Autoritatile doresc solutionarea a doua probleme majore din judetul Neamt

1

În luna martie au avut loc o serie de întâlniri între prefectul judeţului Neamţ, George LAZĂR, primarul comunei Dulceşti – Mihai Michiu, Laurenţiu Dan Leoreanu – primarul municipiului Roman, col. Ioan Niţică – Inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ şi ing. Ioan Păvăleanu – Director coordonator al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ cu privire la identificarea soluţiilor pentru două probleme de interes major: eroziunea malului drept al râului Moldova dinspre satul Corhana şi problema furnizării apei pentru municipiul Roman.
Prefectul judeţului Neamţ a căutat împreună cu primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, soluţii pentru rezolvarea problemei alimentării cu apă în municipiul Roman. Având în vedere că această situaţie nu este una de dată recentă şi afectează peste 60.000 de locuitori rezolvarea acesteia este o prioritate atât pentru Instituţia Prefectului cât şi pentru Primăria Municipiului Roman. S-au făcut demersuri în acest sens pe linie administrativă la Guvernul României pentru a asigura finanţarea pentru finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului Refacerea amenajării râului Moldova în zona sursei de alimentare cu apă a municipiului Roman(front Pildeşti-Simioneşti), judeţul Neamţ.
Prefectul judeţului Neamţ, George LAZĂR împreună cu Laurenţiu Dan Leoreanu – primarul municipiului Roman, col. Ioan Niţică – Inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ şi ing. Ioan Păvăleanu – Director coordonator al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ s-au întâlnit în cursul acestei săptămâni în vederea identificării unor soluţii imediate care să asigure apa necesară pentru sursa de alimentare a municipiului Roman, mai ales că vara anului 2013 se anunţă a fi una secetoasă. În acest sens, aceştia se vor întâlni şi cu membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cursul săptămânii viitoare.
În dreptul satului Corhana datorită eroziunii solului şi existenţei pânzei freatice aproape de nivelul solului, malul drept al râului Moldova a început să se prăbuşească punând în pericol un grup de case şi Biserica Romano-Catolică din localitatea Corhana. În urma deplasării pe teren a unei comisii numită prin Ordinul prefectului judeţului Neamţ nr. 81 din 11.03.2013, s-au constatat următoarele: existenţa unei alunecări de teren cu o lungime de aproximativ 400 m, cu limita superioară la 15-20 m de Biserica Romano-Catolică din Corhana şi locuinţele din zonă, existenţa unor izvoare care se descarcă în zona afectată.
În ceea ce priveşte proiectul Refacerea amenajării râului Moldova în zona sursei de alimentare cu apă a municipiului Roman (front Pildeşti-Simioneşti), judeţul Neamţ, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice ne-a precizat că: şi în condiţiile unui buget de maximă austeritate, s-a ţinut cont de importanţa obiectivului şi la propunerea de repartiţie a bugetului alocat Administraţiei Naţionale „Apele Române” în anul 2013; având în vedere valoarea ridicată a restului de executat, cât şi a gradului de prioritate este în preocuparea noastră identificarea de noi surse de finanţare alternativă la bugetul de stat în scopul finalizării lucrărilor rămase de executat.
Prefectul judeţului şi-a manifestat toată disponibilitatea în vederea efectuării demersurilor necesare rezolvării atât a problemei malului drept al râului Moldova – ce afectează satul Corhana, cât şi a problemei asigurării furnizării apei pentru municipiul Roman, prin continuarea lucrărilor de deviere a râului Moldova către staţia de captare de la Pildeşti, problema fiind una de maximă importanţă, necesitând o rezolvare cât mai rapidă şi asupra căreia prefectul judeţului Neamţ îşi concentrează întreaga atenţie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. zinaida spune

    toata conducerea judetului e de la Roman..desigur problemele importante sunt numai din zoan Roman.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate