Primăria Piatra-Neamț deversează anual în Bistrița apă cu mult clor și alți poluanți care omoară peștii

0

În urma unei investigații jurnalistice în care am studiat acte și am vorbit cu oameni speriați de ce sunt puși să facă an de an de către primărie, am descoperit una dintre cele mai mari poluări ale apelor Bistriței, poluare produsă an de an de către primăria Piatra-Neamț.

La sfârșitul fiecărui sezon (am verificat ultimii 5 ani), apa din bazine, adică mii de metri cubi de apă care a fost tratată cu clor toată vara și conține o mulțime de poluanți, se deversează noaptea cu pompe electrice și furtune în Bistrița. De ce se face această nemernicie? Simplu. Se ”economisesc” banii pe care primăria Piatra-Neamț i-ar plăti pentru miile de metri de apă uzată. Nu am reușit să aflăm încă unde se duc sutele de mii de lei ”economisite” prin această infracțiune, dar urmează.

”Ne pune să deversăm totul în Bistrița. De la apa în care băgăm clor toată vara mor peștii pe capete în Bistriță. Îi vezi plutind pe la baraj la Văleni imediat după ce golim noi bazinele” ne-a declarat o persoana implicată în această operațiune care se desfășoară an de an. ”Am încercat să mă opun și mi s-a spus că dacă nu pot eu mă trimit acasă și angajează pe altul care să poată”, a declarat aceeași sursă.

Am verificat actele și invităm instituțiile statului să le verifice și ele. Din păcate situația poluării mediului de către primăria verde din smart city este și mai gravă. La nivelul fiecărui an, dacă scazi din apa consumată la ștrand apa uzată, rezultă cantități mult mai mari decât cele din bazine care fac subiectul prezentei anchete jurnalistice. Asta înseamnă că în afară de ce am descoperit noi cu apa din bazine și în restul anului sunt cantități impresionante de ape uzate care se duc oriunde altundeva decât unde ar trebui să meargă apele uzate.

Am avut de ales între a prezenta această infracțiune acum sau să o lăsăm să se producă și anul acesta ca să filmăm deversările și peștii morți. Am ales să încercăm să oprim acum caracterul de continuitate al acestei infracțiuni pentru că nu mai e nevoie de dovezi suplimentare. Dovezile sunt în actele primăriei. Oricine poate vedea câtă apă a intrat în ștrand și câtă a ieșit iar persoanele care au primit ordin să facă aceste deversări cu siguranță vor spune ce au de spus.

Dincolo de caracterul penal este o rușine pentru Piatra-Neamț ca primăria municipiului să facă așa ceva.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate