Noutăți despre Adăpostul public de câini fără stăpân din Piatra-Neamț
În cursul zilei de vineri, 23 iulie, am participat la o discuție care s-a întins pe parcursul a aproximativ 3 ore cu noua conducere a SC Salubritas SA, directorul Alexandru Rareș. Societatea administrează adăpostul de câini din Piatra-Neamț, pe lângă alte activități pe care le întreprinde, respectiv salubrizare, deratizare, dezinsecție și dezinfecție.
Potrivit DSVSA Neamț, în ultimele 12 luni s-au înregistrat 5 sesizări privitoare la diferite nereguli din adăpost și s-au efectuat controale soldate cu sancțiuni contravenționale. De asemenea, potrivit IPJ Neamț, „la data de 1 iulie Biroul pentru Protecția Animalelor s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cercetările la momentul actual sunt efectuate in rem.”
Pe fondul acestor sesizări, al unor incidente și al anchetelor în curs, conducerea Salubritas a fost deschisă la dialog pentru a găsi soluții, alături de reprezentanți ai ONG-urilor de protecția animalelor din Germania, Franța și Anglia, care sprijină adăpostul cu adopții, tratamente, voluntari și donații și un reprezentant al unui ONG din Neamț.
ONG-urile de protecția animalelor și-au expus nemulțumirile legate de asistența veterinară limitată în cazul câinilor bolnavi, de managementul adopțiilor în afara țării, de anumite probleme de comunicare, respectiv de lipsa promovării câinilor disponibili spre adopție/revendicare pe canalele deținute de Salubritas: site, conturi de socializare.
„Părțile au convenit asupra necesității de a aplica procedura de adopție la distanță, conform cerințelor legislației naționale și locale. Adopția la distanță este un instrument legal care permite, în multe cazuri, evitarea eutanasierii câinilor. Persoanele private și asociațiile locale sau străine suportă costurile de întreținere a animalului lunar.
Asociația noastră va prezenta în aceste zile o cerere către Consiliul Local de deliberare în conformitate cu prevederile art. 53 – 2 din anexa HCL 81 din 27/02/2020 – Regulamentul serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Piatra Neamț.
Asociațiile prezente la ședință au fost: Asociatia Mukitza (Franța), Asociatia Hilfe für die Ungeliebten (Germania) reprezentate de dna Mirela Arvinte; Rocky Road Rescue Association (Regatul Unit), reprezentată de doamna Diana Aron; Asociatia Youth For Neamt – reprezentată de domnul Davide Majola (cofondator al proiectului Ham Piatra Neamt).”, au precizat voluntarii de la Asociația YOUth for Neamț (Ham Piatra-Neamț).
Directorul Salubritas a declarat că în prezent adăpostul are în grijă 300 de câini capturați și, în aceste condiții, inevitabil pot apărea probleme. Eutanasierile au fost sistate, însă în ceea ce privește asistența veterinară, noua conducere a declarat că din punct de vedere legal fondurile publice pot fi folosite doar pentru minimul necesar: deparazitări, sterilizare, vaccinare antirabică, microcipare etc.
În cazul câinilor cu boli care necesită tratamente costisitoare, se face apel la ONG-urile care ar putea acoperi prin donații aceste cheltuieli. De asemenea, se are în vedere o documentare în privința implementării adopțiilor la distanță prin HCL, lucru care ar permite acoperirea cheltuielilor cu întreținerea unor căței prin intermediul unor persoane fizice sau juridice.
În adăpost s-a creat un regulament de ordine interioară pentru personal și vizitatori, afișat la intrarea în adăpost, și, de asemenea, potrivit conducerii, animalele au apă și primesc hrană zilnic conform unui orar strict stabilit. Zona este supravegheată video și s-a investit în noi camere.
Directorul Salubritas, Rareș Alexandru, a mai precizat că a solicitat primăriei un teren de câteva hectare pentru a se putea dezvolta o zonă de adăpostire a animalelor de talie mare, confiscate sau salvate de Poliția Animalelor, și care în prezent nu au spații de cazare, conform legii. Documentația este în lucru. De asemenea, se dorește și înființarea unui adăpost pentru pisici, din nou, inexistent la ora actuală în Piatra-Neamț.
Comparativ cu situația anterioară, în prezent câinii capturați din Piatra-Neamț sunt microcipați pentru evidență și, de asemenea, s-au început sterilizările în adăpost: lunar se fac 25 de sterilizări și, în cazuri excepționale, numărul poate crește. Adopțiile sunt 100% gratuite, iar cheltuielile cu microciparea și sterilizarea sunt acoperite din fonduri publice.
ONG-urile contribuie lunar la efectuarea a zeci de adopții din adăpost și, de asemenea, acoperă cheltuieli de mii de euro, în special pe tratamente medicale pentru boli dintre care cele mai frecvente sunt cele de piele, boli provocate de paraziți și bolile virale. Unii căței în stare gravă ajung să fie tratați în clinici din alte orașe, fiind preluați de aceste ONG-uri. Pentru a reglementa colaborarea între Salubritas și ONG-uri, s-a creat un model de protocol de colaborare disponibil aici – click.
Un aspect pozitiv din adăpost este acela că începe să se pună mai mult accent pe sterilizarea animalelor, deoarece s-a demonstrat că eutanasierile și capturările nu rezolvă problema animalelor fără stăpân. Directorul Salubritas a precizat, de asemenea, că ar fi utilă o clinică veterinară mobilă cu ajutorul căreia să se poată efectua sterilizări în teren, cu această ocazie fiind posibilă și educarea populației cu privire la importanța sterilizării.
Noua abordare a administratorilor adăpostului de câini pare a fi orientată spre dialog și găsirea de soluții la problemele semnalate, existând promisiuni că lucrurile vor începe să se îmbunătățească. Ca de obicei, ne oferim întreaga disponibilitate pentru a promova adopțiile din adăpost prin intermediul publicației noastre și a susține orice inițiativă care ar putea conduce la condiții mai bune pentru animale.
Așadar, vă încurajăm să mergeți în vizită la adăpostul de câini, conform programului cu publicul. Poate vă găsiți aici un prieten fidel care așteaptă să aibă o familie. Informații despre procedura de adopție găsiți aici – click.
Buna ziua vreau și eu un catil aveti