92 de denari imperiali romani din secolul al III-lea, descoperiți în comuna Dragomirești – NEAMȚ

1

Arheologul amator Marius Irimia, autorizat în folosirea detectorului de metale, a realizat o nouă descoperire de importanță majoră pentru patrimoniul cultural național mobil. Este vorba de 92 de denari imperiali și un vas ceramic de tezaurizare.

Conform doamnei director al Direcției Județene pentru Cultură Neamț, Rocsana Josanu, există toate șansele ca această descoperire să fie clasată la nivel de tezaur. Cei 92 de denari imperiali din argint sunt din perioada retragerii romane din Dacia (secolul al III-lea).

Conform legii, descoperirea a fost predată de autor Direcției Județene pentru Cultură Neamț în termen de 72 de ore de la identificare. Punctul descoperirii din comuna Dragomirești poartă numele de ”Chiciura”.

denari2

Marius Irimia este și autorul descoperirii tezaurului de la Tazlău, constând în peste 200 de dinari din argint din vremea împăraţilor Hadrian, Domitian şi Marcus Aurelius. Primele 10 monede descoperite le-a predat Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, dar restul tezaurului a fost dus la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Istorie.

denari1Monedele descoperite la Dragomirești vor fi trimise spre restaurare și predate Complexului Muzeal Județean Neamț unde vor fi expuse publicului, după o evaluare realizată de un expert din partea Ministerului Culturii. Direcția Județeană pentru Cultură Neamț dorește cât mai multă implicare în menținerea valorilor de patrimoniu aici, la nivel județean, și evitarea trimiterii bunurilor descoperite în Neamț către Muzeul Național de Istorie al României. Conform legii, autorii unor astfel de descoperiri pot primi din partea statului român până la 45% din valoarea evaluată a bunurilor de patrimoniu.

În acest sens, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț a demarat procedura de intrare în contact cu persoanele autorizate în folosirea detectoarelor de metale din Neamț (în jur de 30 de specialiști) pentru a stabili o colaborare în valorificarea bunurilor de patrimoniu cultural mobil de pe raza județului Neamț.
Este esențial de reținut faptul că bunurile arheologice din subsolul României sunt proprietatea statului român. Cei care realizează astfel de descoperiri au obligația să predea vestigiile arheologice primăriei sau Direcției Județene pentru Cultură.

Amenzile în caz contrar pot ajunge până la câteva zeci de mii de lei – detalii în legea 182/2000 și în OG 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Radu spune

    Aceste teritorii au fost permanent populate de catre daci, liberi si in neobosita contestare a romanilor, care s-au si retras de facto chiar inainte de imparatul Aurelian. Aceste tezaure demonstreaza ca populatia nu s-a retras nicicum, ci a prosperat chiar. Felicitari d-lui Marius Irimia si la mai multe descoperiri!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate