Toate localitățile din Neamț trebuie să urmeze modelul: fonduri publice pentru sterilizări gratuite

0

Comunicat de presă

Swedish Animal Aid, Svenska Djurskyddsföreningen și Asociația „Claudia Încă o Șansă” sunt parteneri în cadrul unui proiect important de protecția animalelor, o cooperare româno-suedeză în județul Neamț. Proiectul se intitulează ROSE (România și Suedia) – Alianța româno-suedeză pentru animale Neamț, un proiect care unește ONG-uri de protecția animalelor din Suedia și Neamț – România și medici veterinari, cu scopul de a reduce fenomenul animalelor fără stăpân prin campanii de sterilizare.

Swedish Animal Aid, Svenska Djurskyddsföreningen și Asociația „Claudia, Încă o șansă” au susținut, împreună, din fonduri proprii și din donații peste 7000 de sterilizări pentru câinii și pisicile din Neamț, în ultimii ani. ONG-urile suedeze finanțează sterilizările pentru câini, în timp ce Asociația locală „Claudia Încă o Șansă” acoperă costurile sterilizărilor pentru pisici. Fondurile implicate, cu sursă exclusiv din donații, se ridică la peste 150.000 de euro.

Din păcate, din cauza resurselor financiare limitate și a datoriilor acumulate la medicii veterinari colaboratori, majoritatea sterilizărilor susținute de ONG-urile din Suedia au fost sistate în luna septembrie 2022. În acest sens, s-a făcut un apel la autoritățile locale să încerce să asigure fonduri publice pentru ca aceste campanii să poată continua pentru a limita fenomenul animalelor fără stăpân din Neamț.

„Am muncit mulți ani să îmbunătățim situația animalelor de companie din județul Neamț. E important ca autoritățile publice să se alăture activ demersului nostru pentru a deveni un județ etalon pentru restul României. Doar așa putem arăta că problema animalelor fără stăpân poate fi rezolvată etic.

Suntem recunoscători pentru faptul că orașele Târgu Neamț și Roznov au înțeles că e nevoie de implicare și au alocat prin Consiliul Local fonduri importante pentru campanii de sterilizare a câinilor cu stăpân în anul 2023. Cetățenii pot merge la primărie pentru a face o cerere și a primi detalii despre cabinetul unde se vor efectua sterilizările gratuite. (Informații aici și aici.)

Din păcate, nu e suficient. Considerăm că acest model trebuie să fie adoptat în toate localitățile din Neamț pentru a opri nașterile necontrolate de pui care se transformă în animale fără stăpân. Facem un apel public către TOȚI primarii și TOATE Consiliile Locale din Neamț să urmeze modelul de la Târgu Neamț și Roznov și să aloce fonduri pentru campanii de sterilizări gratuite.

Noi, cei din Suedia, suntem pregătiți să continuăm ceea ce am început, însă nu putem face minuni singuri. E nevoie de implicarea unităților administrativ-teritoriale din Neamț. Cunoaștem foarte bine legislația românească și știm că acest lucru e posibil – alocarea de fonduri publice pentru sterilizări gratuite. Trebuie doar să se vrea.

Strângerea de donații este foarte greu de realizat în această perioadă de către ONG-uri în toată Uniunea Europeană, din acest motiv statul trebuie să înceapă să se ocupe de această problemă importantă, atât pentru oameni, cât și pentru animale.”, au declarat Cecilia To, președinte al Swedish Animal Aid, și Maria Lönn, secretarul general al Svenska Djurskyddsföreningen.

Întrucât fondurile publice sunt alocate doar pentru sterilizarea câinilor cu stăpân, Asociația „Claudia Încă o Șansă” va continua, ca și până acum, să asigure  fonduri proprii pentru sterilizarea pisicilor. În 2021 și 2022 Asociația „Claudia Încă o șansă” a sterilizat, cu fonduri din donații, 83 de câini și 2683 pisici* (*din care 2190 femele).

„Ceea ce lipsește în România este o comunicare reală și o colaborare între autorități, ONG-uri și societatea civilă. Eu consider că avem un scop comun și e nevoie de o viziune pe termen lung. Din păcate, atât timp cât nu vom lucra la cauze, rezultatele vor întârzia să apară.

Pentru cineva care nu știe prea multe despre câini, pisici și animale, în general, e ușor să spună „îl duc la adăpost”. Ca să poți găsi soluții viabile, pe termen lung, e important să cunoști tot mecanismul. Oamenii trebuie să înteleagă că animalele abandonate, câinii, pisicile, urșii nu sunt dușmanii lor. Ei nu trăiesc cu scopul de a „deranja”.

Dacă plecăm de la o premisă, greșită nu cred că vom rezolva prea curând această problemă. Lipsa educației în acest sens, lipsa prevenției, nepăsarea, lipsa implicării, lipsa viziunii, a comunicării, a colaborării, egoismul uman au dus la toate astea. Dacă nu vom schimba nimic, nimic nu se va schimba.”, a declarat Claudia Filip, președinte al Asociației „Claudia Încă o Șansă” – Piatra-Neamț.

Mai multe informații despre proiectul ROSE vor fi comunicate periodic pe pagina de facebook dedicată: https://www.facebook.com/rose.neamt, dar și pe un grup: https://www.facebook.com/groups/rose.neamt.

Evoluția campaniilor de sterilizări poate fi urmărită și pe pagina de facebook a Asociației „Claudia Încă o șansă”: https://www.facebook.com/AsociatiaClaudiaIncaoSansa.

Puteți sprijini activitatea Swedish Animal Aid donând pe pagina de Facebook – aici sau direct la cabinetele veterinarilor colaboratori: Andrei Tudor și Alex Bejenaru(zona Piatra-Neamț), Andrei Lungu (zona Roman), Raluca Davidov (zona Roznov), Loredana Berea (zona Dochia). De asemenea, primarii  și veterinarii interesați să susțină aceste campanii, financiar sau logistic, sunt rugați să contacteze, chiar și în limba română, Swedish Animal Aid la emailul [email protected] sau pe pagina de facebook – aici.

Activitatea Claudiei Filip poate fi susținută astfel:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate