Programul activităţilor dedicate Zilei Pompierilor din România

0

În urmă cu 164 de ani, pompierii conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu au ţinut piept armatei otomane venită să înăbuşe Revoluţia română paşoptistă. Curajul şi spiritul de sacrificiu dovedite de pompieri pe 13 septembrie 1848, în lupta de pe Dealul Spirii, au rămas repere în istoria României. Începând cu anul 1953, ziua de 13 septembrie a fost declarată oficial Ziua Pompierilor din România.
De altfel, „sacrificiul şi devotamentul” au constituit tradiţii ale armei pompierilor militari, dovedite de-a lungul timpului în nobila misiune de apărare a vieţilor şi bunurilor. Din decembrie 2004, gestionarea situaţiilor de urgenţă este realizată prin intermediul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, un mecanism complex, conform cu standardele pe care le presupune statutul de ţară europeană membră NATO.
Constituirea serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă a reprezentat un moment de cotitură în activitatea pompierilor militari, paleta de misiuni cunoscând o diversificare şi o creştere exponenţială sub aspectul numeric şi calitativ, la misiunea de stingere a incendiilor adăugându-se misiuni precum acordarea primului ajutor calificat, descarcerarea, limitarea şi înlăturarea efectelor manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, intervenţia pentru gestionarea efectelor inundaţiilor, asanarea teritoriului de muniţiile rămase neexplodate etc. Astfel, dacă la nivelul anului 2004, numărul total al intervenţiilor era de 340, în anul 2011 pompierii militari au intervenit pentru gestionarea unui număr de 5159 de situaţii de urgenţă

Meseria de salvator, pe care toţi cei care au îmbrăţişat-o o desfăşoară sub deviza „sacrificiu şi devotament”, şi-a cerut de-a lungul timpului, din nefericire, tributul. Tragicul eveniment produs pe data de 24.05.2004 la Mihăileşti, când 7 eroi pompieri au căzut la datorie pe timpul unei intervenţii, rămâne în memoria noastră, a salvatorilor, cu semnificaţia sacrificiului făcut de colegii noştri. Anul trecut, colegul nostru căpitanul postmortem Adrian Marchiş din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş s-a stins prematur, pe timpul deplasării spre un incendiu produs în localitatea Tăuţii Măgherăuş. La fel de viu este în memoria salvatorilor rămâne şi sacrificiul făcut de sublocotenentul postmortem Ionuţ Ungureanu, căzut la datorie în data de 26.05.2011 la incendiul din complexul comercial Dragonul Roşu.
Sunt doar câteva dintre exemplele recente în care salvatorii au căzut la datorie în lupta, uneori nedreaptă, pe care o duc pentru salvarea vieţilor şi bunurilor.

Zi de zi, indiferent de natura situaţiei de urgenţă, salvatorii luptă pentru vieţile şi bunurile concetăţenilor pe care îi slujesc. Ziua de 13 septembrie, ziua în care aniversăm 164 de ani de la bătălia din Dealul Spirii şi sărbătorim „Ziua Pompierilor din România”, reprezintă un moment de bucurie pe care dorim să-l împărtăşim atât cu cetăţenii în slujba cărora ne aflăm, cât şi cu instituţiile cu care colaborăm pe timpul acţiunilor de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă.

Activităţi

În zilele de 12 şi 13 septembrie a.c., inspectoratul nostru va organiza un punct de informare în faţa Casei de Cultură a municipiului Piatra Neamţ. Doritorii pot vedea o parte dintre autospecialele din dotare, o expoziţie de fotografie având drept tematică intervenţia în situaţii de urgenţă, dar vor beneficia şi de sfaturi din partea specialiştilor Inspecţiei de Prevenire, despre modul de comportare premergător, pe timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă. Cu această ocazie vor fi distribuite pliante şi broşuri, specifice activităţii de informare preventivă.

În perioada 17 – 19 septembrie, la sediile Detaşamentelor de Pompieri Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ se organizează Ziua Porţilor Deschise. La această activitate sunt invitaţi, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ, copiii din instituţiile de învăţământ, precum şi toţi ceilalţi doritori.
În cadrul acestor activităţi, pompierii militari le vor prezenta vizitatorilor tehnica din dotare şi exerciţiile specifice fiecărei categorii de tehnică. Totodată, vizitatorilor li se vor reaminti principalele reguli care trebuie respectate pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă dar şi măsurile care trebuie respectate pe timpul producerii acestora.

În ziua de 13 septembrie, începând cu ora 10.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ organizează în Piaţa Ştefan cel Mare din municipiul Piatra Neamţ o serie de manifestări dedicate Zilei Pompierilor din România.
După primirea drapelului de luptă şi a oficialităţilor, se va organiza un serviciu religios şi se va prezenta semnificaţia zilei de 13 septembrie. Va urma prezentarea mesajelor şi a cuvintelor de felicitare adresate de către oficialităţi, prezentarea ordinului de avansare a cadrelor care vor fi avansate înainte de termen şi premierea câştigătorilor concursurilor sportive. Activităţile se vor încheia cu prezentarea unor exerciţii demonstrative ale forţelor de intervenţie şi defilarea personalului şi a tehnicii din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ.

Detaşamentul de Pompieri Roman va organiza pe 13 septembrie un ceremonial dedicat Zilei Pompierilor din România, care va include şi defilarea personalului şi a tehnicii. Ceremonialul se va organiza începând cu ora 15.00 în centrul municipiului Roman.

Detaşamentul de Pompieri Târgu Neamţ a organizat în zilua de 08 septembrie începând cu ora 16.00, în Piaţa “Adormirea Maicii Domnului”, o paradă militară, cu 4 plutoane de defilare şi tehnică de intervenţie. În aceeaşi zi, de la ora 20.45, pompierii militari tîrgnemţeni au organizat “retragerea cu torţe”, cu 2 plutoane. Activităţile au fost organizate în contextul sărbătoririi Zilei Oraşului Tîrgu Neamţ.

În intervalul 15 august – 15 septembrie a.c., în cadrul “Lunii prevenirii incendiilor”, personalul Inspecţiei de Prevenire desfăşoară acţiuni de informare a cetăţenilor asupra celor mai frecvente riscuri de incendiu, popularizarea măsurilor specifice de prevenire a acestora şi promovarea utilităţii echipării locuinţelor cu detectoare de fum şi mijloace de primă intervenţie. Tot în acest interval s-au desfăşurat acţiuni cu serviciile voluntare, serviciile private pentru situaţii de urgenţă şi comunităţile locale, în vederea cunoaşterii măsurilor de prevenire a incendiilor în gospodăriile proprii şi conştientizarea deplină a necesităţii ca apărarea împotriva incendiilor să izvorască din iniţiativă proprie şi să se bucure de încurajarea şi sprijinul autorităţilor locale.

În ziua de 18 septembrie, personalul Inspecţiei de Prevenire va organiza proiecţii de spoturi şi filme cu tematică de prevenire a incendiilor. Proiecţiile se vor organiza la Cinema Dacia – municipiul Piatra Neamţ şi Casa de Cultură – Roman. La aceste activităţi vor participa elevii din clasele I – IV, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ.

ISU Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate