Pregătiți-vă! Vom rămâne din ce în ce mai des fără apă din vina exclusivă a primăriei Piatra-Neamț!

2

Principala conductă care aduce apa potabilă de la Vaduri pentru o mare parte a populației din Piatra-Neamț mai are puțin și cedează de tot. Pierderile, adică avariile de pe această conductă, au ajuns la punctul în care nu mai pot fi gestionate. În curând, situația va deveni critică și apa transportată va fi mai puțină decât cea pierdută, dacă nu cumva suntem deja în acest stadiu.

Această conductă de apă ar fi trebuit schimbată demult, dar când au fost fondurile pentru schimbarea ei primăria Piatra-Neamț s-a opus, refuzând schimbarea conductei. Motivația a fost că se asfaltase strada Petru Movilă printr-un proiect și dacă ar fi spart asfaltul ca să schimbe țeava ar fi dat banii înapoi de la proiectul de asfaltare.

Compania ApaServ a găsit fonduri când se putea să înlocuiască această conductă în 2011, dar primăria Piatra-Neamț nu a dat aviz pentru lucrare. Același refuz l-a primit ApaServ și în 2014. Ani de zile s-a luptat cu primăria Cătălin Dughir, directorul companiei de la acea vreme, pentru a fi lăsat să schimbe această conductă foarte importantă pentru Piatra-Neamț, dar primăria a refuzat sistematic. Acum câțiva ani a mai fost o oportunitate politică, fiind campanie electorală, să se schimbe această conductă vitală pentru Piatra-Neamț cu bani de la guvern, dar din nou aceeași problemă, primăria Piatra-Neamț care reabilitase drumul fără să schimbe conducta de sub el s-a opus. Din păcate pentru pietreni, schimbarea acestei conducte magistrale a fost blocată încontinuu 10 ani de primăria Piatra-Neamț până anul acesta, 2021, când guvernul nu mai alocă bani pentru schimbarea ei, iar primăria Piatra-Neamț nu are de unde să-i scoată, fiind înglodată în datorii.

Contrar instigărilor unor jurnaliști sau politicieni puteți vedea cu ochii dumneavoastră adevărul. Au fost bani, a fost voință, dar din vina exclusivă a primăriei Piatra-Neamț magistrala care alimentează cu apă orașul nu a putut fi schimbată, deși era expirată ca termen de viață.

Din păcate, această magistrală este pe moarte și întreruperile de apă vor fi din ce în ce mai dese în Piatra-Neamț până în momentul în care vom primi apă potabilă cu program, câteva ore pe zi. ApaServ face eforturi din ce în ce mai mari să cârpească pe unde se poate această conductă care e ca un ciur, dar fiecare cârpeala va însemna o întrerupere de minim 24 de ore. Acum, posibilitatea să se schimbe conducta este minimă, deoarece, după cum vă spuneam, primăria este îngropată în datorii și nu are banii să îndrepte propria greșeală și să intre în normalitate după 10 ani de blocaje.

Mai mult de atât, situația se va multiplica în tot orașul Piatra-Neamț, deoarece după cum ați văzut s-au demarat lucrările de la proiectele de mobilitate urbană, se trag cabluri, se pun canale de comunicare și totul se face peste conducte expirate la care ApaServ nu va putea interveni fără să strice lucrările care se fac acum. Din nou, situația de pe Petru Movilă se va repeta, primăria Piatra-Neamț neputând să dea aviz de schimbat țevi aflate sub lucrările care se fac acum decât dacă ar da banii europeni înapoi.

Așadar, dragi pietreni, pregătiți-vă: Doar printr-o minune nu se va ajunge la livrarea apei cu program în majoritatea zonelor din Piatra-Neamț. Magistrala care aduce apa de la principala captare de la Vaduri este ciur și va ceda total în curând, iar schimbarea ei a fost blocată încontinuu din 2011 de primăria Piatra-Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Ion Popescu spune

    De ce trebuie adusă apă de la Vaduri? De ce nu se măreşte capacitatea captării de apă de pe dealul Cozla? („Casa Apelor”) De ce nu se sapă noi puţuri? Oraşul ar putea fi alimentat de pe dealurile Cozla, Cârlomanu, Cernegura. Dacă s-ar dori cu adevărat.

    Apa din Bistriţa este nebănuit de poluată. Am în vedere:

    – apele reziduale provenite de la sanatoriul Bisericani. Chiar dacă există o staţie de filtrare-curăţare la mini-barajul din localitatea Viişoara, performanţele acesteia nu inspiră încredere.
    – în apropiere de captarea de la Vaduri, chiar în perimetrul acvifer, există o stînă „extinsă”. Dejecţiile ovinelor sigur ajung în pînza freatică. De ani de zile e acolo. Celor în drept, de la Primăria com. Al. Cel Bun, nici nu le pasă.
    – în apa Bistriţei a fost semnalată prezenţa temutei bacterii Clostridium perfringens.
    – în apa Bistriţei sînt germeni de gripă aviară. Există un avertisment în acest sens chiar pe clădire barajului Piatra Neamţ.
    – tot ce înseamnă latrine, grajduri, coteţe, canalizări, înainte de captarea din Vaduri, constituie surse de poluare a rîului.
    – localnicii spală covoare, la greu, în pîraiele care se varsă în Bistriţa. Iar turiştii îşi spală rablele.
    – ocazional se produc deversări de substanţe chimice toxice (v. recentul caz al poluării cu amoniac).

    Cît de neghiob trebuie să fii pentru a insista să procesezi o atare apă?

    Altminteri, distribuţia apei potabile e nejustificat scumpă, în regiune. De ce să ni se impute pierderile?

    O întrebare pe adresa Apaserv: laboratoarele care analizează mostrele de apă, respectă, în întregime, metodologia prevăzută în anexa nr. 3 a Legii 458/2002 (actualizată) privind calitatea apei potabile?

  2. Florin spune

    Cu domnul Chitic, fost primar în perioada refuzurilor, vicepreședinte la județ acum, situația se va schimba. Nu?
    Ala-bala-portocala.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate