Revista presei 27 noiembrie 2012

0

Ziare

  • Politic

Conferință de presă cu Udrea, Leoreanu și Ștefan

La Roman, doi crai și o crăiasă PDL au susținut o conferință de presă, desigur, tot fără să invite publicația noastră. Chiar stăm și ne întrebăm de ce le este atât de frică. Primul clip din articol prezentat de ziarpiatraneamt.ro este conferința de presă integrală pentru fanii PDL, APEL, ARD sau ce or mai fi. Celelalte două clipuri sunt tot cu “materialul clientului”. Dumneavostra, cititorii nostri, trebuie să înțelegeți că acest circ de 2 lei al ARD nu este cu nimic diferit de circul pe care l-au facut cei de la PSD sau PNL când au fost la putere. Poate actualii PDL-iști au o aroganță mult mai mare, dar, în rest, cam același aluat.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Politicienii, fascinați de căsătorii

Presa din Tîrgu Jiu a relatat că în debutul campaniei, Dan Diaconescu, dupa ce și-a lansat candidatura pentru deputăție a nășit doi tineri. Dan Diaconescu a platit toate cheltuilile pentru nunta celor doi tineri și imaginile de la nuntă au fost folosite ca promovare electorală. După câteva zile, la Piatra-Neamț, Vîrlan Luminița a dorit să fie prezentă la oficierea căsătoriei unor tineri, în ideea că “familia reprezintă o matrice de mare seriozitate și un tezaur de sentimente frumoase și nobile pentru ceea ce înseamnă societatea românească”.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Promisiuni politice onorate: bani pentru construirea noului Club al Copiilor

În luna octombrie, în cadrul unei vizite la Roman, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a promis că va sprijini continuarea lucrărilor pentru amenajarea noului Club al Copiilor, de pe strada Sucedava, o investiție începută în urmă cu 15 ani. Solicitarea de sprijin, susținută de senatorul PSD Ioan Chelaru și de primarul Laurențiu Dan Leoreanu, s-a materializat în aceste zile, aproape 600.000 de lei fiind alocați de minister pentru continuarea amenajării Clubului Copiilor.

Sursa: Ziarul de Roman

„Un vot pentru ecologiști nu este un vot pierdut !”

Interviu cu Mihai Cosma, candidat pentru Colegiul 1 Senat Neamț. „Nu știu cât costă un vot la alte partide. La noi, prețul votului este dat de munca fiecărui candidat, în întruniri electorale, în discuțiile purtate cu oamenii, de munca voluntarilor care vin alături de noi și care nu sunt deloc puțini. Vorbim aici de sute de oameni. Pot să vă asigur că un vot pentru PER este un vor curat.”

Sursa: Ceahlăul

  • Administrativ

20 de tichete de masă la Spitalul Județean

Veste bună pentru angajații Spitalului Județean Neamț: în luna decembrie vor primi câte 20 de bonuri de masă, așa cum ar fi și normal de altfel, potrivit contractului colectiv de muncă. Aceste tichete se vor da cu certitudine, deoarece propunerea managerilor în acest sens a fost aprobată în unanimitate de către membrii Consiliului de Administrație.

Sursa: Monitorul

Drupo, între a fi și a nu mai fi

Unii consilieri județeni agreează ideea falimentului acestei societăți, în vreme ce alții vor rentabilizarea ei. Deocamdată s-au dat două miliarde pentru achiziționarea unui utilaj de deszăpezire.

Sursa: Monitorul

Consilierii, cam zgârciți cu banii

Consilierii locali pietreni nu au dat iama în bugetul municipalității la ultima ședință de legislativ, de la finele săptămânii trecute, ci au analizat atent orice solicitare de finanțare și au dat atât cât au crezut că se justifică.

Sursa: Monitorul

Director economic nou la Spitalul Județean Neamț

Funcția a fost preluată de Maricica Drăgan, fosta șefă a serviciului contabilitate. Elena Murariu, fosta directorare, a preluat șefia contabilității. Urmează ca anul viitor să se organizeze concurs pentru ocuparea posturilor.

Sursa: Monitorul

Piețarii, arși la buzunar de Garda Financiară

Comisarii din cadrul Gărzii Financiare Neamț au efectuat pe parcursul lunii octombrie mai multe verificări privind respectarea normelor de comerț și a disciplinei financiare. De departe cele mai mari sancțiuni le-au încasat cei care-și vând mărfurile prin piețe. „Activitatea în piețe, târguri și oboare a fost verificată prin cele 54 de acțiuni care s-au finalizat prin aplicarea a 51 de sancțiuni contravenționale ce au totalizat 28.600 de lei noi (286 milioane vechi), la care s-au mai adăugat confiscări de 585 lei“, a declarat Emil Pascău, comisar șef de secție al Gărzii Financiare Neamț.

Sursa: Monitorul

Spitalul Județean vrea o nouă evaluare

Spitalul Județean Neamț, dar și conducerea Consiliului Județean sunt total nemulțumite de clasificarea făcută de Ministerul Sănătății de curând și care încadra cea mai mare unitate sanitară a județului la un nivel de interes local. Pentru că autoritățile cred că spitalul nostru poate face mult mai multe și pentru că au considerat că această clasificare este dezavantajoasă, s-a cerut un nou termen de evaluare. Astfel, președintele CJ, Culiță Tărâță, a precizat că a înaintat un memoriu către Ministerul Sănătății prin care a solicitat un termen de grație cuprins între 6 și 12 luni pentru a îndeplini toate criteriile impuse de mai marii Sănătății, astfel încât SJU Neamț să fie declarat la fel ca spitalul din Bacău, adică să devină unul de interes zonal.

Sursa: Monitorul

De azi „zboară“ din nou telegondola peste oraș

Autoritățile susțin că instalația este în perfectă stare de funcționare, iar revizia la care a fost supusă nu a făcut decât să certifice siguranța ei.

Sursa: Monitorul

Zona Tîrgu Neamț, Ținutul Zimbrului

Primăria Tîrgu Neamț și pensiunile din zonă vor înființa Asociația Locală de Turism Ținutul Zimbrului. Primăria este membru fondator și pune la dispoziție un spațiu pentru sediul asociației.

Sursa: Monitorul

Ajutoarele de la UE, livrate la domiciliu

Persoanele cu handicap, șomerii, pensionarii și beneficiarii legilor speciale, precum și beneficiarii de ajutor social, primesc în aceste zile ajutoare de la Uniunea Europeană – zeci de kilograme de făină, zahăr, mălai, paste făinoase, biscuiți, orez, ulei, fasole boabe, mazăre în conserve, bulion și roșii în bulion. Deocamdată, alimentele au fost oferite beneficiarilor de ajutor social, urmând ca, din această săptămână, ajutoarele să fie distribuite și celorlalte categorii defavorizate. Reprezentanții Direcției de Asistență Socială, însoțiți de polițiști locali, vor distribui la domiciliu alimentele, în cazul persoanelor bolnave sau aflate în imposibilitatea de a se deplasa sau de a transporta aceste ajutoare, a căror greutate totală depășește 40 de kilograme.

Sursa: Ziarul de Roman

Încă 170.000 investiții pentru spital

Ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Spitalul Municipal de Urgență Roman a bătut în cuie bugetul instituției până la sfârșitul anului. Cu această ocazie, membrii Consiliului au aprobat și alocarea de fonduri pentru investiții, în special pentru aparatură. “La începutul anului, am făcut o listă de investiții, listă care a fost revizuită între timp. În aceste condiții, Consiliul a decis alocarea a 170.000 de lei pentru investiții, în special aparatură de terapie intensivă. În afară de celelalte lucrări care se află în plină desfășurare la spital, și pentru care au fost deja alocate fonduri, acestea vor fi ultimele achiziții din 2012″, a precizat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.

Sursa: Ziarul de Roman

Program strict de donare a sângelui

Romașcanii pot dona sânge numai între orele 7 – 15 la Punctul de Recoltare a Sângelui din Policlinica Roman. Potrivit medicului Victoria Marin, șeful Centrului Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS), programul este stabilit la nivel național, de către Institutul Național de Transfuzie Sanguină, astfel că, de exemplu, cei care vor să doneze după-amiaza nu au această posibilitate.

Sursa: Ziarul de Roman

Pacienții secțiilor Pediatrie și Oncologie au fost redistribuiți

La sfârșitul săptămânii trecute, prefectul Ilie Mitea și o echipă de control a DSP Neamț au analizat situația critică a pacienților din secțiile Pediatrie și Oncologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, acolo unde pacienții internați în cele două secții folosesc două toalete interioare și două toalete mobile din curtea spitalului. “În urma verificărilor, am dispus restrângerea activității la secția Oncologie, până la remedierea situației. De asemenea, unii parte dintre copii, în special cei cu afecțiuni respiratorii, au fost mutați la secția Contagioase”, a precizat medicul Daniela Marcoci.

Sursa: Ziarul de Roman

Parcul municipal transformat în toaletă publică

Aproximativ 50 de persoane prezente la mitingul organizat sâmbătă de USL au fost identificate de polițiștii locali în timp ce urinau în Parcul Municipal și aruncau gunoaie pe spațiile verzi. Mitingul electoral organizat sâmbătă la Roman de USL a dat de furcă polițiștilor locali și echipelor Primăriei Roman. Aproximativ 50 de persoane participante la acest miting au transformat, timp de câteva ore, Parcul Municipal în toaletă publică și groapă de gunoi.

Sursa: Ziarul de Roman

Pacienții cu politraumatisme vor fi operați la Bacău

Măsura este o consecință a gradului IV al serviciului de urgență al CPU din cadrul Spitalului Roman. Lipsa medicilor specialiști și a dotărilor au redus șansele pacienților de a fi operați la Roman.

Sursa: Ziarul de Roman

Finanţare pentru Gala Sportului nemţean

Gala Sportului nemţean va fi organizată anul acesta mai devreme decât ediţiile anterioare, pe 7 decembrie, într-o locaţie ce urmează a fi stabilită. Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport a solicitat sprijinul Consiliului Judeţean pentru premierea celor mai buni sportivi, antrenori, tehnicieni şi cluburi sportive, care au obţinut performanţe şi rezultate deosebite în anul competiţional 2012.

Sursa: Ceahlăul

Circuitul terenurilor agricole: Peste 13 ha luate şi tot atâtea redate agriculturii

Scoaterea terenurilor din circuitul agricol se face pe bani mulţi şi cu aprobări de la toţi „sfinţii”. Terenul poate fi scos definitiv ori temporar din circuitul agricol. Depinde de destinaţie pe care o va căpăta pământul respectiv. „Anul acesta au fost foarte puţine solicitări de acest gen. S-a cerut scoaterea din circuitul agricol pentru suprafaţa totală de 13,4 ha, din care 13 ha pentru scoaterea definitivă din folosinţa agricolă. Foarte puţin, comparativ cu anii din urmă. Semn clar că nu se mai construişte. […] De la Romgaz Mediaş, 13 ha au fost redate circuitului agricol” declară Mihai Cojoc, inginer la Direcţia pentru Agricultură Neamţ

Sursa: Ceahlăul

Petrecerile de decembrie costă Romanul 1,5 miliarde de lei

1,5 miliarde de lei vechi, aceasta este suma pe care autoritățile locale romașcane o vor cheltui pentru sărbătorile din luna decembrie, începând cu Ziua Națională a României și terminând cu spectacolul de Revelion. Propunerea făcută de aparatul din Primăria Roman va trebui să fie supusă dezbaterii în Consiliul Local, tocmai în ședința de marți, 27 noiembrie, mai ales că o parte din bani este destinată organizării unei ședințe festive pentru aleșii locali.

Sursa: Ceahlăul

Vaccinul antigripal s-a terminat

Nici n-a început bine campania de imunizare împotriva gripei că majoritatea medicilor de familie şi-a epuizat deja „porţia” de vaccin. În urmă cu o săptămână, au fost repartizate judeţului nostru doar 17.000 de doze din cele 93.000 solicitate pentru persoanele cu risc major de îmbolnăvire. Reprezentanţii DSP Neamţ aşteaptă ca Ministerul Sănătăţii să distribuie şi restul dozelor de vaccin antigripal, de preferat cât mai repede.

Sursa: Ceahlăul

Directorul economic al spitalului judeţean a ajuns şef de serviciu

Ieri, consiliul de administraţie al spitalului judeţean a reuşit, în sfârşit, detronarea Elenei Murariu, directorul economic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Dar nu oricum, ci oferindu-i o funcţie „la schimb”. Constantin Iacoban, preşedinte al consiliului de administraţie, ne-a declarat că a fost votată, în unanimitate, înlocuirea Elenei Murariu din funcţia de director economic şi aducerea pe post a Maricicăi Drăgan, şefa serviciului Financiar-Contabil. Drept urmare, Elena Murariu se va instala chiar de astăzi pe postul de şef serviciu Financiar-Contabil, un post la fel de confortabil, chiar dacă-i lipsesc “galoanele”.

Sursa: Ceahlăul

Monografia militară a judeţului, document secret

O dată la 4 ani, Consiliul Judeţean trebuie să adopte prin hotărâre „Monografia economico-militară a judeţului Neamţ”, document secret clasificat ce se actualizează anual. Monografia economico-militară a judeţului reprezintă documentul care cuprinde date şi informaţii referitoare la principalele elemente geografice şi de infrastructură, resursele materiale, energetice şi umane, precum şi alte date şi informaţii din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale necesare pentru susţinerea efortului de apărare, asigurarea ordinii publice şi a securităţii naţionale, pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă şi de criză, precum şi pentru acordarea Sprijinului Naţiunii Gazdă (HNS) în cadrul acţiunilor cu statele membre NATO şi partenere.

Sursa: Ceahlăul

Dr. Angela Bica, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Neamţ: “Orice se fură în ţara asta; de ce nu s-ar fura şi pacienţi?!”

Deşi pare incredibil, am ajuns s-o trăim şi pe asta: te ştii înscris la un medic şi, peste noapte, ajungi pe lista altui doctor, care a pus mâna pe CNP-ul tău. Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ a primit asemenea reclamaţii de la mai mulţi nemţeni, însă rezolvarea unor astfel de litigii nu ţine de asigurator. Dr. Mihaela Covrig ne-a confirmat că sunt cazuri de furt de pacienţi între medicii de familie, între doctori care au sediul în aceeaşi locaţie sau în perioada concediilor, motivaţia găsită de domnia sa fiind goana după cât mai mulţi pacienţi pentru o plată per capita cât mai consistentă.

Sursa: Ceahlăul

Ajutoarele UE ajung la romașcanii defavorizați

Începând de miercuri, romașcanii care au o situație materiala precară vor primi alimentele acordate de Uniunea Europeană ca ajutor. Singurul impediment de până acum pentru ca aceste alimente să ajungă la beneficiari a fost lipsa uleiului. Primarul Laurențiu Leoreanu a declarat că la Roman au ajuns doar 5 din cele 33 de tone de ulei, prima tranșă fiind distribuită către beneficiarii ajutorului social.

Sursa: Ceahlăul

Lecţia de patriotism la Informatică

Ieri, la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra-Neamţ a avut loc Simpozionul „Repere istorice şi morale în România de ieri şi de astăzi” în cadrul proiectului „Dezvoltarea competenţelor socio-emoţionale la elevi”, organizat de prof. de istorie Mihai Lostun şi de laboranta Olga Panainte. La activitatea ce are ca scop însuşirea de către elevi a valorilor civice sau cu alte cuvinte o adevărată lecţie de patriotism, au fost invitaţi şi partenerii proiectului, elevi de la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ şi de la Şcoala Dumbrava Roşie, care în partea a doua a manifestării au oferit un program artistic colegilor lor.

Sursa: Ceahlăul

250 de lei – „taxa” pentru informaţii despre firme

Noile tarife şi taxe percepute pentru serviciile şi operaţiunile făcute de registrul comerţului au intrat în vigoare de vineri, 23 noiembrie. Conform normativului care reglementează domeniul, HG nr. 902/2012, noile tarife cuprind şi comisioanele pentru serviciile efectuate de registru pentru diverse instituţii. Înfiinţarea unei firme costă, acum 250 de lei, taxă unică ce se achită pentru autorizarea constituirii, înmatricularea şi autorizarea funcţionării prin declaraţia pe proprie răspundere.

Sursa: Ceahlăul

La Roman, Se scumpeşte transportul în comun

Primarul municipiului Roman a avut, recent, o întâlnire cu transportatorii cu care a discutat despre dorinţa acestora de a majora preţul biletelor de autobuze, ca urmare a creşterii preţului carburanţilor. „Transportatorii s-au plâns că preţul la combustibil a crescut foarte mult în ultima perioadă şi că preţul biletelor a rămas acelaşi, fapt care nu le mai permite acestora să se încadreze în costuri. În prezent, un bilet de transport local costă 1,5 lei, iar transportatorii susţin că preţul ar trebui să fie dublat, la 3 lei. Vom analiza solicitarea transportatorilor şi, cel mai probabil, vom accepta o majorare de preţ a biletelor de transport, însă nu vom fi de acord, sub nici o formă, cu dublarea preţurilor”, a spus primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Sursa: Realitatea

Spor de radiaţii pentru salariaţii Casei de Pensii

Casa Judeţeană de Pensii Neamţ este un loc de muncă periculos. Cel puţin aşa rezultă din măsurătorile efectuate în 2008 de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, care relevă faptul că salariaţii instituţiei nemţene lucrează în condiţii vătămătoare din cauza câmpurilor electromagnetice pe care le produc cel mai probabil calculatoarele. Fiind un loc de muncă cu risc pentru sănătate, salariaţilor Casei de Pensii li se achită, în baza unor ordonanţe de guvern emise în perioada în care guvernanţii aruncau cu drepturi financiare în stânga şi în dreapta, mai precis în anii 2007 şi 2008, aşa-numitul spor pentru condiţii vătămătoare calculat ca procent din salariul de bază.

Sursa: Realitatea

Şoferii, sancţionaţi de două ori pentru lipsa pneurilor de iarnă

Conducătorii auto care nu-şi vor echipa maşinile cu pneuri de iarnă atunci când şoselele sunt acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei, vor fi penalizaţi de către asigurători.Practic, pe lângă sancţiunile aplicate de poliţişti în cazul în care n-au autovehiculele dotate cu cauciucuri de iarnă, ei vor fi obligaţi să suporte şi penalităţile aplicate de asigurători. Acestea se referă la neacordarea despăgubirilor în cazul unui accident provocat de lipsa pneurilor de iarnă.Unele firme de asigurare vor plăti mai puţin decât valoarea daunei în caz de accident, iar altele nu vor plăti deloc. Cei care vor suferi vor fi şoferii ce au încheiat poliţe Casco, dar nu sunt excluşi nici ceilalţi care au poliţe de asigurare obligatorii.

Sursa: Realitatea

Ofițeri de la București pentru alegerile din Neamț

O echipă de ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române va ajunge în județul nostru cu misiunea de a supraveghea și coordona acțiunile polițienești desfășurate pe perioada alegerilor parlamentare. Acest lucru se întâmplă după ce conducerea Ministerului Administrației și internelor a dispus delegarea specialiștilor din capitală, în fiecare județ, pentru buna organizare a dispozitivelor forțelor de ordine implicate în supravegherea procesului electoral.

Sursa: Realitatea

Conducerea Inspectoratului Școlar cere clemență Ministerului Finanțelor

Pe 5 decembrie, ISJ Neamț ar urma să rămână fără cele 4 automobile din dotare care vor fi scoase la licitație publică de Fisc pentru recuperarea unei creanțe de ordinul sutelor de mii de lei.

Sursa: Realitatea

Profesorii au mai câștigat un proces cu miză

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a României au făcut cadrelor didactice un frumos cadou în prag de sărbători. La solicitarea procurorului general al României și a colegiului de conducere al Curții de Apel Craiova, magistrații Înaltei Curți au decis ca personalul didactic din învățământ, aflat în funcție la data de 31 decembrie 2009, are dreptul, începand cu 1 ianuarie 2010 și până în luna mai a anului 2011 la salarii majorate, în medie, cu 32%

Sursa: Realitatea

Investitorii străini ne-au întors spatele

Investițiile străine realizate în județul Neamț, luna trecută, sunt infime. Investitorii străini ocolesc judetul Neamț, iar acest fapt îl plasează în topul celor mai neatractive județe după valoarea capitalului exprimat în valută, dar și după numărul firmelor cu participare străină la capitalul social nou înființate.

Sursa: Realitatea

Sunt acordate eșalonări la plata datoriilor către stat

Contribuabilii nemțeni vor beneficia și în acest an de eșalonări la plata datoriilor, potrivit unor reglementări ce au intrat în vigoare, însă nu au scăpat de garanții. Astfel, cei care însumează obligații fiscale în sumă totală de peste 300 de milioane de lei vor putea obține eșalonări la plată pe o perioadă de 7 ani.

Sursa: Realitatea

  • Social

Protest inedit pe acoperișul Căminului Cultural

Un tânăr, de 35 de ani, din Podoleni, a ales o metodă inedită să protesteze. Dan C., cunoscut de săteni ca un individ veșnic nemulțumit, s-a urcat pe acoperișul Căminului Cultural și a amenințat că se aruncă în gol. Motivul principal a fost acela că nu și-a primit banii la Legea venitului minim garantat. De aici și până a striga lozinci la adresa politicienilor, că tot este campanie electorală, nu a mai fost decât un pas. Bineînțeles că pentru a face toate aceste lucruri, Dan C. a consumat băuturi alcoolice în exces.

Sursa: Monitorul

Jucării de altadată, la biblioteca judeţeană „G. T. Kirileanu”

În perioada 3 – 28 decembrie 2012, Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ” organizează expoziţia „Jucării de altădată”, la iniţiativa unui colecţionar local, bun prieten al bibliotecii – dl. Iulian Gorea, din Cut – Dumbrava Roşie. Pornind de la această idee, colectivul Secţiei de împrumut carte pentru copii îşi propune să atragă în preajma sărbătorilor de iarnă şi alţi posesori de jucării de altădată care, prin disponibilitatea lor, pot întregi această expoziţie dedicată tuturor copiilor.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

„D’ale lui Caragiale”, o piesă de teatru pentru copii

Teatrul Tineretului şi Asociaţia AlfaOmega Art prezintă joi, 29 noiembrie, ora 18, la sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, spectacolul „D’ale lui Caragiale”, adaptare după “Momente şi schiţe” de I.L.Caragiale. Din distribuţia piesei fac parte: Ecaterina Petruca, Alexandra Lupu, Bogdan Ciurezu, Claudiu Ladan, Catrinel Vişan şi Teodor Gheorghieş. Intrarea la spectacol este liberă.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Trei îngerași caută părinți

Trei nou-născuți au fost părăsiți de către mame în Maternitatea Roman, imediat după naștere. Acestea și-au dat acordul ca bebelușii să fie dați în grija unui asistent maternal. Una dintre mame, fără adăpost, este la a noua naștere.

Sursa: Ziarul de Roman

Jucării de altădată

În perioada 3 – 28 decembrie 2012, Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ” organizează expoziţia „Jucării de altădată”, la iniţiativa unui colecţionar local, bun prieten al bibliotecii, domnul Iulian Gorea, din Cut. Pornind de la această idee, colectivul Secţiei de împrumut carte pentru copii îşi propune să atragă în preajma sărbătorilor de iarnă şi alţi posesori de jucării de altădată care, prin disponibilitatea lor, pot întregi această expoziţie dedicată tuturor copiilor.

Sursa: Ceahlăul

Ioan Scurtu, un mare istoric născut la Dochia: „Malta a dus la reformarea comunismului”

Astăzi, istoricul şi profesorul universitar Ioan Scurtu împlineşte 72 de ani. S-a născut la 27 noiembrie 1940 la Dochia şi a absolvit Facultatea de Istorie la universitatea bucureşteană, luându-şi doctoratul în 1971 cu lucrarea „Istoria Partidului Ţărănesc în România”.

Sursa: Ceahlăul

De astăzi merge telegondola

După trei săptămâni în care s-a aflat în revizie tehnică, telegondola din Piatra-Neamţ va fi astăzi repusă în funcţiune. Programul de lucru cu publicul este lunea între orele 11,30 şi 21, de marţi până joi de la 10 la 21, iar de vineri până duminică între orele 9,30 -24.

Sursa: Ceahlăul

Ediţia a II-a a Fashion Day

După succesul repurtat de prima ediţie, Fashion Day, eveniment organizat de Talida Models în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Piatra-Neamţ, revine cu o nouă ediţie, vineri, 30 noiembrie, la Central Plaza Hotel. De la ora 19, doamnele şi domnişoarele sunt aşteptate la un spectacol la care pot admira produse ale unor branduri locale, dar şi internaţionale, presărat cu momente artistice oferite de „Los Anonimos”, „What the Funk?! Band” şi Georgiana Blăgescu.

Sursa: Ceahlăul

MARSAT Roman: de ani de zile, în topul firmelor cu profil agricol, la nivel judeţean şi naţional

MARSAT Roman a luat fiinţă în anul 1991, prin privatizarea primului SMA din judeţul Neamţ. An de an şi-a consolidat poziţia în rândul partenerilor cu profil agricol, sporind şi diversificând portofoliul activităţilor sale. Pe lângă cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, MARSAT se ocupă şi cu activităţi de consultanţă, comercializarea tractoarelor şi a maşinilor agricole în zona Moldovei, achiziţionarea, condiţionarea şi depozitarea produselor agricole.

Sursa: Ceahlăul

Scriitorii nemţeni au trecut, la tinereţe, pe la Junimea

Vineri, 23 noiembrie, la Muzeul „Vasile Pogor”, membrii Societăţii „Junimea” din anii 1975 – 1990 s-au reunit în cadrul unei şedinţe aniversare. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Literaturii Române Iaşi, Societatea Culturală „Junimea’90” şi Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi. Cu acest prilej, a avut loc şi lansarea volumului “Istoria Junimii postbelice 1975 – 1990”, de Constantin Parascan, Editura Timpul, 2011, Iaşi, volum în care sunt prezentaţi şi câţiva dintre scriitorii din Neamţ, cei care au trecut acum câteva decenii pe la acest important cenaclu: Aurel Dumitraşcu, Adrian Alui Gheorghe, Emil Nicolae, Daniel Corbu, Vasile Baghiu, George Calcan, Mădălina Canură.

Sursa: Ceahlăul

Două reviste din Bicaz

„Valea Muntelui”, publicaţie periodică de cultură şi spiritualitate ce apare sub patronajul unei asociaţii culturale cu acest nume din Bicaz, îşi deschide paginile cu câteva articole pe teme de educaţie şcolară, semnate de profesorii George Lazăr, Dorina Dulceac, Cristina Jibu, Mihaela Manolică, Ioan Titianu. Cel mai recent număr al revistei „Piatra Corbului”, publicaţie editată de asociaţia culturală cu acelaşi nume din Bicaz, îşi deschide ediţia cu un articol semnat de Dragomir Oprea, dedicat Marii Uniri de la 1918.

Sursa: Ceahlăul

Telegondola reporneşte astăzi, după trei săptămâni de pauză

Revizia generală la care a fost supusă instalaţia de transport pe cablu s-a încheiat ieri, verificările făcute dovedind că îşi păstrează parametrii optimi de funcţionare. Telegondola a fost oprită în perioada 5 – 26 noiembrie, pentru derularea procedurilor de revizie anuală. În aceste verificări a fost inclus şi telescaunul. Având în vedere că telegondola are o vechime de 5 ani, revizia a fost una extrem de amănunţită, în tot acest timp fiind efectuate o serie de verificări anuale obligatorii atât la partea mecanică, electrică cât şi la partea de software. Începând de marţi, 27 noiembrie, se va relua programul cu publicul obişnuit: luni 11:30- 21:00; marţi – joi 10:00-21:00; vineri – duminică 9:30-24:00.

Sursa: Realitatea

Evenimentele lunii decembrie vor crea o atmosfera feerică de sărbătoare

În decembrie, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, ar fi bine să oferim răgaz pentru o serie de activități cultural-artistice menite să ne introducă în atmosfera iernii, în general și a Crăciunului, în mod special. Pe 11 decembrie, copii sunt invitați la ora 10.00 să vizioneze spectacolul de teatru „Poveste de iarnă”. Pe 13 decembrie, de la ora 19.00 este programat concertul ansamblului Strauss festival Orchestra Vienna. Maestrul Tudor Gheorghe revine pe 17 decembrie la Piatra-Neamț, cu un nou spectacol intitulat „Degeaba”. Pe 20 decembrie, Fuego va susține un concert intitulat „Emoție de decembrie”.

Sursa: Realitatea

Știri TV

  • Politic

Alături de nemțeni

Candidaţii USL pentru Camera Deputaţilor şi Senat, Liviu Harbuz şi Eugen Ţapu Nazare au vizitat la sfârşitul acestei săptămâni comuna Moldoveni. La primele ore ale dimineţii cei doi au stat de vorbă cu localnicii, care s-au adunat cu mic cu mare la târgul de duminică. După târg, localnicii din Moldoveni, dar şi cei din comunele învecinate au uitat de griji pentru câteva ore şi s-au distrat pe cinste la un spectacol de zile mari.

Sursa: EST TV

Campanie de responsabilizare civică

Membrii Asociației Sens Civic din Piatra-Neamț au organizat astăzi o activitate de responsabilizare civică la Grupul Școlar Economic Administrativ din Piatra-Neamț. Elevii cu drept de vot au primit informații referitoare la participarea la urne la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Campania „Și eu votez” inițiata de Asociația Sens Civic din Piatra-Neamț în parteneriat cu Inspectoratul Școlar a demarat cu puțin înainte de începerea campaniei electorale, scopul acesteia fiind de a-i informa pe tineri cu privire la importanța votului lor.

Sursa: 1 TV

  • Administrativ

Primul venit, primul servit

Județul Neamț se află în criză de vaccinuri antigripale. Medicii de familie au primit doar câte 50 de doze de vaccin, iar listele cu pacienții care trebuie să se vaccineze sunt mult mai mari. Direcţia de Sănătate Publică a cerut autorităţilor centrale 93.000 de doze de vaccin antigripal, necesarul pentru campania gratuită de imunizare. Însa deocamdata au venit in judet doar 17000.

Sursa: EST TV

Frățilă și lupta pentru funcție

Războiul lui Valerică Frățilă cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-a terminat într-o primă rundă cu o victorie a Casei. Magistrații Curții de Apel Bacău s-au pronunțat vineri într-unul din cele 4 procese pe care le-a intentat fostul șef al Casei de Sănătate Neamț, în încercarea de a-și păstra funcția.

Sursa: EST TV

Tarife reduse pentru sănătatea ta

Timp de o lună nemțenii care necesită investigații prin rezonanță magnetică pot beneficia de oferte promoționale la Clinica Phoenix din Piatra-Neamț. Unitatea vine în întâmpinarea bolnavilor cu reduceri de până la 30 %. Promoția este valabilă până la sfârșitul anului și se adresează pensionarilor care au un venit lunar mai mic de 1000 de lei, șomerilor, copiilor cu vârste de până la 16 ani, pacienților care au mai beneficiat de RMN în cadrul clinicii Phoenix și pacienților care aparțin sistemului medical.

Sursa: 1 TV

  • Social

Captivi în telescaun

Două persoane captive în telescaun la înălţime au fost salvate de echipele Salvamont. Acțiunea a fost doar o simulare, obligatorie după fiecare revizie tehnică anuală a instalației de telescaun și telegondola. După ce timp de o lună telegondola și telescaunul s-au aflat în revizie tehnică, verificările s-au finalizat cu o simulare de salvare de la înălțime. De azi telegondola va funcționa după programul normal.

Sursa: 1 TV

Mamifere preistorice la Piatra-Neamț

Muzeul de Istorie şi Arheologie găzduieşte expoziţia intitulată „Mamifere preistorice din Podişul Bârladului”. Publicul poate vedea resturi fosile din colecţia Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, completată de piese de la Muzeul de Ştiinţele Naturii Piatra-Neamţ. Printre vizitatorii expoziției s-au numărat elevi de la școlile din județ, fascinați de lumea evocată de această expoziție. Expoziţia a fost inaugurată vineri şi va rămâne la Piatra-Neamţ până la începutul anului viitor.

Sursa: 1 TV

Bloguri

Trofeul Festivalului Doruri Mușatine a rămas la Roman

Cei mai tineri interpreți de muzică populară și-au dovedit talentul și dragostea față de tradițiile folclorice autohtone la finele săptămânii trecute, participând, pe scena Casei de Cultură, la cea de-a VIII-a ediție a festivalului-concurs interjudețean de interpretare vocală și instrumentală „Doruri Mușatine”. La acest concurs s-au înscris 26 de participanți din județele Neamț, Suceava, Botoșani, Bacău sau Vaslui. Cu această ocazie, trei romașcani au luat premii din partea juriului, Diandra Bancu câștigând chiar marele premiu.

Sursa: News Roman

Sala de Sport de la Miron Costin a fost inaugurată

Săptămâna trecută, la Roman, a avut loc inaugurarea unui nou obiectiv sportiv realizat din fondurile ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pe vremea când acesta era condus de deputatul Elena Udrea, cea care candidează pentru un nou mandat la alegerile de pe 9 decembrie pentru o funcție în Camera Deputaților pe Colegiul 4 Roman – Ion Creangă. Este vorba de inaugurarea sălii de sport de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman, o sală polivalentă care va permite atât antrenarea copiilor care învață la acest liceu, cât și desfășurarea unor competiții sportive de talie națională.

Sursa: News Roman

Ioan Chelaru: 10 pentru Roman, platformă program pentru alegerile parlamentare

Senatorul Ioan Chelaru, candidat al USL pentru un nou mandat de senator pe Colegiul 2 Senat, și-a prezentat duminică, 25 noiembrie, platforma program. Sub numele de 10 pentru Roman, avocatul Ioan Chelaru și-a făcut cunoscute proiectele pe care, în calitate de parlamentar, le are pentru Roman și cele 39 de comune pe are le are arondate în Colegiu.

Sursa: News Roman

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate