Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 21 martie 2019
  • :
  • :

Părintele Hrisostom Filipescu, cel mai iubit dintre urmăriții naţional

„Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri din cadrul I.P.J. Neamț s-au sesizat din oficiu cu privire la dispariția unui bărbat de 33 de ani, din localitatea Țibucani (părintele Hrisostom Filipescu- n.red.).

Până în prezent (7 noiembrie, ora 19.30- n.red.) nu am fost sesizați de nicio persoană fizică sau juridică cu privire la dispariția bărbatului. Polițiștii efectuează verificări în vederea depistării acestuia”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.

De câteva zile, vuiește mediul online. Nimeni nu știe nimic despre locul şi starea în care se află părintele Hrisostom Filipescu– egumenul Schitului „Sfânta Maria Magdalena“ din Ţibucani, județul Neamț și unul dintre cei mai apreciați monahi,  psiholog clinician la C.R.R.P.H. Păstrăveni și doctorand în Neuroștiințe.

În jurul dispariției sale misterioase s-au conturat numeroase ipoteze. Unii pun c-ar fi fost răpit și este ținut sechestrat. Alții, că ar suferi de anumite afecțiuni psihice. Ori că e plecat într-un tur al Europei. Majoritatea credincioșilor care veneau la el pentru îndrumare și binecuvântare, cred că i-a fost spart contul de facebook. Cu toţii, sunt îngrijoraţi.

Dispariție legată cu fir de ață albă

Încercăm în rândurile de mai jos să urmărim firul poveștii, în limita informațiilor pe care le deținem.

Amintim că monahul dispărut este urmărit pe facebook de peste 73.000 de persoane. Era activ pe rețeaua de socializare, pe blogul Schitului și pe cel personal. De regulă, posta fotografii și mesaje de ordin spiritual, care strângeau numeroase aprecieri.

26 octombrie:  Ieromonahul Hrisostom Filipescu- egumenul Schitului din Ţibucani a primit rangul de protosinghel, de la ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, părintele răspunzând spiritual și de Centrul de Recuperare de la Păstrăveni (detalii AICI- click).

29 octombrie: Părintele Filipescu trimite pe mailul redacției ZiarTârguNeamt.RO un material intitulat Fenomenul Rădeni – între patologie psihiatrică și delir religios în masă. Articolul este publicat pe ZiarTarguNeamt.RO și ZiarPiatraNeamt.RO (citeşte materialul AICI -click).

până pe 31 octombrie (inclusiv):  activitate normală pe facebook, pe site-ul personal:  https://hrisostomfilipescu.wordpress.com/ și  pe cel al Schitului Țibucani https://schitulsfmariamagdalena.blogspot.com

31 octombrie, ora 9.04: Monahul revine pe mailul redacției noastre cu următoarea completare la materialul trimis anterior:

PS: Fraților, eu nu mă lupt cu nimeni, nu am de demonstrat nimănui nimic! Știu cine sunt și ce pot face, cu ajutorul lui Dumnezeu, în Biserică! Nu „pup în fund” pe nimeni și nu sunt „omul nimănui”!
Doar AM ATRAS ATENȚIA ASUPRA UNUI FENOMEN DIN SPATIUL PUBLIC BISERICESC! ATÂT!
CINE ARE URECHI DE AUZIT SĂ AUDĂ!
CINE ARE OCHI DE VAZUT SĂ VADĂ!
ȘI CINE ARE PUTEREA DECIZIONALĂ, SĂ AVEM CREȘTINI SĂNĂTOȘI ÎN BISERICĂ, NU „TALIBANI ORTODOCȘI”, SĂ O FACĂ!
Așa să fie!
Mult ajutor de la Preasfanta Treime tuturor! IERTAȚI-MĂ!

*Tot pe 31 octombrie, apar și ultimele articole pe blogurile administrate de călugăr

începând cu 1 noiembrie: BRUSC, pe pagina de facebook a părintelui Filipescu și cea a Schitului sunt postate lucruri fără precedent. Apar cuvinte obscene, texte iraționale, declarații pe care e greu de imaginat că le-ar face un căugăr atât de blând și iubitor. Postările par scrise o o altă persoană.

Exemplu: postare pe pagina de facebook Schitul „Sf. Maria Magdalena” Ţibucani, 1 noiembrie la 22:25 ·

2 noiembrie: pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, intervine pentru a lămuri situația călugărului mult-iubit:

Constantin Sturzu, 2 noiembrie la 19:06:

Având în vedere că primesc multe interpelări cu privire la situația Părintelui Hrisostom Filipescu, că s-au ridicat extrem de multe nedumeriri și s-au stârnit sminteli pornind de la unele postări de pe contul său de Facebook și de pe cel al Schitului „Sfânta Maria Magdalena” Țibucani – unde a fost egumen în ultimii ani -, sunt în măsură să vă comunic faptul că Părintele Hrisostom trece printr-o grea suferință de ordin psihic și că a părăsit schitul aflându-se, cel mai probabil, undeva prin străinătate (unde, din păcate, nu acceptă să fie contactat sau ajutat).
În 2011 a mai avut o cădere psihică gravă, în urma căreia și-a revenit însă, având de atunci o frumoasă activitate ca egumen de schit. De altfel, acum o săptămână a primit chiar rangul de protosinghel (și) pentru activitatea de la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din localitatea Păstrăveni, unde activa ca psiholog clinician.
Unele antecedente din familie, poate și prea multa expunere mediatică, cu siguranță și din pizma și din lucrarea diavolului – toate acestea sau unele dintre ele au contribuit la aducerea Părintelui Hrisostom în această suferință psihică. Spun asta pentru cei ce se tot întreabă cum de este posibilă o astfel de situație pentru un monah. Ideea este să nu-l judecați ci, pe cât de mult puteți, să-l pomeniți la rugăciune, iar dacă-l întâlniți pe undeva, să-l sprijiniți și să-l sfătuiți să accepte ajutor de specialitate și asistență duhovnicească.
Noi ne dorim din tot sufletul ca Părintele Hrisostom Filipescu să revină și să-și revină, având încredere în purtarea de grijă a Domnului. Ca și până acum, în continuare îi va fi oferit tot sprijinul și toată dragostea, nădăjduind că Dumnezeu va tămădui sufletul său.
P.S.: Nu putem spune cu siguranță dacă este sau nu spart contul de Facebook al Părintelui Hrisostom Filipescu, dar avem alte mesaje ale sfinției sale, de pe alte canale, și alte mărturii ale unor persoane cu care a vorbit în ultimele zile care întăresc fără tăgadă faptul că trece printr-o acută suferință de ordin psihic.

1-2 noiembrie:

-pe pagina părintelui Hrisostom Filipescu apar print screen-uri cu conversații de pe whatsapp din data de 31 octombrie și fotografii cu pagini scrise de mână, având precizate locații diferite (Paris, Roma, Londra, Viena etc).

-pe lângă postările halucinante și greu de crezut că ar fi fost scrise de monahul din Neamț, apare și un print screen din care reiese nu mai are acces la beneficiile rețelei de telefonie mobilă:

3 noiembrie, ora 9.07: încetează orice activitate pe paginile de facebook ale părintelui Hrisostom Filipescu.

  • în jurul orei 12.00, primim pe adresa de e-mail a redacției un mesaj irațional și plin de cuvinte obscene, trimis de pe mailul părintelui, dar nesemnat.

Ultima postare pe facebook este aceasta:

Între timp, BOR pare să se fi lepădat de monah. Asta înțelegem prin ștergerea tuturor articolelor semnate de părinte și publicate de-a lungul timpului pe doxologia.ro, materiale frumoase, scrise cu iubire de Dumnezeu. Ciudat, căci cu câteva zile înainte, părintele Hrisostom Filipescu fusese hirotesit protosinghel.

Într-adevăr, ultimele postări sunt conforme cu teoria unei devieri de ordin psihologic, susținută de unele fețe bisericești. Ori, poate e doar telefonul furat… Totuşi, nici urmă de călugăr, nici la schit, nici pe online?!…

Totuși, dacă știi că un suflet e bolnav, nu încerci să îl ajuți? Așa explica BOR aducerea la vila de la Văratec a episcopului cu deviații sexuale… că vor să-l ajute să se vindece. Așa îmi explica și un protopop din Neamț când nu înțelegeam de ce mai poartă haina preoțească cei prinși beți la volan ori care-și bat soția și copiii. Că Biserica trebuie să-i ajute să găsească calea cea dreaptă, că nu-i alungă din prima.  Și dacă părintele Filipescu a dispărut, iar colegii săi de breaslă sunt îngrijorați, de ce nimeni nu a anunțat Poliția? Căci din declarația reprezentantului IPJ Neamț, se înțelege că e vorba de autosesizare…

Nu știu.

Nu știm.

Doar Dumnezeu știe.

Noi, restul, avem doar speculații și-o poveste a dispariției cusută cu ață albă.

Sechestrat, bolnav psihic, plecat în excursie ori pur și simplu sătul de cele pământești, cert e că părintele Hrisostom Filipescu trebuie găsit și ajutat. Căci sute de oameni sunt îngrijorați neștiind ce a pățit îndrăgitul lor duhovnic.

Andreea T.
Un comentariu la “Părintele Hrisostom Filipescu, cel mai iubit dintre urmăriții naţional

  1. Cornel

    In B O R sunt altfel de slujitori ai Domnului decât în Biserica Catolică , unde au și ei câteva centre și azile , așezăminte sociale , dar Nu sa auzit niciodată să fie. conduse ,, coordonate de cineva suspect de Sminteala ! In fine in ultimul timp in BOR s au întâmplat niște lucruri , situații cu capi ,ai Bisericii, Mitropoliti, Preot Stareț, paroh , Maică Stareță de zici că ia. cuprins pe toți sminteala. O situație de asta cu nemulțumire și bolnav psihic era și pe la m știrea Secu. PROBLEMA mai curând e că la noi in NT sunt câteva m știri ,preoți ,călugări cu har ,care sunt căutați de mireni in speranța unei vindecări , răspuns , îndrumare etc.Numai că după cum se știe la părinți Nu te duci cu mana goală , trebuie să faci zile de Danie , e posibil ca părinții , frații călugări sa fi încurcat Rânduiala și să fi cerut, lăsat de înțeles la vreun mirean ,care a dăruit deja să. mai facă o danie și de aici nemulțumirea.IN Rest că se află unul ,altu , care vin de la mii de km ,la părintele sa l vindece ! ? el e dovedit că e Fulgerat Dar daca ii citește părintele ,ii pune mâna pe cap , face Molifta Gata e Vindecat ,e posibil numai la noi in Romanica ,el are probleme de câțiva ani buni DA la s că fac un Pelerinaj până la Părintele BOCA și poate se produce o MINUNE și mă Vindec. Da prin autosugestie. Este Mare lucru daca Padre Hrisostom Nu sa întâlnit ,găsit cu Missisipi O (un cetățean al com Țibucani , cineva de acolo știe cu siguranță de el) și amândoi să fie Afanisiți de aceea și postările cu un anumit caracter.

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *