Revista presei 3 decembrie 2012

0

Ziare (publicații cu ISSN)

  • Politic

Felinare ARD

Vineri, în jurul orei 18.00, la Curtea Domnească a avut loc o acțiune electorală a candidatului ARD, Toader Mocanu, acțiune ce a constat în lansarea unor felinare de hârtie. Acțiunea a fost frumoasă și mai ales vizibilă pentru toți cetățenii orașului Piatra-Neamț care priveau cerul la acea oră. Totul ar fi fost fără cusur dacă organizatorii ar fi înțeles că nimeni niciodată nu și-a permis să intre cu mașina în acea zonă și că nu dă bine să intri chiar cu mașina de campanie în Curtea Domnească.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Cea mai înaltă cruce din Moldova se va ridica pe dealul Muncelu

Moment inedit pentru locuitorii comunei Ion Creangă oferit de candidatul ARD pentru Camera Deputaţilor în Colegiul 4 Roman şi Ion Creangă, Elena Udrea. Mâine va avea loc ridicarea celei mai înalte cruci din Moldova ce va avea o înălţime de 25 de metri. Crucea va fi ridicată în punctul cel mai înalt al comunei Ion Creangă, aflat în satul Muncelu, la 284 de metri altitudine, pe un soclu din beton și va fi luminată noaptea. Sfinţirea locului unde va fi amplasată crucea a avut loc pe data de 21 noiembrie, săvârșită de preoții Mitică Bighiu și Mihai Buda din comuna Ion Creangă.

Sursa: Ceahlăul

Ramona Mănescu, europarlamentar: „Candidaţii USL pot aduce capitala euroregiunii Nord Est la Piatra Neamţ”

Membru în comisia de Dezvoltare Regională din cadrul Parlamentului European, Ramona Mănescu a abordat la Piatra-Neamț problema regionalizării din perspectiva locală. Ramona Mănescu a subliniat importanţa acestei problematici şi a insistat asupra beneficiilor pe care le aduce iniţiativa de a desemna municipiul Piatra-Neamţ ca şi capitală a euroregiunii Nord Est.

Sursa: Ceahlăul

Şcoli profesionale în parteneriat public – privat

Stelian Fedorca, ministrul secretar de stat pe învăţământul preuniversitar în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a efectuat la sfârşitul săptămânii trecute o vizită de lucru la Piatra-Neamţ în cadrul căreia s-a întâlnit cu directorii de şcoli din zonă şi cu conducerea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Neamţ. Sâmbătă, 1 Decembrie, ministrul secretar de stat a participat la o întâlnire cu presa organizată la sediul de campanie al USL, în prezenţa candidaţilor Eugen Nazare Ţapu, Cătălin Drăguşanu şi Vlad Marcoci. Prima temă abordată de Stelian Fedorca a fost necesitatea reînfiinţării şcolilor profesionale în strânsă legătură cu platformele industriale din oraşe, arătând că învăţământul nu mai poate continua să producă şomeri cu diplomă.

Sursa: Ceahlăul

„Îmi doresc un Parlament unit și o clasă politică matură.”

Interviu cu Mihai Cosma, candidat din partea Partidului Ecologist Român pentru colegiul 1 Senat, Neamț.

Sursa: Ceahlăul

  • Administrativ

Secretarul de stat Fedorca, discuții cu directorii pietreni

Oficialul din Ministerul Educației a vorbit despre planurile instituției pe care o reprezintă pentru învățământul românesc.

Sursa: Monitorul

Cardul de sănătate, gratis și… nu prea

Deși costul cardului va fi suportat de stat, analizele vor fi plătite de pacient. Grupa sanguină, Rh-ul și acceptul donării de organe vor fi făcute pe banii pacienților.

Sursa: Monitorul

Am plătit dări și impozite de vreo 800 de milioane noi

Încasările s-au făcut timp de 10 luni de către Fisc. Cine nu a plătit de bună voie, a dat piept cu inspectorii de la executare silită.

Sursa: Monitorul

Marș de solidaritate

Mai multe organizații neguvernamentale vor face la începutul lunii decembrie un marș de solidaritate pentru persoanele cu handicap. Scopul este de a le susține și de a le fi alături. Marșuri similare vor avea loc în toată Moldova.

Sursa: Monitorul

Vaccinarea împotriva tuberculozei se reia

Ministerul Sănătății a anunțat că vaccinurile sunt sigure și imunizarea sugarilor va continua. În Neamț, nouă copii au avut probleme, adică 0,3% din numărul celor imunizați.

Sursa: Monitorul

Bani mai mulți pentru bugetari

De la 1 decembrie salariile bugetarilor cresc cu 7,4 procente. Practic, banii vor intra în buzunarele titularilor în ianuarie 2013.

Sursa: Monitorul

Se deschide târgul de Moș Nicolae

Manifestarea va avea loc în perioada 5-9 decembrie, la Galeriile Olimp, în imediata vecinătate a supermarketului Kaufland. Este ultimul târg de îmbrăcăminte și încălțăminte din acest an.

Sursa: Monitorul

Bolile nemțenilor – multe și scumpe

Anul acesta a crescut numărul concediilor medicale. O treime dintre salariații județului au fost bolnavi în 2012. Statul a decontat aproape 50 de miliarde vechi pentru concediile de boală.

Sursa: Monitorul

Ziua Națională, prilej de cinstire a trecutului

Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Bicaz, printr-o manifestare comemorativă închinată celor ce și-au jertfit viața pentru independența și suveranitatea patriei, dar și-n cinstea veteranilor de război, manifestare organizată conform tradiției de administrația locală. Locul de desfășurare a fost Monumentul Eroilor, iar amfitrion primarul Nicolae Sălăgean, alături de care s-au aflat conducerile unor partide, localnici, elevi, veterani, atâția câți au mai putut face deplasarea la monument.

Sursa: Monitorul

Romașcanii, în număr mare la Ziua Națională

Oficialități, politicieni și circa 3.000 de oameni au participat la festivitate. Fasolea cu cârnați și păhăruțul de țuică fiartă au fost pe gustul tuturor.

Sursa: Monitorul

Don’ primar, grăbit de Ziua României

Don’ primar a fost grăbit de Ziua României, dar nu e bai, că și la acțiunea cu orașele înfrățite a ajuns tot pe final și ne întrebăm dacă o fi foarte ocupat sau doar arogant, iar dacă nu este el miezul din dodoașcă spală imediat putina.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

50 de ani de căsătorie în Piatra-Neamț

Primăria Piatra-Neamț a premiat astăzi cuplurile ce au împlinit 50 de ani de căsătorie. La manifestare a fost prezent domnul primar Gheorghe Ștefan și domnul viceprimar Dragoș Chitic, iar din partea Consiliului Local Piatra-Neamț domnul consilier Teodorescu Constantin care a împărțit stegulețe tricolor tuturor participanților.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Consilierii USL au propus programul social de acordare a tichetelor sociale

Ultima tranșă de tichete sociale din acest an, destinată achiziției de medicamente și alimente, se acordă înaintea alegerilor parlamentare, în săptămâna 3-7 decembrie, pensionarilor și persoanelor cu handicap din Roman care au venituri lunare de sub 700 de lei și care au depus la Direcția de Asistență Socială a Primăriei documentele pentru a primi ultima tranșă de tichete sociale din acest an. În total, fiecare beneficiar urmează să primească bonuri în valoare de 90 de lei. La nivelul anului 2012, suma totală aprobată pentru acest proiect social se ridică la 11 miliarde de lei vechi, iar numărul beneficiarilor se ridică la 12.000 de romașcani. Facem mențiunea că inițiativa aplicării acestui program social în municipiul Roman aparține consilierilor locali USL, fiind formulată în luna februarie a acestui an.

Sursa: Ziarul de Roman

Dascălii nemțeni, față în față cu șefii de la București

Ministrul secretar de stat Stelian Fedorca a participat la o întâlnire cu directorii unităților școlare din Piatra Neamț. Prioritățile Ministerului Educației pentru viitorul an școlar sunt clasa pregătitoare, școala profesională și introducerea programului after school.

Sursa: Ziarul de Roman

Mâncarea va fi mai scumpă anul viitor

Consiliul Județean trebuie să decidă prețurile medii ale produselor agricole, care vor sta la baza evaluării în lei a arendei achitate în natură. În proiectul de hotărâre, cele mai multe produse apar cu prețul majorat.

Sursa: Ziarul de Roman

Polițele RCA, mai scumpe din 2013

După ce prețul polițelor RCA a crescut în anul 2012 cu aproape 25%, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) propune ca, de anul viitor, prețul polițelor RCA să includă și profitul companiilor de asigurări. Tot de la începutul anului viitor, dacă acest proiect al CSA va fi aprobat, polițele RCA ar putea purta și rolul de poliță Casco pentru șoferii care nu și-au putut repara mașinile pentru că asiguratorii întârzie plățile. Brokerii de asigurări se așteaptă ca, în urma aplicării acestor prevederi propuse de CSA, prețul polițelor RCA să se majoreze cu 30-40%.

Sursa: Ziarul de Roman

100 de milioane lei pentru acces direct în profesia de practician în insolvenţă

De la 1 decembrie sunt valabile noi reguli pentru intrarea în profesia de practician în insolvenţă. Odată cu adoptarea legii 222/2012 se modifică şi unele taxe şi tarife, cum este cotizaţia anuală sau taxa pentru examenul de intrare în profesie. Creşterea tarifelor a fost decisă de Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR) la ultimul congres, când au fost adoptate statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă şi codul de etică profesională şi disciplină, documente publicate deja în Monitorul Oficial din 26 noiembrie.

Sursa: Ceahlăul

Păduri noi, pe bani europeni

De anul trecut, a intrat la finanţare europeană o măsură cu caracter compensatoriu. Este vorba de fondurile europene alocate pentru prima împădurire a terenurilor agricole. Sprijinul financiar prin această măsură se referă la: prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere (cost standard); prima anuală pentru lucrările de completări şi întreţinere a plantaţiei pe o perioadă de 5 ani; primă anuală fixă ca şi primă pentru pierdere de venit ca urmare a împădurii, pe un an şi pe hectar, pentru o perioadă de 15 ani. Pentru acest an au fost programate 4 sesiuni de primire a proiectelor. Ultima, care ar fi trebuit să fie acum în derulare, a fost amânată.

Sursa: Ceahlăul

De azi, se plătesc subvenţiile la bovine

De azi încep plăţile la subvenţiile acordate pentru exploataţiile de bovine. La nivelul judeţului Neamţ s-au depus 10.024 cereri pentru un efectiv de 53.908 capete bovine. Solicitările de subvenţii sunt mai mari faţă de anul trecut.

Sursa: Ceahlăul

Omagiu celor ce au clădit România Mare!

Sâmbătă, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României conducerea judeţului şi a municipiului Piatra Neamţ, directorii instituţiilor publice deconcentrate, reprezentanţi ai şcolilor, ai partidelor politice şi ai veteranilor de război au participat la festivitatea de depunere a coroanelor la Cimitirul Eroilor din Piatra-Neamţ. Prefectul de Neamţ, Ilie Haralambie Mitea, a ţinut un discurs despre jertfa eroilor neamului pentru îndeplinirea idealului tuturor românilor, Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Sursa: Ceahlăul

20 de ani de înfrăţire Piatra Neamţ – Orhei – Hliboka

Sâmbătă, 1 Decembrie, la sediul Primăriei Piatra-Neamţ a fost marcată împlinirea a 20 de ani de la înfrăţirea oraşului cu localităţile Orhei din Republica Moldova şi Hliboka din Ucraina. Delegaţia oraşului Orhei a fost condusă de viceprimarul Ghenadie Manole şi a fost compusă din 6 oficiali locali, iar cea ucrainiană a avut 3 membri şi a fost condusă de primarul de Hliboka, Constantin Goreaciko. La întâlnire a participat şi Adrian Chifu, consilier local al românilor din Verbania (Italia), oraş înfrăţit acum câţiva ani cu Piatra Neamţ.

Sursa: Ceahlăul

Post vacant la Judecătoria Bicaz

Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Național al Magistraturii, organizează la București o noua sesiune a concursului de admitere în magistratură. La instanțele din Neamț ar fi vacant un singur post de judecător, la Judecătoria Bicaz, însă la nivel național sunt sunt disponibile 35 de posturi de judecător și 20 de posturi de procuror.

Sursa: Realitatea

Clase de gimnaziu alcătuite din bursieri ai comunităților locale

În județul Neamț ar putea lua ființă, începând cu anul școlar 2013/2014, mai multe clase a V-a alcătuite din elevi proveniți din mediul rural, capabili de performanțe școlare deosebite, clase găzduite de școli generale sau licee din Piatra-Neamț, Roman și eventual Tîrgu Neamț.

Sursa: Realitatea

Stimulent de inserție profesională pentru toate mamele

Potrivit legislației actuale în domeniul protecției sociale, tinerele mămici care au realizat venituri de natură profesională pot opta pentru concedii de creștere și îngrijire a copilului cu durate diferite. Dacă aleg varianta concediului de un an, au dreptul la o indemnizație reprezenând 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni anterioare nașterii, nu mai mică de 600 de lei dar nici mai mare de 3600 de lei.

Sursa: Realitatea

Dotări costisitoare pentru Centrul Social „Împreună”

Valoarea proiectului derulat de Primăria Piatra-Neamț privind modernizarea, extinderea și dotarea Centrului Social „Împreună” s-a majorat cu 34.640,50 lei după aprobarea noii liste de cheltuieli. Dotările întreprinse la centru, cum ar fi devierea rețelei de apă sau dotările pentru apărarea împotriva incendiilor au ridicat valoarea proiectului.

Sursa: Realitatea

  • Social

Zile însângerate

Minivacanța de 1 decembrie, în care foarte mulți nemțeni s-au relaxat, a reprezentat pentru cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanță, dar și pentru polițiști ori reprezentanți ai ISU, o perioadă grea, având de răspuns multor solicitări grave. Șirul nenorocirilor a debutat încă de vineri.

Sursa: Monitorul

Elevii pietreni de 1 Decembrie

Elevii și profesorii din cadrul Colegiului Național „Calistrat Hogaș” au efectuat de 1 Decembrie, în Piatra-Neamț, un marș dedicat zilei naționale a României.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Au trecut 14 ani fără părintele Cleopa

Acum 14 ani, obştea Mănăstirii Sihăstria, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu mii de oameni în lacrimi, îl petreceau pe ultimul său drum pământesc pe un mare slujitor al Domnului, părintele Cleopa, cel care îşi întâmpina musafirii cu urarea devenită celebră “Mânca-v-ar Raiul!”.

Sursa: Ceahlăul

Procesul Anonymous a început cu o amânare

Procesul în care liderul Anonymous România, pietreanul Gabriel Bălăeasa (24 de ani), este judecat pentru terorism cibernetic a început cu o amânare. Acesta a cerut judecătorilor bucureşteni un termen pentru a putea să-şi angajeze un avocat. Instanţa a admis solicitarea şi a stabilit o nouă înfăţişare pentru data de 8 ianuarie 2013. Alături de Gabriel Bălăeasa mai sunt judecaţi şi Fábián Gábor (25 de ani), din Tîrgu Mureş, şi Mihai Emil Picoş (27 de ani), din Alba Iulia. Aceştia doi sunt consideraţi membrii grupării Anonymous România şi sunt acuzaţi că împreună cu “lulzcart”, cum se prezenta Gabriel Bălăeasa în virtual, au accesat ilegal mai multe sisteme informatice ale unor instituţii publice din ţară şi din străinătate.

Sursa: Ceahlăul

Pietrean rezident la medicină „Magna cum laude”

Unul dintre cei şase nemţeni care s-au prezentat la concursul de Rezidenţiat 2012, susţinut săptămâna trecută, la centrele universitare din ţară, a reuşit să obţină un punctaj “de top”. Dan Mihai Alexandrescu, fiul unor medici din Piatra-Neamţ, s-a situat pe locul 13 la Medicină din cele 647 locuri şi posturi scoase „la mezat” de Ministerul Sănătăţii pentru candidaţii din zona Moldovei. Ministerul Sănătăţii a scos la concurs un număr generos de posturi în spitalele din judeţul nostru, însă din păcate nu prea sunt „întrebate” de nemţeni. Poate avem norocul să ne aleagă rezidenţi din alte zone.

Sursa: Ceahlăul

Cuplurile de aur au fost sărbătorite de primărie

Sâmbătă, 1 Decembrie, în sala de festivităţi a Muzeului de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ a fost organizată sărbătorirea cuplurilor de aur din oraş. 64 de cupluri care au împlinit, din octombrie anul trecut încoace, 50 de ani de convieţuire au primit câte o diplomă, un premiu în valoare de 500 de lei, un buchet de flori şi o cupă de şampanie din partea oficialităţilor municipiului Piatra-Neamţ. Primarul Gheorghe Ştefan i-a felicitat călduros.

Sursa: Ceahlăul

Cutremur resimţit şi în judeţul Neamţ

Cutremurul produs sâmbătă seara, la ora 22.52, în zona Vrancea, a fost simţit inclusiv pe teritoriul judeţului Neamţ. Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul produs în seara zilei de 1 decembrie a avut o magnitudine de 4,6 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 93 de kilometri. Cutremurul, care a fost simţit în municipiul Roman, dar şi la Piatra-Neamţ, este cel mai puternic de anul acesta din România.

Sursa: Realitatea

Portrete și autoportrete

Încă un proiect al pictorului Ciprian Istrate, de astă dată realizat sub egida Filialei Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România, va fi găzduită de Galeria de Artă de la Centrul Plaza din Piatra-Neamț, vineri 7 decembrie 2012, ora 18.00.

Sursa: Realitatea

Românilor nu le mai ajunge un singur loc de muncă

Contextul economic actual determină tot mai mulți angajați cu normă întreagă să își caute încă un job, care le-ar permite să lucreza part-time sau de acasă, pentru a-și rotunji veniturile. Potrivit unui studiu al portalului de recrutare BestJobs.ro, 12% dintre români nu mai sunt mulțumiți cu un singur loc de muncă, ci își caută încă un job pentru a câștiga mai mulți bani.

Sursa: Realitatea

Știri TV

  • Politic

Concert oferit de Mihaela Stoica

Anastasia Lazariuc, Cătălin Crișan și Sofia Vicoveanca au oferit aseară un spectacol de neuitat pentru sute de pietreni. Artiștii au venit la Piatra-Neamț la invitația deputatului Mihaela Stoica, candidatul Alianței România Dreaptă în colegiul doi Camera Deputaților.

Sursa: 1 TV

Pe ultima sută de metri

Cum până la alegerile parlamentare mai sunt 8 zile se poate spune că s-a intrat în linie dreaptă în ceea ce privește organizarea scrutinului din 9 decembrie. Săptămâna viitoare vor avea loc ultimele instruiri cu primarii și secretarii de primării din județul Neamț pentru desfășurarea în bune condiții a procesului electoral. Instruirile se vor desfășura la Piatra-Neamț, Roman, Tîrgu Neamț și Bicaz. Autoritățile susțin că pentru scrutinul din 9 decembrie s-au îndeplinit toți pașii procedurali, astfel încât la finele săptămânii viitoare nemțenii să se poată prezenta, în condiții optime, în cele 479 de secții de votare din județul Neamț.

Sursa: 1 TV

  • Administrativ

Întâlnire cu oamenii de afaceri

La Piatra-Neamț a avut loc o întâlnire între reprezentanții mediului de afaceri și ai autorității de management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Candidații USL au organizat întâlnirea dintre cei aproximativ 100 de beneficiari ai POSDRU și reprezentanții autorității de management, pentru a cunoaște problemele cu care se confruntă cei care au derulat proiecte și pentru a le oferi acestora răspunsuri.

Sursa: 1 TV

Evacuări amânate

Evacuarea persoanelor cu restanțe foarte mari la întreținere și chirie a fost amânată până în primăvara anului viitor. Asta pentru că legea interzice punerea în practică a unei astfel de măsuri după data de 1 decembrie. La ora actuală, pe rolul instanțelor de judecată se află 100 de dosare în faza de executare silită. Restanțele pe care chiriașii le au față de societatea Locativserv înseamnă un minus de 7 miliarde de lei vechi în bugetul societății care administrează blocurile primăriei. Datoriile aparțin în special chiriașilor din cartierul Speranța și celor care au locuit în strada Muncii.

Sursa: 1 TV

  • Social

Manifestări “speciale”

Luni este Ziua internaționala a persoanelor cu dizabilități. Sărbătoarea va fi marcată și la Piatra-Neamț printr-un marș al persoanelor cu dizabilități, un concert caritabil și o expoziție cu vânzare de obiecte de decor pentru Crăciun realizate de copiii cu nevoi speciale de la Asociația Luceafărul din Piatra-Neamț.

Sursa: 1 TV

Simpozion pentru Ziua Națională

Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț a marcat în avans Ziua Națională a României printr-un simpozion dedicat acestei sărbători. Istorici, profesori și reprezentanți ai unităților militare au amintit despre etapele înfăptuirii unirii, dar și despre contribuția orașului Piatra-Neamț la primul război mondial și astfel la întregirea țării. Istoricii Complexului Muzeal Neamț au vorbit și despre momentul încoronării reginei Maria și a regelui Ferdinand, dar și despre personalitatea lui Ion I. C. Brătianu.

Sursa: 1 TV

În semn de prețuire pentru țară

Municipiul Piatra-Neamț a îmbrăcat straie de sărbătoare. Nu numai la instituții a fost arborat tricolorul, ci și în geamurile și balcoanele pietrenilor pot fi văzute steaguri. Patrioți din fire, oamenii spun că scot la vedere drapelul național în fiecare an, din dragoste de țară.

Sursa: 1 TV

Contact Revista Presei: Telefon 0233.222011

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate