Sfaturi de la Maia Outdoor pentru a petrece în siguranță Ziua Muntelui Ceahlău

0

Daca ajungi în aceste zile pe Ceahlău și nu ești la curent cu sărbătorile religioase sau cele câmpenești vei avea surpriza să întâlnești o mare de oameni care urcă muntele. Pe data de 6 august este sărbătorită Ziua Muntelui Ceahlău și totodată are loc hramul mănăstirii aflate sus pe platou. Pelerini, turiști sau curioși deopotrivă pornesc pe toate traseele muntelui către vârful Toaca, acolo unde la răsarit așteaptă să vadă Marea Piramidă.

Cumulată cu latura spirituală, Ceahlăul fiind considerat Muntele Sfânt ți altarul zeului Zalmoxis, această zi atrage ca un magnet mii de turiști mai mult sau mai puțin pregătiți să facă față muntelui. Spațiile de cazare sunt pline, corturile sunt instalate peste tot iar traseele sunt pline de turiști și ulterior, de mult gunoi.

Dacă îți place muntele și ai în plan să urci în acest weekend pe traseu, Maia Outdoor îți oferă câteva sfaturi pentru ca ziua să fie întradevar una specială:

  • Nu porni la drum neechipat – o pereche de bocanci poate face diferența la urcat sau coborât; dacă nu ai bocanci înceacă măcar o pereche de încălțări cu o talpă aderentă și confortabilă – nu pantofi, slapi sau sandale și în nici un caz tocuri.

  • Vremea pe munte este schimbătoare așa că nu porni doar în tricou și pantaloni scurți, chiar dacă e cald. O furtună rapidă poate să scadă rapid temperatura și cauza hipotermie. Ia un rucsac cu tine și pune un pulover și mai ales o geaca impermeabilă sau cel puțin o pelerină de ploaie.
  • Ia cu tine o sursă de lumină – o frontală sau o lanternă este foarte utilă în caz că parcuregerea traseului durează mai mult decât ai aproximat. Nu te baza pe lumina de la telefon, s-ar putea ca acesta sa se descarce
  • Dozează-ți efortul și hidratează-te – este bine să alegi un traseu pe măsura puterilor tale și nu uita de apă. Organismul se deshidratează rapid la efort și se instalează oboseala. Evită cafeaua, sucurile și mai ales băuturile alcoolice iar dacă soarele este arzător acoperă-ți obligatoriu capul.
  • Respecta muntele și pe ceilalți turiști – urcă în liniște pe traseu și nu te abate de la poteca marcată; permite-le celor care urcă să depășească o eventuală porțiune mai dificilă.
  • Nu lăsa gunoi pe munte – așa cum ai cărat până sus un ambalaj, o sticlă sau chiar o doză (care oricum nu e indicată) le poți transporta și înapoi. Poți pune în rucsac un sac menajer și în felul acesta le poți transporta ușor până jos.
  • Dacă întâmpini probleme cere ajutorul specialiștilor. Serviciul Salvamont Neamț este în alertă în această zi, mai mult decât în oricare zi a anului. Poți apela numarul unic 112 sau 0-SALVAMONT (0725.826.668) și îți poți instala aplicația 0-Salvamont.
  • Fii responsabil și nu porni la drum dacă nu ai mai urcat pe munte sau ai probleme mai grave de sănătate. La fel îi poți sfătui și pe cei din jurul tău.

Dacă nu dorești sau simți că nu poți urca Ceahlăul atunci poți sărbători ziua și în stațiunea Durău. Aici vei avea parte de un festival al folclorului românesc și internațional, dansuri popular, o paradă a costumelor tradiționale. O adevărată sărbătoare a culorilor și a veseliei din care nu vor lipsi nici concertele cu artiști îndrăgiți.

Sursa foto: Daniela Ursu, Maia Outdoor, Alex Mircea Iacobet

Sărbătorește muntele așa cum se cuvine.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate