Istoria și spiritualitatea nemțeană, promovate într-un proiect implementat de Asociația Profesorilor de Istorie Neamţ

0

Asociaţia Profesorilor de Istorie Neamţ a organizat vineri, 22 septembrie,  în sala „Calistrat Hogaş” a  Consiliului  Județean, o întâlnire cu iubitorii de istorie. Este vorba despre Conferința „România în primul război mondial – istorie şi geopolitică”, care face parte din proiectul „Memoria identitară în județul Neamț – cercetare istorică asupra războiului de întregire”, finanţat din fonduri publice, acordate de Consiliul Judeţean Neamţ.

Proiectul este implementat de Asociația Profesorilor de Istorie din Neamţ, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, cu scopul de a promova istoria și spiritualitatea nemțeană, prin valorizarea cercetărilor de istorie locală ale profesorilor și elevilor cu privire la Războiul de Întregire Națională, prin lansări de cărți, un simpozion și o conferință.

La eveniment au participat profesori de istorie din județul Neamț,  profesori și elevi autori, reprezentanți ai autorităților județene,  a Complexului Muzeal Neamț, a Inspectoratului Școlar Neamț și cadre militare,  pregătind astfel manifestările dedicate Centenarului 2018.

„Conferința de astăzi este prima dedicată programului Centenar 2018, urmând ca în luna noiembrie să avem trei acțiuni de amploare, în Piatra-Neamț, Roman și Tîrgu Neamț. Vor fi cele trei întâlniri care nu fac decât să ne deseneze arhitectura Centenarului 2018.”,  a menționat  prof. Elena Preda, inspector școlar disciplina Istorie și Management educațional.

„Anul 1917 a fost anul marilor victorii românești, care au fost celebrate anul acesta prin diverse manifestări la nivel național, regional și local. Asociația Profesorilor de Istorie Neamţ nu putea lăsa în afara preocupărilor sale cercetarea desfășurărilor de forțe de pe teritoriul județului și nici memoria păstrată de comunitate eroilor care au contribuit  prin jertfa lor la crearea României Mari. Acesta a fost imboldul care a dus la scrierea proiectului pe care îl implementăm în colaborare cu ISJ Neamț – „Memoria identitară în județul Neamț – cercetare istorică asupra războiului de întregire”,  a menționat  prof. Cristiana Șoimaru, președintele APIN (Asociaţia Profesorilor de Istorie Neamţ). 

Amplul eveniment a cuprins conferința ”România în primul război mondial – istorie şi geopolitică”, susținută de prof. dr. Doru Dumitru, inspector general în cadrul  MEN, simpozionul „Neamţul în războiul de întregire națională – memorie şi istorie” , dedicat profesorilor de istorie și elevilor pasionați de această disciplină, care a inclus lucrări de istorie care vor completa tezaurul de istorie al județului Neamț.

Au urmat două lansări de carte: volumul colectiv de istorie locală Neamţul în războiul de întregire națională – memorie şi istorie”care reunește 32 de lucrări de istorie realizate de elevi și profesori de istorie, și ”Jurnalul de război 1916-1919. Sergent Dumitru Platon”, ediție îngrijită de prof. dr. Mihai Lostun.

De asemenea, elevii și profesorii  autori/coautori au fost premiați pentru contribuția adusă la realizarea volumului colectiv „Neamţul în războiul de întregire națională – memorie şi istorie” . 

Totodată, cei prezenți au fost încântați auditiv de cântecele patriotice susținute de Ansamblul „Mugurașul” al Liceului de Arte „Victor Brauner”, coordonat de  profesorii Mancaș Mihaela și Miron Daniel.

 

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate