Situație strigătoare la cer la Dămuc. Primarul Anton Covasan vrea să convingă oamenii din Trei Fântâni să treacă administrativ la Neamț

14

Pe teritoriul comunei Dămuc din județul Neamț se află satul Trei Fântâni. Cei peste o sută de oameni care locuiesc aici, etnici maghiari în mare parte, nu există în acte, deoarece ei sunt înregistrați în mod ilegal comunei Lunca de Jos, din județul Harghita. Deci oamenii de aici locuiesc în Neamț, dar plătesc impozitele și taxele și votează în Harghita.

Atât timp cât oamenii nu există în acte, primăria Dămuc nu poate să le facă drumul și să le înscrie copiii la școală, iar cei din comuna Lunca de Jos, din județul Harghita unde figurează oamenii cu actele, la fel, nu pot să-i ajute cu nimic, deoarece sunt pe teritoriul altui județ. 

Vineri, 1 iunie, primarul comunei Dămuc, Anton Covasan, împreună cu o delegație din partea Instituției Prefectului formată din subprefectul Doru Ungureanu și secretarul Cancelariei prefectului, Ionel Iordache, s-a deplasat în satul Trei Fântâni aflat pe raza teritorială a comunei Dămuc pentru a încerca să convingă localnicii să treacă din punct de vedere administrativ la Neamț, ei fiind arondați, în prezent, în mod ilegal, comunei Lunca de Jos, din județul Harghita.

Problema administrativ-teritorială a satului Trei Fântâni își are originea în istoria localității Dămuc. La sfârșitul secolului al XIX-lea, teritoriul actualei comune Dămuc făcea parte din Regatul Ungariei din Austro-Ungaria, în cadrul căreia era arondată districtului Gheorgheni al comitatului Ciuc; hărțile epocii nu consemnează în zona comunei niciun sat, dar satul Dămuc era un sat recent apărut, în cadrul comunei Bicaz. În 1918, comuna Bicaz a fost ocupată de armata României, stat care a revendicat Transilvania, iar în 1920 trecerea la România a fost oficializată prin tratatul de la Trianon. Aceasta a fost inclusă în județul Ciuc. Comuna Dămuc a apărut în 1939, prin separarea ei din comuna Bicaz-Chei. În 1950, comuna Dămuc a trecut în administrarea raionului Piatra Neamț din regiunea Bacău. În 1968, în alcătuirea actuală, comuna Dămuc a fost transferată la județul Neamț.

Mai pe înțelesul tuturor, oamenii satului Trei Fântâni au fost obișnuiți din bătrâni cu ideea că ei aparțin zonei Harghita, iar ideea mutării graniței pe teritoriul județului Neamț în anul 1968  nu este acceptată nici în prezent în mentalul colectiv. Comunitatea de 156 de persoane din satul Trei Fântâni, majoritatea localnicilor fiind vorbitori de limbă maghiară, este blocată de decenii din punct de vedere administrativ între județele Harghita și Neamț, fiind profund afectată de lipsa de infrastructură, investiții, locuri de muncă și școli pe fondul imposibilității din punct de vedere legal de a sprijini o populație aflată teritorial pe raza comunei Dămuc, dar care plătește impozite la Lunca de Jos, în județul Harghita.

Copiii merg la școlile din Harghita, pe cărțile de identitate ale oamenilor apare Lunca de Jos – Harghita, populația e vorbitoare în mare parte de limba maghiară, autorizațiile de construcție se dau din partea autorităților din Harghita, toate acestea fiind tehnic ilegale din punct de vedere administrativ.

Atât primarul Anton Covasan, cât și reprezentanții Instituției Prefectului au încercat și încearcă să convingă populația că este nevoie de investiții pentru ca tinerii să revină acasă, să învețe limba română și populația să nu dispară complet. Primarul Anton Covasan vrea să facă drum până la Trei Fântâni, să aducă copiii la școala din Huisurez care este la 13 km distanță de sat, pentru ca micuții să nu mai fie nevoiți să stea la internatele din Harghita, vrea să aducă investitori în turism și să creeze locuri de muncă.

Acest lucru se poate face doar cu convingerea populației de a trece administrativ cu toate actele pe comuna Dămuc, pentru ca impozitele, autorizațiile și toate documentele să se emită de acum încolo conform legii. Odată ce localitatea se află teritorial pe raza comunei Dămuc, este nefiresc și ilegal ca o autoritate din alt județ să preia impozitele și taxele, dar să nu poată face investiții pentru oameni din cauza limitărilor graniței între județe.

Primarul Anton Covasan este foarte motivat să ajute populația din Trei Fântâni și crede că va reuși să îi convingă să meargă pe calea legală pentru a putea face investițiile pe care le dorește: drumuri, școli, valorificare turistică, posibilități pentru oameni să își valorifice mai ușor produsele agricole. Din păcate, se confruntă cu o situație atipică din punct de vedere administrativ și cu o populație care din bătrâni s-a obișnuit să trăiască într-un anumit fel și să fie reticentă la orice formă de sprijin. Instituția Prefectului va oferi suportul necesar primăriei Dămuc pentru a rezolva problema ilegalității administrative din prezent și pe această cale primarul Anton Covasan face un apel public către toate instituțiile care au autoritate în acest sens să îi fie alături în demersul său.

Considerăm că acest primar merită sprijinit de instituții, deoarece face eforturi deosebite să investească în comună și nu de puține ori se lovește de blocaje care îl împiedică să facă ce e mai bun pentru oamenii din comuna lui.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
14 Comentarii
  1. Caterina Tomulescu spune

    Indiferent ca sunt romani ori maghiari, tot oameni sunt. Au aceleasi nevoi, acces la educatie (de ce sa nu aiba la dispozitie scoli in care sa invete ambele limbi? poate copiii lor vor sa urmeze Facultati din Bucuresti, Iasi etc), un mediu civilizat si curat, locuri de munca s.a
    Sunt de parere ca dl primar din Damuc ar trebui sa inceapa prin a oferi un exemplu, sa aduca investitori si sa isi rezolve problemele de infrastructura pe raza de care este responsabil. Alegerea este a oamenilor de acolo, poate unii isi vor gasi drum spre Neamt, altii spre Harghita ori in alte parti ale tari sau mai nou, in afara…asta e dinamica actuala.
    Important este ca, cele 2 administratii locale sa colaboreze totusi si sa le ofere niste conditii de trai civilizate cetatenilor, si de o parte, si de cealalta a „granitelor”.
    Dezvoltati un brand local, un win-win pentru ambele parti. Toti romanii apreciaza kurtosul, poate si ungurii gasesc ceva bun pe la noi, habar n-am, placintele poale-n brau. As zice sa fiti mai creativi si sa colaborati in favoarea tuturor!

  2. stefan cel mare spune

    ATUNCI CIND ROMANIA ERA CONDUSA DE ROMANI-GRANITA DINTRE REGIUNEA AUTONOMA MAGHIARA SI REGIUNEA BACAU ERA PE CRESTELE MUNTILOR CARPATI.
    ADICA -PARTEA DE LA VEST SPRE GHEORGHIENI era regiunea autonoma maghiara-IAR PARTEA DE LA EST era regiunea bacau-INCLUSIV LACUL ROSU.
    ACTUALA CONDUCERE POLITICA de dupa 1990 sub presiunea RUSIEI
    au cedat lacul rosu regiunii autonome maghiare.
    MAINE SAU POIMINE VOR fi cedate si cheile bicazului.
    PROBABIL SAPTAMINA viitoare acea regiune autonoma se va extinde
    si in TASCA BICAZ PIATRA NEAMT sau poate pina la PRUT.
    HAI ROMANIA HAI UE HAI NATO.

    1. Cretu Valeriu spune

      Tu care te numesti,,Stefan cel Mare”,sa stii ca Romania are granite naturale intre Leitha si Don.Tu te multumesti numai cu arealul dintre Prut si Carpati?!…..
      P.S. Intreaba romanii din Bicazul Ardelean si vei auzi ca ei de fapt sunt ardeleni. si au fost trecuti,fara acordul lor,la judetul Neamt,nu dupa 1990 ,ci in 1968.

  3. OZM spune

    Nicolahus tu NU VOTA cu nimeni. Chiar e mare gradina lui Dnezeu, Ei sunt cetateni ai EU, si CETATENI ROMANI de nationalitate maghiara,care daca vor invata limba romana, dar nu poti s-ai impui acest lucru.E bine sa cunoasca cit de cit, dar nu prea au nevoie de STATUL ROMAN CARE DE 50 de ani nu-i ajuta cu NIMIC!!!!!

  4. kapd be spune

    trebuie venit in Harghita sa vedeti ca vorbim in romaneste. primarul vrea scandal sau ce dracu? oameni de acolo vorbesc romaneste! si unde eram noi cand voi castigazti razboaie??? :))) cred ca istoria nu prea va merge……cioban….

  5. sunt acasa Én ithon vagyok spune

    Bozgor esti tu cel care vorbesti asa -cu cei sapte de acasa.Si voi ziceti ca unde suntem noi am fost sí suntem acasa sí nu este vina noastra ca peste noapte au dus granitele pestee capul nostru marile puteri -cu lingai sai dar o sa mai fie sí altfel, Nato,Eu, toti va vor pentru teren sa -aiba unde sa duca gunoiul.

  6. Ghünter spune

    Ce vreti romanasi mândri, eu vorbesc limba voastră și cu ce mă ajută? cu nimic!! Dacă oameni învață germana engleza sau altă limbă o fac ca e de folosul lor, dar cu româna? O înveți că să primești un job unde ai în cel mai bun caz 1000 lei. Voi tot vă mandritii că proștii în timp ce vă conduc penalii că Dragnea proaste că Dăncilă conaționalii voștri din neamul vostru mândru :)) Ei va fură fără rușine v-au băgat tara in ruine v-au făcut slugii si de râsul lumii dar voi tot cu unguri aveți probleme. Strigatii ca proștii sunt mândru ca sunt român :)) aveți de ce… Uitați-vă cum va comportatii peste tot în Europa unde vă duceți, rușine. Lăsați educarea ungurilor educați-vă pe voi însuși!!

  7. Balamuc spune

    Administrativ teritorial jumatatea comunei apartine judetului Harghita, cealalta judetului Neamti, drumul judetean este granita intre cele doua judete. Dl.primar nu trebuie sa duceti in eroare publicul larg, Clar este ca nu vreti sa ajutati pe nimeni ci cu totul alta !

  8. Jédusmarjáját spune

    Cand am ajuns príma data la Treifantin, aveam 5 ani! In 1989 nu era curent electric! Eram un copil mic care sa obojnuit cu lumina in casa seara…
    Nu am facut grij, am stat la luminare lanterne cu petrol, múlt timp am trait acolo find bunici mei din treifantan, dar dupa cum stiu curentul electric a fost dus, fara ajutorul tarii noastre, de care sunteti asa de mindru!!!!!
    Am dat seama care este problema voastra! Vreti sa finalizati scoala, dar fara copii nu reusiti!
    Bani ati avut, dar sa dus in buzunarele voastre!?!
    Pina acum unde ati fost, in cel e 20-25 de ani trecuti, de ce nu ati facut drumul ala de cacat 13 km. Sa mearga oameni catre scolile voastre????
    Stiu si vorbesc limba voastra!
    Cit, de cit, doar oameni din sat ma ajutat foarte mult! Tara voastra nu ma ajutat apsolut de loc cu nimic, sa invati ori ce!!!!
    Ganditi va oameni buni inainte sa vorbiti, voi ca oi… deobicei inainte vorbitii si dupa…,va ganditi!🍻👎

  9. Dobi Tocu spune

    Primarul vrea sa facă un bine cu de-a sila !Un proverb romanesc zice să nu dai sfaturi celui care nu-l cere ! Pentru ce ,atunci,toată această zbatere sterilă ? Timpul le va rezolva pe toate,adică va veni o vreme când nimeni nu va mai avea nevoie de nimic !

  10. Arsene vasile marius spune

    Esti in România ,tara mea,te supui tuturor regulilor. Fara drept de replica.
    Nu vrei, pleaca in ungaria ta.
    Noi cand ne castigam respectul,cand câștigam razboaie si etc etc….voi nici nu existati ca neam.
    Si acum va e greu sa învățați limba romana si sa va supuneți legilor tarii.Rusine neam de bozgor.
    Trăiască Romania,patria mama!

    1. Mihok Andras spune

      Traim aici,platim taxe aici,chiar daca vorbim ungureste de ce trebuie sa fie oameni ca tine care nu pot vorbi frumos??Dupa parerea mea oameni care vorbesc asa fie roman sau maghiar este un cacat!!De ce nu putem trai frumos unu langa altul?Doar suntem oameni toti

  11. janel iosub spune

    TARA LU’ PAPURA VODA!!!!! NEM TU DO ROMANO!!!!

  12. Nicolae spune

    E de rasul vieții !!!!
    Daca emigrează in Germania intr-un an de zile învață germana , in Anglia la fel , in Italia la fel dar …dar in România daca locuiesc de 100 de ani Limba Romană nu pot sa o învețe !!!
    Nu vreau sa jignesc dar e mate grădina lui Dumnezeu .
    Acestea sunt ambiții si creiere îndoctrinate .
    Eu votez ca Toți sa treaca in administrarea Comunei Damuc si sa învețe Limba Romană din respect pt restul Romanilor .
    INTR-un an de zile învață daca se dorește
    La Mulți Ani România 👍😀

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate