PARTICIPANŢII LA FESTIVALUL DE DATINI ŞI OBICEIURI DE IARNĂ “STEAUA SUS RĂSARE”

5

Sâmbătă, 22 decembrie, va avea loc a patruzeci şi patra ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Steaua Sus Răsare”. Pe principalele artere din centrul municipiului, un impresionant alai de colindători şi urători vor participa, începând cu ora 12,oo, la parada costumelor şi a obiceiurilor practicate în aceste zile pe întreg cuprinsul judeţului. Apoi, de la ora 14,oo, pe platoul de la Curtea Domnească, participanţii la festival vor avea ocazia să împărtăşească împreună cu publicul bucuria apropiatelor sărbători.

 Iata prezentarea primelor patru formatii care vor fi prezente la Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna (22 decembrie 2012).

Ansamblul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă “Izvoarele Borcuţului” al Căminului Cultural Borca este format din:  grup de colindători, pluguşor şi  Jocul caprei.

Instructorul ansamblului, Petrică Iliescu, director al Căminului Cultural Borca, aminteşte, vorbind despre palmaresul formaţiei pe care o păstoreşte, despre aprecierile concretizate în diplome şi premii la Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă organizat de Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu, la Festivalul interjudeţean de tradiţii şi obiceiuri “Leru-i ler…” de la Braşov, la Festivalul Naţional de tradiţii şi obiceiuri de iarnă  “Steaua Sus Răsare” de la Piatra Neamţ.

Programul prezentat la ediţia din acest an este format din colinde, Pluguşorul şi “Jocul caprei de la Borca”, un moment authentic, specific yonei de vest a judeţului.

 

Alaiul Pluguşorului cu “Sumănarii de la Trifeşti

Un director de cămin  cultural mândru de formaţia sa este doamna Elena Vasilica Casămândră. Domnia sa ne povesteşte o istorie culturală: “în anul 1971, descoperind frumuseţea sumanelor ţinute în lăzile de zestre, învăţătorul Dumitru Stoean a avut iniţiativa organizării unei formaţii care să reprezinte comuna Trifeşti la una dintre primele ediţii, cea din 1972, ale  Alaiului de Obiceiuri şi Tradiţii de  Anul Nou.”

Uimite de autenticitatea şi de frumuseţea costumelor, dar şi de calitatea programului artistic arătat, “peste un an, în 1973, formaţia noastră a fost invitată la Televiziunea Română. Tot atunci şi tot la Bucureşti, «Sumănarii» noştri au luat Locul I pe ţară! Au urmat participări numeroase peste tot în ţară, cele mai importante premii fiind cucerite la Iaşi (1991), Constanţa, Sfântu Gheorghe (Covasna), Alba Iulia.

Formaţia a susţinit spectacole şi la “Muzeul Satului” din Bucureşti, pentru ca apoi faima sa să o ajute să treacă şi frontierele, ajungând la Căuşeni sau la Chişinău, în Republica Moldova.

Grupul nostru cuprinde douăzeci de urători de vârste care se întind pe parcursul a trei generaţii. Ei poartă sumane care au peste o sută de ani vechime, pot spune chiar unice în ţară, confecţionate de un singur om, meşterul Habagiu, cel care, din păcate, n-a lăsat nimănui moştenire secretul meşteşugului său. Sumanele sunt ţesute din lână bătută, sunt cusute manual cu şnur tot din lână.

Din recuzita grupului nu lipsesc dobele, buhaiul, harapnicele, zurgălăii, cârâitoarea, fluierul, şi cornul de vânătoare. Până acum zece ani aveam şi un plug tras de boi.”

Cei din Trifeşti vor sosi la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă “Steaua Sus Răsare” cu un alai de urători care, aşa cum ne-a descris doamna Casămândră, vor ura (de bine!), pornind de la tradiţionalul Pluguşor.

 

Formaţia „Datini şi Obiceiuri” de la Taşca, instruită de Nicu Daniel Grasu, va prezenta publicului aflat în spaţiul de la Curtea Domnească un program în care nu vor lipsi jocul Caprei şi al Ursului de la Taşca.

 

Ansamblul folcloric de obiceiuri ”Aşa-i datina la noi” din Timişeşti, condus de cunoscutul meşter, Ion Albu, a fost  format în anul 1978, “cu anumite schimbări după timp”, aşa cum declară însuşi artistul popular. „Formaţia conţine treizeci de membri, de la etatea de paisprezece ani, până la cea de şaizeci şi cinci. Am participat la multe festivaluri din ţară şi străinătate. Repertoriul ansamblului este format din jocul urşilor, al caprei, al cerbului, din urători şi «moşnegi». De-a lungul vremii am mai colaborat cu Grupul Folcloric de Arnăuti Dumbrava – Timişeşti, condus de către viceprimarul Dumitru Stainovici şi cu Capra mută de la Preuţeşti, grup condus de Mircea Diaconescu”, a mai completat Ion Albu.

 

Valentin ANDREI

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. Schellenberg spune

    DA, STEAUA SUS RASARE, CA O FATA MARE :)) ce-mi plac glumele mele..citat din dictatorul in viata la cotroceni

    1. Zilenzio Stanca spune

      AH,AH,ji noi ridem di prapadim pi noi
      Abregiem molto pi blagiatori Dictator
      Aja di molto ti place Basescu tomnu??

  2. Laura spune

    Despre concertul de colinde de sambata, sustinut la Prefectura, la care a luat parte si Mitropolitul Moldovei, de ce nu scrieti?

  3. Laura spune

    Felicitari pentru organizare!

  4. Laura spune

    Abia astept! Anul trecut a fost foarte frumos!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate