Pe 15 septembrie muzica va prinde culoare la Teatrul Tineretului, într-un spectacol de excepție

0


În perioada 15-17 septembrie, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț va avea loc o manifestare artistică inedită, pusă în mișcare de tineri artiști triumfători pe marile scene muzicale ale lumii.

Festivalul „Neamț Piano Festival”  își propune să  fie o  întâlnire a  diferitelor experiențe prin fuziuni între muzica clasică a repertoriului pentru pian cu teatru, proiecții video, jazz și pictură.

Concertul din data de 15 septembrie, de la ora 19.00 „Tablouri într-o expoziție”, promite a fi un spectacol care sa aducă împreună muzica și artele vizuale, oferind publicului oportunitatea de a asculta muzica de pian,  dar și să  privească  cum prinde amploare,  într-o experiență vizuală la fel de puternică, prezentată simultan prin proiecții video, partitura faimoasei lucrări „Tablouri într-o expoziție”,  de Modest Mussorgsky.

Responsabili de „traducerea” muzicii în limbaj vizual sunt Radu Barbu – video mapping artist și light designer, împreună cu Alexandra Constantin – arhitect și scenograf.

Spectacolul este semnat de regizorul Cristina Giurgea, iar ”actorul” principal este pianistul deja bine cunoscut în rândurile publicului nemțean – Daniel Ciobanu.

Tablouri într-o expoziție” este pentru noi un spectacol foarte important. Am fost extrem de impresionați de intensitatea prieteniei dintre compozitorul Modest Mussorgski și pictorul Viktor Hartmann, Mussorgski compunând această lucrare după moartea pictorului și prietenului său, lăsând în urmă un omagiu care să depășească bariera timpului. Această poveste de prietenie și apropiere artistică,  de o profunzime atât de intensă, care ne leagă și pe noi, ne-a inspirat și stă la baza acestui spectacol. „Neamț Piano Festival” are ca leitmotiv întâlnirea dintre muzică, arte vizuale și teatru. Mai mult decât atât, acest festival reprezintă și o apropiere între artiști recunoscuți internațional, care au ocazia să se exprime împreună pe scena Teatrului Tineretului,  în fața publicului nemțean. În mod cert,  concertul  de deschidere va fi unul  fie unul extrem de organic si reprezentativ  pentru weekendul muzical propus.” (Cristina Giurgea și Daniel Ciobanu vorbind despre concertul de deschidere din cadrul festivalului). 

Cristina Giurgea, născută la Piatra-Neamț, a studiat muzica, secția Canto, la Liceul de Arte “Victor Brauner”. În această perioadă a fost coordonatorul și regizorul unui grup de teatru amator în limba engleză „Teen Act”, după care și-a continuat studiile în regie de teatru la Universitatea Naţională de Arte Teatrale și Cinematografice din Bucureşti.
În 2013 a obţinut din partea Universităţii de Teatru premiul „Cel mai bun regizor”,  pentru spectacolul „Titanic Orchestra”, de Hristo Boythcev.
În 2016 a fost aleasă de către Universitate şi Ambasada Irlandei la Bucureşti pentru a primi “Bursa Teatrului Irlandez”, care i-a oferit oportunitatea de a regiza o piesa irlandeză.  Alegerea sa a mers înspre „Eden”,  de Eugene O’Brien – o piesă ce s-a regăsit pe toată perioada stagiunii Teatrului Naţional Bucureşti (în 2016).

Daniel Ciobanu, tânăr pianist pietrean, absolvent tot al Liceului de Artă „Victor Brauner”, sub tutelajul profesorilor Cosma Magdolna, Iulian Arcadi-Trofin și Mihaela Spiridon, a cucerit scena pianisticii mondiale, obținând nenumărate premii internaționale și participând la evenimente culturale de anvergură.

Pelerinajul artistic a lui Daniel Ciobanu a început  prin câștigarea unei burse de studii „Constantin Silvestri”, care avea să îi acopere nu numai un an de studiu la colegiul privat „Stewarts Melville College” din Edinburgh (Scoția), dar avea să  marcheze și începutul unei  cariere de succes.

Își va continua studiile în Glasgow, la Conservatorul Regal al Scoției, ca un răspuns ulterior anului cu bursa „Silvestri”
Absolvent „Magna cum Laude” al aceluiași conservator din Glasgow, după 6 ani cu bursă de studii integrală, tânărul  pianist pietrean primește diverse distincții.

Enumerăm pe cele emblematice:  „Tânărul Muzician al Anului 2008, oferit de Rotary Club Edinburgh, Bursa „Yamaha Europe Foundation” 2010 și cele două Diplome de Excelența pe parte de “Tehnică și Execuție” și Diploma de “Pianist-Concertist”, ambele obținute la „Ecole Normale de Musique- Alfred Cortot ” în Paris.

Daniel Cioban,  student la al doilea masterat în Berlin,  la “Universitat der Kunste”,  sub tutelajul renumitului pianist francez Pascal Devoyon ,  și-a lansat cariera după succesele uriașe la 4 dintre cel mai importante concursuri din lume, premiul I  la „Morocco Philharmonique” în Casablanca (Maroc) , „UNISA International Piano Competition” în Pretoria (Africa de Sud) , „BNDES International Piano Competition” în Rio de Janeiro (Brazilia), apogeul competițiilor câștigate fiind premiul al II-lea  la Concursul International de pian „Arthur Rubinstein” din Tel – Aviv (Israel) .

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate