai impartiala? Te bizui pe faptul ca gradul de civilizatie al romanilor este aproape de zero si adopti stiri gen PROTV de la ora 17.00 ?
  3) Pentru „doctorul cu masina de lux”: Ai uitat sa ii spus lui OFUSCARE cat invata un doctor si cat cheltuie pe carti. Spre deosebire de el care a invatat sa faca un site (sau sa-l administreze doar) si se crede deja un mic Paraipan.
  4) Daca as fi in locul conducerii ISJ l-as da in judecata pentru calomnie (de ce nu dai numele persoanelor care ti-au facut mizeriile scrise de tine?). Nu vad nici un comentariu facut vis-a-vis de atitudinea doctorului cu masina de lux !!! Deci varianta lui este cea corecta !!!! Deci, sa iti fie rusine daca acest „reportaj” este facut in maniera in care ai descris si intamplarea cu doctorul cu limuzina (ceea ce denota o mare mojicie din partea ta prin comportamentul avut in calitate de sofer vinovat fata de cele relatate de tine, incat stau si maintreb daca nu tot acest SHEEEEET nu este scris in aceeasi maniera).

 14. admin spune

  Sunt ferm convins ca fiecare are dreptate in felul sau dar cred ca aceasta este cea mai mare greseala sa cautam vinovati. Daca ne uitam in oglinda si suntem sinceri cu noi insine, fiecare , incepand cu mine, avem vina lui. Important este sa se rezolve ceva si sa se faca un pas in directia buna si avem semnale ca se va face acest pas.
  Cat despre salariile cadrelor medicale nici nu stiu cum sa mai spun dar situatia actuala si salariile de 2 lei sunt un atentat la sanatatea nationala. Este clar ca nu poti incredinta viata cuiva unui om prost platit.
  Suntem alaturi si vom sprijini cadrele medicale care sufera din cauza salariizarii proaste dar nu le vom plange niciodata de mila cadrelor medicale care „prin munca cinstita” au reusit sa faca case unde poti intoarece masina in sufragerie.

 15. Doctoru' cu "masina de lux" spune

  2 greseli:

  1. un profesor nu e penalizat daca lasa jumatate de clasa repetenta sau daca chiulesc x elevi de la ore. Nici nu e penalizat daca nu are olimpici sau daca trece la romana toti analfabetii. Prin sistemul DRG, spitalul este penalizat pentru transferuri (nu a reusit sa trateze pacientul), este platit in functie de complexitatea cazului, de rezultatul tratamentului, etc. Va recomandasem un link mai sus. Poate ca inainte de a face afirmatii cu pretentie de adevar universal ar fi bine sa va documentati. Eu am invatat asta in scoala de la profesorii mei pentru care am un respect deosebit. Nu de alta dar suntem cu totii produsul celor ce ne-au educat. Prin legea care limiteaza fondul de salarii la 70% din sumele decontate de casa, spitalul care nu-si indeplineste contractul, nu are bani de salarii. Mai cunoasteti vreo categorie de angajati la stat a caror plata sa fie conditionata in asa fel? Bugetarii sunt platiti in baza unui contract de munca iar banii vin de la bugetul de stat. Angajatii dintr-un spital (mai putin 2-3 sectii) sunt platiti in baza contractului spitalului cu casa de asigurari, daca acest contract este realizat.

  2. „Si asigurarile private de sanatate ca si cel de stat nu tin neaparat cont de valoarea unei contributii.” Gresit total. Pana si gospodinele amatoare de telenovele va vor spune ca prin tarile cu apa calda permanenta (a se citi tari civilizate) asigurarea medicala nu acopera decat anumite servicii. Un „pachet de baza”. Restul sunt contra cost sau beneficiaza de ele cei cu asigurari mai mari, suplimentare. Am mai vorbit despre asta intr-o postare anterioara. Cautati informatii despre falimentul sistemului de asigurari american Medicare care se baza si el pe „solidaritatea” de care vorbiti.

  Despre oportunitatea infiintarii Colegiului si despre atributiile sale, va rog sa-mi permiteti sa nu comentez nimic. Daca dvs. credeti ca medicii din Romania sunt protejati, va invit sa cititi statutele colegiilor similare din strainatate. Veti fi surprins. Colegiul este in primul rand garantul calitatii actului medical, sau cel putin asa imi place mie sa cred. Cat despre reducerea cu 25% in domeniul sanitar, va invit sa folositi google:

  http://www.capitalul.ro/companii/solidaritatea-sanitara-cere-reducerea-cu-25-a-salariilor-din-firmele-care-au-contract-cu-statul.html

  http://www.observator.ro/48732/pentru-reducerea-de-25-angajatii-din-spitale-dau-in-judecata-statul/

  http://www.realitatea.net/angajatii-din-sanatate-vor-da-in-judecata-statul-pentru-a-si-primi-diferenta-de-25prc-inapoi_729822.html

  Cu postul asta ma retrag din discutie si va adresez o ultima rugaminte: chiar si cei dintre dvs. care credeti ca aveti la indemana toate adevarurile posibile, din cand in cand poate ar fi bine sa faceti cate o documentare, poate ca va inversunati pornind de la date false. Scuze, din nou, daca am deranjat. Sper ca vor mai exista astfel de discutii, poate mai bine documentate de catre toti participantii si promit sa incerc si eu sa fiu mai informat pana atunci. Week-end placut!

 16. viorel spune

  Da, banii primiti de spital de la casa de asigurari de sanatate sunt banii contribuabilului si pot fi considerati „bani publici” (o spun specialistii in domeniu, juristi si economisti – spun ca nu liderii sindicali din domeniu, incercand sa demonstreze ca lor nu trebuia sa li se aplice reducerea de 25 %).
  Sistemul de colectare a acestor bani (prin finante si CNAS) e unul public. Banii sunt colectati printr-o taxa. Taxa e platita de cetatean. Deci decontarea serviciului medico-sanitar e facut din bani publici, din banii cetateanului. (prin banii cetateanului intelegand si banii dati de asigurat si cei dati de angajator)
  Am facut aceasta precizare nu pentru „Doctorul” (cu ghilimele nu pt a lua peste picior ci ca e vb de un id) care o face pe incapatanatul ci pentru ceilalti forumisti de aici, sa nu se lase pacaliti.
  Chiar nu inteleg de ce aceasta incrancenare a unora care isi iau salariile din banii cetateanului sa nu recunoasca acest fapt? De cand e rusinos sa fii platit din bani publici?…
  Ca sa facem o paralela (aici ma adresez si „doctorului”) este la fel ca in Invatamant, domeniul meu de activitate. Si aici, prin finantarea per capita (celebrul slogan „finantarea urmeaza elevul”), si scolile primesc bani in functie de oferta educationala pusa in practica. Adica prin decontarea serviciilor. banii vin tot din taxe (nu din una speciala cum e CAS, ci din impozite etc).
  Nici profesorii nici doctorii (sau asistentii) nu pot spune ca ei (ca persoane) sunt platiti in functie de aceste servicii. Unitatea, angajatorul ia banii pe servicii (scoala sau spital) dar apoi, salariatii sunt platiti conform unor grile birocratice care de multe ori pun pe picior de egalitate salariatul daruit, profesionist cu cel blazat si lenes (acceeasi indici de incadrare, aceeasi vechime).

  Zici ca „Deosebirea fata de un bugetar este ca respectivul este platit la fel si daca nu are activitate”. Aici faci o mare confuzie. Bugetar nu inseamna ca iei bani daca nu faci nimic (cu toate ca sunt destui si din astia). Cuvantul „bugetar” se refera la sursa venitului care e de la buget. In Invatamant vin de la bugetul de stat, in sanatate, inclusiv la spital vin de la bugetul de asigurari de sanatate, care e un buget public format din contributii.

  „Sistemul cu casa unica de asigurari de sanatate (nu iau in calcul casa armatei si justitiei pentru ca este nesemnificativ) este un sistem care nu va tine cont de valoarea personala a contributiei ci de gravitatea bolii si de aici unii se simt nedreptatiti iar altii nu mai spun nimic”

  Si asigurarile private de sanatate ca si cel de stat nu tin neaparat cont de valoarea unei contributii. Unul din componentele fondurilor publice („de stat” sau „private”, cum e inclusiv la pensii) invoca principiul SOLIDARITATII. Adica putin-putin de la foarte multi. Unii vor consuma pe medie, altii mult mai mult, altii foarte putin sau deloc. Asa cum sunt bolnavi de cancer sau HIV care consuma f mult sunt si contribuabili (persoane sau patroni de firme) care au cotizat din greu si nu au luat un piramidon pe reteta compensata sau nu au calcat in spital niciodata (Cel mult, pe numele lor s-au cheltuit bani pt ca au medici de familie, plata per capita, etc…)

  Repet, ca sa fie clar – in functie de serviciile prestate, la un spital de stat ia spitalul banii nu salariatul este apreciat in functie de aceste servicii.

  Si apropo de salariati si de salariile lor, care spuneai „Doctore” ca sunt publice, trebuie sa te corectezi si aici: „erau publice”. De mai bine de o luna, daca dai click pe siteul spitalului la sectiunea venituri, esti trimis, in bataie de joc, pe pagina „http://search.yahoo.com/web?fr=”.

  Apropo iar, de bani publici sau nu. Sunt cabinete sau clinici private care presteaza si servicii decontate de Casa. Cei de la aceste clinici nu se simt jenati sa recunoasca ca primesc si bani publici. Aaaa, ca sunt mai atenti la calitatea serviciilor si la cum isi trateaza pacientii este alta discutie (nu e cazul sa dovedesc diferenta de perceptie, e plin netul)…

  Foarte importanta, „Doctore”, referirea ta la Casa de Asigurari. Ea are monopol (asa cum si spitalul judetean are monopol pe o serie de servicii, aici, in judet) si asta poate explica o anume mentalitate sau forma de comportament.

  Atata timp cat Casa este intermediarul dintre client (platitor, pacient) si prestator (spitalul) ar trebui sa sara de 7 metri in sus cand apar astfel de cazuri si sa spuna „aloooo, spitalul? ce faci? iti bati joc de banii pe care eu ti-i dau din buzunarul asiguratului?”
  Nu se intampla asta pentru ca (vezi si cazul cu 27 de milioane de romani decontati per capita la medicii de familie pentru ca aceste case de asigurari sunt conduse tot de… medici. Legislatia actuala e si ea in folosul cui trebuie: ca pacient, daca esti nemultumit, trebuie sa reclami un doctor la… Colegiul medicilor. Aici sunt mai multe aberatii:
  1. Un sofer cand calca un om cu masina nu trece mai intai prin filtrul „Colegiului Soferilor” care sa spuna Parchetului sau judecatorilor daca soferul respectiv este vinovat sau nu. La fel, nu exista „Colegiul Florarilor”, sau „Colegiul Chilotarilor”, nici macar „Colegiul Profesorilor Universitari”.
  2. Colegiul medicilor e condus – ati ghicit – de medici. La Neamt chiar de un doctor din spital. Nu am nimic cu dr Koseghy (nu conteaza aici persoana ci principiul) dar cum e sa reclami un medic si sa-l judece colegul de stat de plata? Sau cum se va judeca Colegiul medicilor condus de dr Koseghy o plangere care-l vizeaza chiar pe dr. Koseghy. Vorba cuiva, daca nu ar fi de plans ar fi de ras intr-o asemenea situatie.

  Ar mai fi de spus multe. Nu as vrea sa se inteleaga ca il fac vinovat pe „Doctor” pt toate relele din spital sau din intregul sistem de sanatate. El macar a avut caracterul de a intra intr-o discutie care-i vizeaza institutia la care lucreaza, fapt rar, pt ca majoritatea colegilor sai nu vorbesc decat despre subfinantare dar nu au curajul sa sufle o vorba si despre problemele pe care le intampinam noi pacientii.

 17. admin spune

  A fost foarte bine venita discutia cu banii ca de acolo pleaca totul . Nu trebuie sa fim ipocriti adevarul este ca daca un medic ar avea salar de 5000 euro sunt sigur ca ar avea si chef de munca si ar zambi la toti pacientii.
  Dupa cum am mai spus, vina principala este a noastra a beneficiarilor de servicii medicale ca am lasat sa se ajunga pana aici prin indiferenta noastra a oamenilor de rand fata de conditia social-financiara a cadrelor medicale indiferenta care e posibil sa ne coste sanatatea si poate chiar viata .
  Eu nu ma consider vinovat deoarece fac parte dintr-un grup de persoane care au pledat in permanenta pentru retributii indestulatoare la nivelul celor care ne asigura sanatatea, siguranta si educatia.
  Dumnezeu sa ne ajute in perioada care va urma si sa ne dea puterea si intelepciunea sa rabdam si sa nu ne luam gatu unu la altul.

 18. Doctoru' cu "masina de lux" spune

  Am facut un pas in spare si am recitit totul… In fapt majoritatea celor care postati aici aveti dreptate si nu are nici cea mai mica importanta cine pe cine plateste si din ce bani. Aici vorbim de fapt despre comportamente inumane care nu-si au locul in niciun sistem, cu atat mai putin intr-un sistem de sanatate care se presupune ca se afla in slujba pacientilor. Imi cer scuze pentru ca am intretinut o discutie despre finantare, discutie mult mai putin importanta decat fondul problemei.

 19. admin spune

  MAI BINE DE ATATA NU SE PUTEA SPUNE ” pentru ca unii doctori si unele asistente s-au obisnuit sa trimita pacientul la farmacia privata si cand nu este cazul ”
  Am vrut sa ma abtin dar e foarte important de precizat un lucru ….infiorator , execrabil, nenorocit, inuman, imbecil ..etc… si pentru acest lucru daca ara dupa mine in secunda doi cineva era concediat fara drept de apel … erau bani la dispozitie dar cineva uitase sa cumpere calciu …. deci BANI ERAU dar cineva avrea o mare durere la basca …. si nu am auzit sa fi fost dat afara …. sau macar sanctionat cineva ….
  Multumim foarte mult persoanelor care au comentat acest articol ,in special domnului „psihologul” .
  Noi avem posibilitatea sa identificam IP-urile celor care posteaza comentarii si in nici un caz nu vom desconspira pe nimeni, dar am ramas profund si placut impresionat sa vad comentarii ale unor persoane foarte importante din Piatra Neamt care desi folosind un pseudonim au aratat ca le pasa , ca sunt interesati si ca se implica in problemele nemtenilor. Sincer nu ma asteptam …. ” jos palaria ”
  Deci sa retinem esenta :
  1. Daca te porti urat cu un pacient nu are nici o legatura ceea ce faci cu juramatul prin care esti legat de aceasta meserie …juramant care nu e conditionat de cati bani ai sa primesti……
  2. Daca sunt bani si cineva a uitat sa cumpere medicamente , la ora aceasta ar fi trebuit deja sa uite cum era cand era angajat in sistemul medical.

 20. Doctoru' cu "masina de lux" spune

  @ovidiu: studiaza sistemul de plata a serviciilor de sanatate DRG, aplicat in Romania si ai sa vezi despre ce vorbesc. Pana atunci, nu faci decat sa faci afirmatii fara nicio acoperire. Si ca un sfat, ti-as spune ca ironiile nu-si au locul intr-o discutie care se vrea cel putin civilizata daca nu constructiva. Plata casei catre spitale se face in urma raportarii cazurilor. La stabilirea sumelor se iau in calcul factori precum numarul cazurilor, complexitatea acestora, diagnostice secundare, proceduri aplicate, interventii chirurgicale, transferuri, consultatii, tratament, etc Daca va intereseaza intr-adevar sistemul de plata din sanatate in Romania va recomand ca lectura un site oficial http://www.drg.ro/index.php?p=drg

  @psihologul/sociologul de serviciu: unii angajati ai spitalului sunt platiti din fonduri de la minister, indiferent de calitatea/cantitatea serviciilor efectuate. Ma refer la angajatii UPU si cei de la Medicina Legala. Restul suntem platiti in functie de serviciile efectuate. Deosebirea fata de un bugetar este ca respectivul este platit la fel si daca nu are activitate. In sanatate, platile casei catre spital variaza lunar in functie de realizari. La asta m-am referit si nu a fost o strategie de manipulare. Sper ca am fost mai clar. Partea cu plata din banii populatiei am explicat-o deja. Daca lucrezi in sistem stii bine ca tratamentul pentru un pacient cu HIV sau pentru un caz de cancer depaseste cu mult contributia pe care ar avea-o respectivul in 100 de vieti. Sistemul cu casa unica de asigurari de sanatate (nu iau in calcul casa armatei si justitiei pentru ca este nesemnificativ) este un sistem care nu va tine cont de valoarea personala a contributiei ci de gravitatea bolii si de aici unii se simt nedreptatiti iar altii nu mai spun nimic. Odata cu aparitia in Romania a caselor particulare de sanatate, multe din aceste probleme vor fi rezolvate pentru ca acele case de sanatate vor cere calitate pentru asiguratii lor. Asa e firesc.
  Salariile de peste 2000 de euro cred ca sunt la 4-5 persoane, probabil de la medicina legala insa e posibil sa nu fie atat de mari. Nu stiu. Ce stiu este ca un medic sef de sectie ia peste 3000 lei daca face garzi si pana in 2500 daca nu face garzi. Stiu ca restul iau (tot in functie de garzi) intre 1500 si 3000 lei. Stiu ca asistentele depasesc rar 1100 de lei (probabil cu multe ture de noapte si intr-o sectie cu sporuri). Despre infirmiere si ingrijitoare nu mai vorbesc.
  E posibil sa ma incurc in cifre dar retin ca salariile sunt facute publice.

 21. psihologul / sociologul de serviciu spune

  oricat ati dori dumneavoastra sa ma convingeti, nu sunt platit din banii dumneavoastra ci sunt platit (prost) pentru serviciile pe care le ofer

  @ doctorul
  „nu sunt platit din banii dumneavoastra” – este o afirmatie care se refera la sursa banilor
  „ci sunt platit (prost) pentru serviciile pe care le ofer” – o alta afirma care se refera la motivul care determina plata (paranteza e o apreciere, subiectiva ori obiectiva, referitoare la calitatea retributiei)
  – folosirea particulei „ci” este un nonsens; combateti o teorie referitoare la sursa (de unde?) cu alta referitoare la motivatie (de ce?)

  O astfel de maniera de a muta discutia dintr-un plan in altul este manipulare sau neglijenta. Unde va incadrati?

  Sursa salariului dvs (ca si al meu, ca lucrez tot in sistem) e reprezentata de banii – colectati – institutional de Finante si varsati la Casa de Asigurari. Evident ca nu toti banii de la CJAS nu ajung in spitale (asa e oriunde in lume, pentru ca sistemul de sanatate public nu e format doar din spitale), dar acea parte a banilor colectati printr-un sistem public de taxe da dreptul contribuabilului sa finanteze sistemul. Cel mult, daca spitalul Neamt ar avea doar o parte a bugetului bazat pe finantarea CJAS ati putea spune „da, sunt platit din banii cetateanului, dar partial”. Cum insa fondurile proprii atrase de spital sunt nesemnificative in comparatie cu finantarea de la CJAS, oamenii au perfecta dreptate sa spuna ca suntem platiti din banii lor.

  Apropo, colega, stim amandoi ca marea majoritatea a salariilor din spital sunt mizerabil de mici. Dar de ce nu spune nimeni (as face-o eu dar nu am acces la aceste informatii) si despre oamenii care pleaca acasa cu peste 2000 de euro in mana?

 22. ovidiu spune

  @ „domnu doctor cu masina…” si victor

  interesanta dezbaterea asta cu „esti platit din banii mei” si, fara suparare. „dl doctor” nu are dreptate…
  – spune el ca e platit in functie de servicii; fals! absolut fals! super fals! spitalul ia bani de la CJAS in functie de servicii, personalul e platit otova, pe ora, nu pe cantitatea si calitatea serviciilor…
  – atat timp cat casa iti da, domnule doctor, bani la spital din banii mei si spitalul te plateste, esti platit din banii mei. e logic, maestre…
  – revin la plata pe servicii; da, e pe unitatea sanitara (de la casa, ma refer) dar nu e pe fiecare angajat; stiti ca sunt sectii mai performante (care determina incasarea unor sume mai mari decat cheltuielile) si sectii mai putin performante; trecand de numarul de ore lucrate, de garzi etc… stiti cumva de cazuri in care in care o asistenta, sau un doctor dintr-o sectie bine cotata a primit leafa dubla in timp ce din sectiile neperformante s-a taiat salariul? eu nu stiu, dar daca dvs aveti cunostinta, va rog sa ma contraziceti…
  – aveti dreptate cand vorbiti de subfinantarea sistemului (aveti dreptate partial macar) sau de cheltuirea mai judicioasa a banilor primiti; aveti dreptate cand vorbiti si de jaful facut cu cele 27 de milioane de romani fictivi si de faptul ca banii de la casa se duc aiurea si in alte directii din sanatate (a se vedea mafia medicamentelor compensate, medicamente decontate ca si cum ar fi fost luate din farmacii de pacienti care habar nu aveau); dar stiti (sau banuiti) ca si la spital s-au cheltuit miliarde si miliarde de lei aiurea.
  De ce nu vorbiti dvs si nu vorbeste nimeni despre acesti bani? Stiti foarte bine ca nu exista calciu (ca sa dau un exemplu luat din acest articol) in spital fie pentru ca s-au cheltuit banii pe altceva (asta ar insemna deturnare de fonduri) fie pentru ca unii doctori si unele asistente s-au obisnuit sa trimita pacientul la farmacia privata si cand nu este cazul. In ambele variante , pacientul respectiv este victima iar vinovatii… oare vor plati vreodata?
  La locul meu de munca, daca gresesc – platesc! Politicienii (care nu sunt deloc simpatici) platesc, eventual, cand vin alegerile (daca nu e batut in cap alegatorul). Dar cei care , „cu stiinta sau fara de stiinta” (cum zice preotul) lucreaza cu sanatatea si cu viata noastra platesc vreodata?

  p.s. – atata timp cat nu esti platit in functie de performanta, de numarul de cazuri care ti-au trecut prin mana, de nr de cazuri rezolvate, daca nu esti penalizat cand gresesti, nu te supara „dl doctor” dar esti platit (fie si prost) din banii mei. Nu asta e grav (e absolut normal, nu stiu de ce nu-ti convine aceasta formulare), ci grav cu adevarat e ca actualul sistem de salarizare nu stimuleaza munca si performanta; seamana mai mult cu un fel de retributie sociala, toti la fel, cat sa nu muriti de foame…

 23. admin spune

  Domnule Doctoru’ cu „masina de lux” in primul rand va multumesc ca ati dat atentie acestui articol si ca ati scris aceste comentarii .
  1.Noi oamenii de pe strada suntem oameni simpli si stim ca dam bani si vrem servicii. Din ce discut eu cu oamenii va asigur ca toti stiu ca din banii care pleaca de la noi ajung foarte putini la dumneavoastra pentru ca SE FURA FOARTE MULT din ei si nu am spus eu acest lucru ci cei de la CNAS care au recunoascut ca aveau inscrise in sistem 27 milioane de persoane la inceputul anului. Din acest motiv foarte multi oameni ofera recompense suplimentare doctorilor ceea ce este tipic romanesc si nu vreau sa fiu ipocrit deoarece si eu am dat „atentii” personalului medical si voi da in continuare pana cand voi fi ferm convins omul care are pe maini viata mea sau a rudelor va fi bine platit.Deocamdata acest ziar nu va intreprinde nici un demers de genul ” nu mai dati mita la spital ” pentru ca daca prin reducere la absurd nu ar mai exista aceste „stimulente” suplimentare am convingerea ca in spital , in conditiile actuale de salarizare , ar ramane cativa oameni si liftiera.
  2.Pentru CJ tot respectul mai ales ca am cunostinta de actiuni din fonduri personale din partea unor oameni de acolo si spun tot respectul pentru ca au facut din bani personali si nu au iesit in centru orasului sa bata toba.
  3.Sectia de cardiologie… stim foarte bine ca unele cadre medicale de acolo se jenau sa vina la vada bolnavii de la UPU pentru ca erau in alta cladire …. si iar va spun ca aceasta sectie a dat foarte multe rateuri. In urma cu mai multi ani… acelasi personal medical care este si acum la cardiologie a hotarat sa amputeze piciorul tatalui meu si cu foarte mare scandal si taraboi si MITA s-a obtinut salvare s-a mers la Iasi , s-a intervenit chirurgical si la cateva luni distanta tatal meu dansa Brasoveanca la o nunta…. daca nu avea cine sa faca scandal si sa dea mita …. ramanea in carucior cu rotile pe viata….. Mai este mai sus un caz similar si inca cateva zeci de care am auzit eu . Cred ca foarte util ar fi o testare a personalului medical si sa fie angajati doar …. oameni si sa fie platiti de 10 ori mai mult ca acum ca de ei depinde viata si sanatatea noastra si a rudelor noastre.
  4.Suntem siguri ca nu vom rezolva mare lucru cu demersul nostru dar avem mari sperante in cei de la CJ si in planurile lor .
  Aveti dreptate , problemele sunt foarte complexe si ne invrajbesc unii impotriva altora . Traim intr-o perioada foarte inflamabila nervos si de la orice scanteie suntem gata sa luam foc si sa ne spargem capul unul altuia , de aceea trebuie sa gasim resursele sa fim oameni unii cu altii indiferent de problemele personale … ca sa evitam sa ne luam la bataie …

 24. Doctoru' cu "masina de lux" spune

  @vyctor: am uitat ceva – oricat ati dori dumneavoastra sa ma convingeti, nu sunt platit din banii dumneavoastra ci sunt platit (prost) pentru serviciile pe care le ofer. La cabinetul particular sunt platit din banii dumneavoastra si acolo, recunosc, plata este corecta. Va rog sa nu uitati ca nu angajatii din spitale sunt cei care va iau banii din asigurari si nu sunt ei cei care-i impart pe diversele servicii medicale. Daca dvs. credeti asta, va invit sa aruncati o privire pe structura organizatorica de care depindem: minister de finante / casa de asigurari de sanatate / prestatori de servicii de sanatate. E mai comod sa ne faceti pe noi vinovati pentru ca suntem in „linia intai”. Dupa ce studiati organizarea sistemului si ajungeti la concluzia ca ministerul de finante si casa de asigurari sunt vinovati, va voi spune ca nici acela nu este adevarul pentru ca acolo pot sa existe disfunctionalitati insa adevarata problema este ca in Romania beneficiaza de servicii de sanatate de 3-4 ori mai multe persoane decat numarul platitorilor de servicii de sanatate. Problema e mult mai complexa decat credeti si blamarea unor simplii prestatori pentru o problema mult mai complexa nu e decat o dovada de superficialitate.
  Ceea ce trebuie subliniat este ca, in principal, atitudinea nu tine de finantare si tocmai din aceasta cauza nu vreau sa iau apararea niciunei persoane.
  Multumesc.

 25. Doctoru' cu "masina de lux" spune

  @vyctor: dupa datele pe care le detin, exista o lege care interzice ca fonsul de salarii dintr-un spital sa fie mai mare de 70% din sumele decontate de casa. Presupun ca aceasta lege se respecta in spitalul judetean, dar nu am date concrete in acest sens. Pot sa ma interesez daca vi se pare atat de important. Din punctul meu de vedere, personalul medical este prost platit insa cred ca in Romania sunt (prea) multe categorii de personal prost platite. Nu e sanatatea singurul domeniu subfinantat. Principalul e sa incercam sa cheltuim sumele aflate la dispozitie cat mai judicios, in favoarea pacientului, desigur. Pe de alta parte, nici munca fara plata nu se poate face. Anul trecut, multe cadre medicale au donat bani spitalului (stiu, veti spune ca au de unde dar in fapt nu e chiar asa). Va rog, din nou, sa nu blamati un intreg corp medical pentru unele uscaturi.
  Am putea sa analizam cati bani se duc pe plata personalului care nu lucreaza efectiv la patul pacientilor… poate acolo mai este de umblat, pentru ca in rest problema cea mai importanta a sistemului este lipsa personalului medical specializat.
  Legat de alte probleme pe care le semnalati aici, va rog sa-mi permiteti sa nu comentez activitatea unor colegi din spital. Nu pot sa vorbesc decat in dreptul meu si in cazul de fata, generalizarile ma deranjeaza asa cum probabil ii deranjeaza si pe colegii mei (medici, asistenti, farmacisti, biologi, etc) care isi fac treaba cu profesionalism.
  Am intervenit doar pentru ca am considerat ca referirea la persoana mea era nedreapta. Nu vreau sub nicio forma sa apar un sistem de care nici eu nu sunt multumit. Sper sa ma intelegeti.
  Legat de CJ, in timpul scurt de la preluare s-au schimbat extrem de multe aspecte in bine si cred ca administratia judetului va face ca macar conditiile de „cazare” sa se ridice la standarde decente. Faptul ca vom avea o sectie de cardiologie la standarde europene in cel mai scurt timp si o sectie de pediatrie reabilitata in totalitate este o dovada in acest sens. Fara implicarea d-lui Pruteanu, cred ca am fi asteptat mult si bine si nu s-ar fi intamplat nimic din toate acestea. Cel mai probabil, personalul care nu se va adapta ca atitudine si activitate la noile cerinte ale pacientilor va fi fortat sa o faca sau va parasi unitatile sanitare de stat. Cel putin asa cred.

 26. Bravo spune

  Felicitari Ziar Piatra Neamt, sunteti din ce in ce mai buni si prezentati fidel realitatea. Fidel – adica nepolitizat. Bravo! Va asteptem mereu cu subiecte din ce in ce mai diversicat si sa nu uitati pe cele dezbatute deja. Sunteti deja peste monitorul, ceahlaul, realitatea si alte redactii angajate.

 27. admin spune

  Va asigur ca toate aceste lucruri spuse de dumneavoastra sunt monitorizate in permanenta de CJ si spre uimirea mea CJ a fost singurul care a reactionat la acest articol a venit cu propuneri concrete si am avut semne clare ca se implica in rezolvarea situatiei ….. in rest …. nimic , tuturor le e frica sa se puna cu sistemul .

 28. vyctor spune

  Zicea cineva mai sus ca aceste mesaje ar trebui aduse si la cunostinta lui Pruteanu Vasile, presedintele Consiliului Judetean Neamt… Nu e o idee rea, sunt convins ca cineva de la CJ o sa-i spuna despre minunatiile postate aici. Si totusi – sau tocmai de aia – va recomand sa trimiteti mesajele voastre si la adresa „[email protected]” (am vazut ca e o adresa special creata pentru ca cei de la CJ sa primeasca sesizari si propuneri referitoare la spitalul judetean. Eu am trimis un mesaj referitor la niste abuzuri si anomalii de la la sectia Ortopedie si am primit un raspuns cum ca sesizarea mea va fi analizata. Astept sa vad daca se va intampla ceva dar va recomand si voua, la toti cei care ati postat aici, sa va trimiteti parerea si la acea casuta de email. Sa vada autoritatile ca nu suntem toti o turma care poate fi calcata in picioare, ca ne stim drepturile si ca nu mai toleram – asa cum spunea si adm. mai sus – sa fim tratati mizerabil desi suntem platitori de taxe si impozite.

  @ doctor… desi spuneti ca sunteti platiti pt servicii prestate, asta nu inseamna ca nu sunteti platiti din banii nostri; chiar daca nu va place cum suna, da, SUNTETI PLATITI DIN BANII MEI. SI DIN BANII CELOR CARE AU POSTAT AICI. si din banii celui care a scris articolul (in masura in care toti cei mentionati sunt asigurati).
  E adevarat ca serviciile dvs sunt decontate de Casa de Asigurari, dar dl Fratila si toti cei de acolo nu aduc bani de acasa, ci va deconteaza serviciile (si astfel va luati salariile) din banii nostri, din banii cu care ne platim asigurarile.
  Si pt ca vad ca sunteti totusi un tip cu atitudine (faptul ca ati intrat sa comentati desi ati fost initial blamat arata asta) si – cred eu – cu caracter, va rog domnule doctor sa confirmati (sau sa infirmati) ca mai bine de trei sferturi (peste 75 %) din banii luati de spital de la CJAS se duc pe salarii…

 29. azyz spune

  daca ati fii auxiliar in sjn ai aduce de acasa pentru ati face serviciul

 30. upupaepops, pt. domnu' doctor spune

  Domnule doctor, cu tot respectul fata de meseria dv, care este intr-adevar una din cele mai grele si trebuie platita, exista si alte categorii de bugetari care au salarii mai mici si totusi isi fac meseria fara a astepta plocoane.
  Eu lucrez intr-un muzeu, fac cate 30-40 de ghidaje pe zi pe timp de vara, multa munca de cercetare in extra-sezon si am un salariu de 580 de lei. Nu am timp nici sa mananc, nici sa beau apa, lucrez cate 11-12 ore pe zi in soare si totusi nu le spun turistilor niciodata: daca nu ma platiti, nu va fac ghidajul!
  Deci suntem cu totii bugetari! Avem 2 solutii: ori mergem la privat (ceea ce dv. va este mai simplu, pt. ca va puteti deschide oricand un cabinet particular), ori ne mai luam un job.
  In cazul dv., mi se pare cel putin imoral, daca nu inuman, sa cereti oamenilor bani pentru a fi tratati intr-o unitate spitaliceasca de stat (mai ales celor care contribuie la CNAS).

 31. admin spune

  Domnule Doctoru’ cu „masina de lux”. Noi oamenii de rand ne dorim ca toti doctorii sa aiba masini de lux daca se poate cu tot cu sofer si sa aiba vile cu piscine si ce vor ei si daca se poate sa nu intram niciodata in contact cu ei si sa nu mergem niciodata la spitale.
  La fel noi oamenii de rand stim foarte bine ca marea majoritate a doctorilor nu conditioneaza actul medical de primirea unei sume de bani dar pacientii de multe ori cand sunt multumiti insista sa dea ceva .
  Noi oamenii de rand stim doar ca trebuie sa platim in fiecare luna asigurari si nu stim unde se duc acesti bani . Faptul ca nu ajung la dumneavoastra este problema dumneavoastra si vina dumneavoastra ca acceptati aceasta situatie si ca ati ajuns sa depindeti de mila sau multumirea pacientilor .
  Noi oamenii de rand suntem vinovati ca venim la spital si cei de acolo se comporta urat cu noi si suntem vinovati la fel ca dumneavoastra pentru ca acceptam situatia …. ei noi tocmai nu vrem sa mai fim vinovati si incepem sa nu mai acceptam …. e alegerea dumneavoastra daca taceti si inghititi situatia de a nu fi platiti si acceptati sa se fure din banii care ar trebui sa ajunga la dumneavoastra si sunt banii in prostie. OFICIAL la inceputul anului la CNAS erau insrise in sistem 27.000.000 persoane daca facem un calcul ca ar fi disparut 50 de euro / an de persoana in plus si transformam in lei vechi iese o cifra care se citeste cu catralioane …. nu pot eu citi cifrele pe care altii le fura …. acolo sunt salariile dumneavoastra pe care noi oamenii de buna credinta le platim lunar.
  Este vina dumneavoastra a doctorilor ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca acceptati sa fiti umiliti financiar si social iar rezultatul este o nervozitate crescuta la servici si o pilsa de chef fata de actul medical.
  Si cu tot respectul cred ca cei mai vinovati de situatie sunt doctori onesti.Este penal sa nu ai grija corect de un pacient dar este monstruos sa fii un doctor onest si de calitate si sa nu ai atitudine fata de un coleg care colecteaza semnaturi pe morminte sau conditioneaza actul medical de primirea mitei.
  Cu riscul de a supara tocmai personalul medical de calitate le spun pe aceasta cale ca tocmai ei sunt CEI MAI MARI MONSTRI din sistem pentru ca stau si privesc scenele de groaza din jurul lor.
  Un cadru medical nesimtit este un cadru medical nesimtit si daca este dovedit va fi dat afara sau va fi pedepsit de lege dar cadrul medical care asista la asemenea scene si face nimic cu riscul de a fi dat afara este un MONSTRU .
  Eu personal daca lucram in spital pe orice functie si vedeam un pacient cum horcaie ca un porc la taiere sau un pacient care are o criza si vomita pe el si in mediata apropiere un cadru medical care bea linistit cafeaua sau efectiv este dezinteresat sau sa aud ca un coleg a cerut mita pentru actul medical … cu orice risc civil sau penal,acel cadru medical ar fi ajutat de mine sa devina pacientul unui cabinet de stomatologie si nu incit la violenta ci doar fac un exercitiu de empatie spunandu-va ca psihicul si sufletul meu ar accepta sa vada nici un caine cum se chinuie si la astfel de scene automat devin foarte indulgent spre violent.
  Sper ca prin acest articol sa fi suparat foarte multe cadre medicale si sper din tot sufletul sa fi suparat cadrele medicale de calitate care sa nu mai accepte colegii care nu au vocatie pentru aceasta meserie.

 32. Marius spune

  De multe ori e suficient un soc pentru ca sa-ti doresti sa te fi nascut in alta parte. In urma cu cativa ani, cineva din familie a ajuns la unitatea de primiri urgente a Spitalului Judetean cu infarct. Datorita faptului ca pacientul prezenta si o pareza, una dintre „doamnele” asistente aflate in tura a facut o remarca, fata de o alta colega, greu de digerat pentru orice fiinta umana („uite ce tanar si ce face bautura din el”). Asta fara macar sa intrebe ce s-a intamplat cu pacientul. Acum va intreb pe dumneavoastra cam ce reactie ati fi avut in cazul unei asemenea replici data de cea de la care asteptam sa-i acorde asistenta medicala de urgenta, deoarece era absolut necesar. Si ca tacamul sa fie complet, medicul de serviciu de la UPU (un inalt specialist in medicina de urgenta, la propriu si la figurat), dupa ce a „investigat” problemele, a diagnosticat un „posibil preinfarct”. Asta in conditiile in care era infarct si necesita asistenta medicala de urgenta. Evident, dupa administrarea unor solutii pacientul a fost lasat sa mearga acasa. Abia la cateva luni, dupa ce problemele au persistat, dupa o investigatie profesionista la Targu Mures s-a descoperit ca „preinfarctul” fusese de fapt un infarct. Diagnosticarea gresita si neadministrarea unui tratament specific obligatoriu a dezvoltat in timp, la pacient, o serie de probleme irecuperabile, care persista si acum. Nici macar zecile de mii de euro cheltuite pentru multiplele interventii ulterioare nu au reusit sa mai ajute muschiul inimii, grav afectat, sa-si revina. Toti specialistii mi-au spus ca o identificarea corecta si administrarea medicamentelor corespunzatoare imediat dupa producerea infarctului poate ajuta muschiul inimii sa-si revina. Nu a fost cazul pacientului in discutie. Mai nou, este pe lista de asteptare pentru efectuarea unui transplant. Si ca sa-mi intelegeti indignarea vreau sa va spun ca pacientul are 36 de ani!!! E drept, n-ar trebui sa conteze varsta in materie de acordare a asistentei medicale.
  Pentru acest grav caz de malpraxis cine credeti ca plateste? Familia, asa cum se intampla, de regula, la noi. Unii medici, specialisti, m-au indemnat sa dau in judecata spitalul. Dar asta ar insemna alti bani, nervi si ani multi consumati. Sper ca intelegeti de ce am spus, la inceput, ca mi-as fi dorit sa ma fi nascut in alta parte. Niciodata nu s-ar fi intamplat asa ceva!
  Cred ca nu mai e nimic de spus! Lipsa dotarilor si a fondurilor necesare nu justifica niciodata lipsa de profesionalism si mai ales atitudinea sfidatoare fata de orice pacient care trece, fara sa-si doreasca, pragul acestei unitati sanitare.

  PS: 1. Sper ca cineva, oricine ar fi, sa-i semnaleze dlui presedinte Pruteanu existenta acestor comentarii referitoare la aceasta unitate sanitara care ar trebui sa fie una reprezentativa la nivelul judetului!
  2. Dle „doctoru` cu masina de lux”, intr-adevar, nu trebuie blamat sistemul. Dovada stau aprecierile pe care vreau sa le aduc medicilor cardiologi de la Targu Mures care, prin tot ceea ce au facut, fara nici un leu spaga, i-au prelungit dreptul la viata al pacientului! Multumesc pentru tot!

 33. Doctoru' cu "masina de lux" spune

  @asyz: „The evil that man do lives after them. The good is oft interred with their bones.” WS

  @ciumpalakul: ma grăbeam sa ajung la un pacient in stare grava (nu eram de servici dar am fost chemat de familie) cand unul, fara sa semnalizeze, imi taie calea brusc si, daca nu as fi fost atent, ma pune in situatia de a fi foarte aproape de a produce un accident. Impasibil si cu un zambet nesimtit, respectivul face un gest care nu-si avea rostul cu mana ca raspuns la frana mea, de parca tot eu as fi fost vinovat ca el nu semnalizeaza si nu se asigura. Ma dau jos din masina, si-i spun „Sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi la mine la cabinet dar dupa cum conduci sunt sigur ca vei ajunge. Din pacate vei aduce cu tine si un nevinovat”. Respectivul viteaz, se retrage in masina si spune „Imi cer scuze domn’ doctor”. Acum in varianta lui isi aminteste ca mai avea putin si imi dadea si una… Asa devin unii mai curajosi la tastatura, protejati de monitoare 🙂 Martori in jur, cati doriti… Ma sui inapoi in masina mea si plec spre sectie. Cam asta s-a intamplat, in viziunea mea. Un aspect mai vreau sa lamuresc: masina „de lux” este o masina frantuzeasca cu pretul de catalog de 10.580 euro (cat un Logan mai dotat) pe care am luat-o in rate pe 7 ani si la care mai am de platit inca 4. Ca sa dea mai multa culoare comentariului sau, respectivul a transformat-o in limuzina…

  Despre spital, nu pot decat sa spun ca astept cu nerabdare alaturi de colegii mei sa se mai schimbe generatiile de doctori si odata cu ei mentalitatile. Sunt in spitalul judetean si doctori foarte buni, care se comporta uman cu pacientii, sunt si uscaturi, ca in orice profesie. Cu ajutorul presei si a pacientilor sper ca uscaturile sa dispara cat mai repede pentru ca din cauza lor blamam o intreaga profesie.

  Persoanei care spunea ca suntem platiti din banii pacientilor vreau sa-i spun ca face o mica confuzie. In sistemul medical, noi suntem prestatori de servicii si nu bugetari. Adica, suntem platiti in functie de ce facem si nu incasam salariul ca un bugetar de la stat, indiferent de activitate. Eu nu desfasor activitate medicala si casa de asigurari imi plateste acea activitate. Problema e ca in ultima vreme nu mai suntem platiti nici cat inainte si astfel sistemul te invata sa apelezi la surse nu tocmai „cuser”. Mai suntem totusi cativa care nu am conditionat niciodata actul medical de plati informale de la pacienti dar care am primit, ca recunostinta, cadouri de la pacientii pe care i-am tratat si care au fost multumiti de serviciile noastre. Cand spun cadouri ma refer la flori, pungi de cafea, ciocolata si alte astfel de „atentii” absolut simbolice pe care cei tratati le aduc la cabinete fara sa le fie solicitate. Vreau sa subliniez ca nu toti doctorii solicita astfel de atentii.

  Va rog, pe cat se poate, sa incercati sa nu blamati un intreg sistem pentru unele cazuri si sa incercati sa analizati si eventual sa promovati si acele cazuri in care la spitalul judetean neamt se face performanta, cazuri in care pacientii pleaca acasa multumiti si, mai important, sanatosi.

  In final, felicitati ziaristului pentru un articol documentat si astept sa vad care vor fi masurile luate. Ce am vazut e ca se pun multe intrebari si am impresia ca se coace ceva dinspre Consiliul Judetean. Era cazul ca cineva sa puna ordine aici!

 34. asyz spune

  de ce nu scrie cineva care i sau intamplat si lucruri bune ?

 35. Maria spune

  Eu una urasc spitalele si tot ce tine de ele: asistente, doctori si restul. In primul rand ca se uita la pacient ca la o carpa, de parca ei nu sunt tot oameni; in spitale, policlinici este o mizerie de nedescris, iti este scarba sa te atingi de ceva, ca sa nu mai zic de miros… Nu cred ca vom ajunge sa ne bucuram vreodata de servicii asa cum ar trebui. Macar sa vorbeasca frumos si sa nu-i mai trateze pe cei din jur ca pe carpe…suntem cu totii oameni. Dar din pacate multi nu stiu notiunea de OM si ce reprezinta.
  Multa sanatate va doresc!

 36. Fodor Iulia spune

  Situatia de la noi din Spital este critica si nu este de acum 1 an sau 2….este de ani buni…suntem in Romania,toti avem pretentii si vrem sa ne fie bine…m-am intalnit si eu cu asemenea situatii,cand am suferit o interventie chirurgicala la acest spital…si bineinteles,socuri asemanatoare am primit si eu…situatia este jalnica,iar doctorii nostri(care se dau a fi DOCTORI BUNI) asteapta sa fie motivati de salariu :-@…..sa fim seriosi,toti suntem oameni,si prin acest comentariu fac apel totusi la bunul simt si omenia din fiecare..sa nu ne batem joc de semenii nostri…traim intr-o lume civilizata(zic eu)….

 37. Lala spune

  Si eu am ajuns la urgenta si o domna doctor, m-a certat ca de ce nu m-am dus la doctorul de faimilie… Din moment ce am ajuns la urgenta, chiar nu cred ca mai era de doctor de familie.
  M-au internat. Eram intr-un salon cu pers operate de apendicita.
  Uneia dintre ele, o asistenta, cand sa-i taie tubul acela, i-a taiat pielea… efectiv…
  Iar alteia, de o saptamana nu au reusit sa ii dea un diagnostic. I-au pus o perfuzie, mana i s-a umflat f tare, am fost la asistenta care mi-a zis ca nu e nimic. Mana i se umfla in continuare, ii puneam comprese si vazand ca tot se umfla am chemat-o iar si am insistat sa vina doamna asistenta. Care cand a vazut-o ne-a intrebat de ce nu am chemat-o mai repede …
  Totusi, am intalnit si2 asistente dragute …
  In tot spitalul …

 38. Mihaela Achi spune

  1. Cand am comentat un articol dintr-un ziar local ca nu rezolva nimic instalarea camerelor web, multi mi-au sarit in cap. Iata ca acest caz, ca multe altele, confirma spusele mele.
  2. Am fost intr-o situatie limita, ca si tine, cu o ruda care a mai trait o saptamana de la externare. Cadrele medicale, familia cunosteau sansele minime ale bolnavului si cu toate acestea medicii, asistentele, infirmierele s-au purtat mizerabil. Am redactat atunci un articol, l-am postat pe net si dat unui ziar local ce l-a inaintat conducerii. A doua zi comportamentul cadrelor se schimbase. De ce oare trebuie sa fie amenintati ca sa isi faca treaba?!

  Socurile mele:
  – langa patul bolnavului era aruncata vata imbibata cu sange ce cursese in abundenta de la perfuzii, capete de fiole iar asistenta paraseste salonul fara sa trimita infirmiera sa curete sa nu mai spun ca era obligatia ei sa arunce in cosuri/pungi speciale toate acelea; nici dupa 30 minute situatia nu se schimbase;
  – acele de la injectiile bolnavilor erau depozite intr-o jumatate de sticla de plastic ce era agata de marginea masutii cu medicamente;
  – i se schimba perfuzia cu sange bolnavului si asistenta paraseste imediat patul bolnavului. Intamplator au venit rudele si i-au gasit patul imbibat de sange, acul sarise;
  – cand este chemata asistenta (care nu facea nimic in cabinet, nu avea alta urgenta) trimite o infirmiera sa se ocupe de problema;
  – infirmiera cu mainile goale(poate venind de la spalat bude) fixeaza acul perfuziei si imi spune mie, vizitatorului, sa ii tin apasata vena o vreme;
  …. lista e lunga …. nu are rost sa o completez.

  Nota: Vazand atatea aberatii am facut si cateva fotografii care partial au fost facute publice la vremea aceea.

 39. RockyGNR spune

  Ce ma uimeste pe mine este faptul ca vad doar lume suparata si plina de ura pe aceasta unitate, dar culmea….as fii preferat sa vad comentariile unor doctori, sau a mai multor persoane ce lucreaza in acest domeniu (exceptie 1 sing. persoana). A si inca ceva, majoritatea doctorilor care lucreaza in spital sau fac de garda….au si cabinete particulare, desigur fara contracte cu CAS, doar ei trebuie sa faca banul cash nu din decontari, si mai grav este …ca…un set de analize care in spital este gratis, (teoretic) el iti recomanda (practic esti nevoit) sa te duci la el la cabinet !!

 40. Andreea spune

  sincer ..toate astea mi se par pure exagerari ..E o situatie delicata tratata intr-o extrema negativa , ceea ce face ca imaginea Romaniei sa se asemene cu o tara din Afica …Sincer , exagerati , si e doau un articol realizat prin prisma unui om nemultumit si cu rabdarea la pamant ..asa ca si cea mai mik gluma poate deveni un dezastru ..

 41. andreea spune

  ultima data cand am ajuns la urgente a fost acuma o luna.cu toata ca ma simteam foarte rau si nu imi puteam misca nici macar mana din cauza durerii o doctorita care mia facut o raza la burta sa purtat foarte jegos cu mine si sa nu mai vorbesc de personalul de la urgente care trebuia sa ma ma rog de ei de 2 ori ca sa imi dee ceea ce aveam nevoie pentru a ma simti mai bine.in schimb domnul doctor ginecolog a fost foarte politicos si s’a purtat foarte frumos cu mine avand in vedere ca l’au trezit la ora 4 dimineata pentru un control.tot ce sper este sa nu mai ajung vre’odata acolo…

 42. Marius spune

  Stiti ce va recomand eu, in calitate de „beneficiar” al acelorasi tratamente „de specialitate” ale personalului SJU Neamt? Sa incercati sa evitati sa va internati rudele in aceasta unitate sanitara. Banii pe care i-ati cheltui pe spagi si pe medicamente dati-i pe transportul pana la un alt spital, din Targu Mures, Iasi sau oriunde in alta parte. Veti observa diferenta, mai exact lipsa termenilor de comparatie mai ales in ceea ce priveste atitudinea personalului. Aroganta, nepriceperea, reavointa si mute alte asemenea „calificari” ale personalului medical din Spitalul Judetean Neamt sunt menite sa denigreze fiinta umana, cea aflat la necaz si care necesita sprijinul unui medic. Daca reusiti sa „scapati” beneficiind de serviciile unui medic/asistent care va trateaza asa cum se cuvine, in primul rand din perspectiva unei fiinte umane si apoi a unui contribuabil la asigurarile de sanatate, cu siguranta se vor gasi alte persoane care sa va schimbe, pana la externare, parerea. Am observat implicarea autoritatilor, mai ales dupa preluarea acestei unitati sanitare. Dar de ce nu recurg factorii responsabili la folosirea unor persoane neutre care sa le testeze atitudinea si disponibilitatea de a trata uman orice pacient? Si sa faca publice toate exemplele negative constatate si consecintele pe care le vor suporta cei care au jurat sa AJUTE pe cei aflati in suferinta. Doar asa vom reusi sa schimbam ceva. Ideea d-voastra de a monitoriza aceste aspecte este de apreciat, dar nu este suficienta. E un inceput. Dar si noi avem datoria de a face ceva!

 43. alexandra spune

  mi se pare groznic ce se intampla in spitalul nostru…am fost internata acum 2 ani la sectia de oftalmologie la noi la piatra si a fost groaznic!!saloanele duhnesc!!o mizerie de nedescris.imi era greata sa pun mana pe capacul de la cosul de gunoi pt ca era foarte unsuros…adevarul ca sunt f scumpe cosurile pe care poti apasa cu piciorul ca sa se ridice capacul!!si sa nu mai vb de bai si de doamnele asistente!acum sunt insarcinata si am ales sa merg la un doctor din bacau si sa nasc acolo.nu stiu cum arata maternitatea noastra dar lumea m-a sfatuit sa nu merg aici si cu siguranta pe buna dreptate!

 44. Anonim spune

  Mie mi-au spus la spital de rahat de la Piatra Neamt ca trebuie sa imi taie piciorul de la genunchi pentru ca asa patesc toti care fumeaza . Si am mers imediat la Iasi unde m-au operat si sunt bine mersi cu piciorul sanatos si fara nici o problema. Acest lucru s-a intamplat acum 3 ani cand criminali de la Piatra Neamt vroiau sa ma lase handicapat pe viata.

 45. ciumpalakul spune

  ma aflam in cautare unui loc de parcare in curtea spitalului(sa nu uitam de taxa de intrare plus taxa de halat),gasindu l instantaneu nu am apucat sa semnalizez,in spatele meu fiind un ,,domn,,doctor(probabil trebuia sa pun cuvantul doctor intre ghilimele)binenteles cu o masina de lux,care mergea lipit de mine in urma mea cat pe ce sa se urce pe mine.imi recunosc vina.. nu am apucat sa semnalizez Urmarea: nu pot spune ce a iesit din gura lui plus ca a venit s a uitat la numar dupa care mi a spus,,ai sa vezi tu cand iesi din curtea spitalului,si fereasca te Dumnezeu sa ajungi pe la cabinet pe la mine vreodata,, Sa nu uitam ca sunt platiti din banii nostri .MESAJ PT: DOMN ;;DOCTOR Bunul simt,si faptul ca era foarte multa lume acolo m a oprit sa i dau vre o doua babastoace peste gura ,dar,, fereasca Dumnezeu sa dai tu vreodata pe la cabinet pe la mine,,Scuzati mi ortografia m am cam grabit

 46. marian spune

  de nesimtirea doctorului de la upu s-a lovit si maica-meacand a ajuns la urgente cu probleme la inima.dar ea inca putea vorbi si l-a pus la punct pe dobitoc.
  norocul lui cel mare e ca eu nu eram da fata ca nu scapa nici cu mama politiei de bataie.

 47. upupaepops spune

  Am avut o experienta similara la acest spital in urma cu doi ani, cand fetita mea de 7 ani a avut o fisura anala. Iesea din 5 in 5 minute cu scaunul cu sange si cand am dus-o acolo, in loc sa-i dea un medicament sa-i opreasca sangerarea, ma tot trimitea cu ea de la o sectie la alta: ba la urgente copii, ba la peidatri, ba la boli infectioase etc. Ajunsesera la concluzia ca trebuie facuta operatie. M-am plimbat asa vreo 2 ore dupa care m-am enervat si, avand o cunostinta, medic chirurg la un spital din Pascani, am dus-o acolo, unde in 15 minute i-a dat niste medicamente care imediat au oprit scaunele si snagerarea. A stat copilul internat trei zile dupa care a iesit vindecat, doar prin tratament, nici intr-un caz operatie.
  E clar, in acest spital lucreaza niste criminali si va sfatuiesc sa nu mai intrati pe acolo. Pana la urma cred ca pana si spitalele din celelalte orase din judet (Tg. Neamt, Roman sau Bicaz) sunt mai bune decat asta.
  Rusine! Un asemenea spital ar trebui sa fie etalonul la sanatate in tot judetul!

 48. Dezastru spune

  90% din mancarea de la spital vine inapoi la bucatarie si este aruncata pentru ca nici un bolnav nu are curajul sa manance terciurile din meniu . BANI ARUNCATI PE GEAM !!!
  De ce nu vine conducerea spitalului sau a CJ-ului sa ia o data masa la spital ???

 49. Scutaru Luminita spune

  Nu ma mai mira nimic!Am ajuns sub orice critica!Criza de spasmofilie am facut si eu de la o migrena puternica si am fost tratata cu un dispret doar pt singurul fapt ca imi venea sa vomit atunci knd mi se facea calciu intravenos,cumparat de mine.DECI…FARA CUVINTE

 50. T.C. spune

  exact asa este

 51. admin spune

  COMENTARII PRIMITE PE SUPORT ONLINE IN ACEASTA NOAPTE :
  1.T.Cretu :
  Am stat intr-o sambata 8 ore la urgente ca sa vina un doctor internist si nu era aglumerat , nu am stat ca sa imi faca ceva la urgente . O ora a durat sa fiu luat in primire si inca 6-7 ore pana ce a venit internistu si nu sunt prost am trimis sotia sa vada de ce nu vine doctorul sa dea bani daca trebuie si doctorul nu venea pentru ca nu vroia. Statea in birou nu facea nimic si a zis femeii : Dute femeie inapoi acolo ca stim noi ce avem de facut si cand o sa am timp o sa vin sa vad ce are acum am de facut niste hartii !!! asa va trebuie daca nu va duceti din timp la policlinica.
  Cand a venit a facut o reteta si a plecat inapoi fara sa ma consulte .
  La doua zile am fost si m-am operat la Targu Mures pentru ca aveam hemoragie in stmac si cei de la Targu Mures si-au pus mainile in cap ca . Intrebatii pe cei de la Targu Mures sau Cluj ce cazuri le vin de la spitalul din Piatra Neamt.

  2.Alin.C
  A fost un caz cu un doctor Juncu care a operat o femeie de fibrom si ia extirpat uterul si de fapt femeia era insarcinata si ia omorat copilul . Acest doctor opereaza in continuare bine mersi la spitalul din Piatra Neamt .

  3.Anonim
  Socru meu s-a imbatat si a cazut si si-a rupt femurul. Am dat si mita la doctor si ia pus suruburi si tije si dupa aia il durea foarte tare piciorul si am fost la Targu Mures unde a scos ce au pus astia aiurea la Piatra Neamt au pus bine pentru ca era pus osul stramb si acum e bine si au spus ca cei de la Piatra Neamt sunt macelari nu doctori

  4.Toader Mihai
  Am avut o cadere nervoasa din cauza problemelor si am stat internat la sectia de psihiatrie si tot personalul medical de acolo s-a purtat foarte frumos cu mine . Le multumesc . Numele meu este Toader Mihai.

 52. Bogdan3LL spune

  Alin…….crezi ca mai au constiinta???

 53. dragusanu lavinia spune

  Am citit si am ramas socata…nu imi vine sa cred ca am ajuns in halul asta…nu as merge acolo nici sa imi iau tensiunea…nu am cuvinte sa imi exprim uimirea…sa va fie rusine ca va purtati numele de doctori…voua v-ar place sa se poarte cineva asa cu voi?puneti-va in locul saracilor oameni…dar de fapt nu aveti cum pentru ca sunteti prea nesimtiti….no comment

 54. Bittersweet spune

  Nimic nou!
  Chiar daca se vor face imbunatatiri in legatura cu aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare,mentalitatea medicilor n-o sa se schimbe asa usor!
  Am o prietena care lucreaza in statia de ambulanta,si ea s-a lovit de nenumarate ori de reactia absurda a medicilor de garda,atunci cand li se aduceau bolnavi in weekend, sau mai ales pe timp de noapte!
  Daca nu poseda rabdarea si daruirea necesara pt. a lucra in acest sistem,eu zic c-ar trebui sa se reprofileze,si nu sa incurce oamenii pe-acolo!
  NIMENI nu ajunge la spital de placere!Se pare ca ei uita asta!

 55. Alin spune

  Celor care trateaza pacientii in halul in care scrie articolul ar trebui sa sa le fie rusine! Eu nu stiu cum nu ii mustra constiinta! Trebuie facut ceva…

 56. Doru spune

  Nu toti doctorii sunt la fel . Doctorul Cheozechi de la spitalul din Piatra Neamt a salvat viata mamei mele si nu a vrut sa ia nici un ban .

 57. Asistenta G spune

  Lucrez la spital si asa este medicii de pe sectie nu vor sa se duca la UPU

 58. Silviu spune

  La spital nu este caldura , am fost la o ruda ieri si era un fig si era cazut si curentu ca in epoca de piatra frate

 59. Mihaela A spune

  Ma cheama Mihaela si am stat internata la maternitate la acest spital infect, prima oara cand am intrat in baie am vomat automat de la ce era acolo si nu exista nastere la care sa nu dai bani la doctor , anestezist si la tot ce e pe acolo ca ti-e frica ca nu mai au grija de tine si mai ales de copil .

 60. Andu3ver spune

  Tatal meu a cazut la munca pe santier si l-am dus la spital si un bou de la urgenta a spus ca e nespalat nu ca e muncitor si muncitori e lege ca sunt murdari cand sunt la munca.

 61. Delia spune

  nu as merge la spitalul din Piatra-Neamt nici macar pentru o operatie de apendicita!….sunt niste oameni ingrozitori, plictisiti si fara suflet…vorbesc din experienta unei rude apropiate care a decedat pe masa de operatie pentru ca nu i s-a facut anestezia corect si s-a trezit in timpul acesteia…a doua doza de anestezic a fost prea puternica…:-<…si urmarea se poate ghici…ii urasc!!

 62. Mihaela spune

  Ar trebui ca cineva sa supravegheze indeaproape ce se intampla prin spitale. Poate asa se mai pun lucrurile bune in miscare…Buna initiativa!

 63. Cartman spune

  Nu stiu de ce se mira lumea…nu e singurul spital cu astfel de probleme, dar parca la Piatra-Neamt e prea de tot.

  Nesimtirea personalului medical este o boala acuta, des intalnita in Romania…oare de ce? un articol de ziar niciodata nu va putea pune la zid astfel de magarii…e clar ca acolo sunt toti pentru unul si unl pentru toti

  Renuntati la handicapatii astia si mergeti la cabinetele private gen Medical Test…veti ramane uimiti, comparativ cu spitalele judetene, mai ales cel de la noi din oras

  RUSINE !!!

 64. RV spune

  La Spitalul din Piatra Neamt asistentele pot sa iti vanda orice medicament vrea muschiu tau pentru ca le fura de la pacientii care le aduc si cred ca li se dau toate . Un control prin dulapurile de la spital ar scoate in fata medicamente pentru un an de zile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate