Nonformal Festival – Festivalul de Altceva, ediția a V-a

0

Astăzi, 14 septembrie 2017, se dă startul celei de-a cincea ediții a Festivalului NONFORMAL denumit Festivalul de Altceva organizat de Asociația de Sprijin Comunitar ”ACS”.

Proiectul promovează educația non-formală și metodele acesteia, încercând să aducă publicul cât mai aproape de acest tip de învățare.
În acest an, proiectul co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Neamț are ca scop eliminarea prejudecăților cu care se confruntă oamenii de cultură și readucerea în prim-plan a formelor de artă care au fost marginalizate sau insuficient exploatate.

Astfel, Festivalul debutează la ora 17:00 în Spot Pub, cu o seară a prieteniei, așa cum a fost numită de organizatori, în care mândrii voluntari vor cânta, vor dansa, vor avea momente de teatru. Prima zi de Festival se va desfășura într-un ton relaxat, prietenesc și vesel, în acorduri de chitară și muzică bună.

Ziua de vineri, 15 septembrie, începe la ora 15:00 cu un Atelier de Scriere Creativă, la Foișorul Voluntarilor susținut de talentatul om de media, Irina Raica. Cei pasionați de scris, cei ce se visează scriitori sau cei care doar vor să își dezvolte latura creativă sunt invitați la acest atelier pentru a experimenta și pentru a învăța împreună.

Ulterior, la ora 17:00, tot la Foișorul Voluntarilor va avea loc Atelierul de Lecturi Publice la care sunt invitați cei mici. Se vor citi povești pe gustul lor și vor avea parte de câteva ore distractive alături de voluntari.

Sâmbătă, 16 septembrie, este o zi plină pentru iubitorii Festivalului de Altceva fiindcă de la ora 13:00, în locația pusă cu generozitate la dispoziție de către Camera de Comerț și Industrie Neamț, respectiv Pavilionul Expozițional Municipal din Piatra – Neamț (fosta Stare Civilă) începe Biblioteca Vie a Festivalului. ”Cărțile” care își vor împărtăși poveștile lor interesante și pline de învățături vor fi oameni de cultură, oameni care se confruntă sau s-au confruntat cu prejudecăți datorită meseriei sau misiunii pe care au ales-o: Victor Purice (Cinema Dacia), scriitorul Vasile Baghiu, Daniela Ursu (eusuntdaniela), Brândușa Bălan (motionARThoughts), Gabi Vicu (Porția de Cunoaștere), artista Teodora Sava, ”profa de dans” – Laura Leșovschi (Clubul de dans sportiv Liaart), ”tânărul de pe scenă și de la TV” – Claudiu Ladan, ”călătoarea în timp” Bianca Maria Bolum, vloggerița Mălina Davidoaie.

Festivalul de Altceva se mută duminică, 17 septembrie, în Ștrandul Peste Vale, unde dedică toată ziua culturii underground. Publicul din Neamț va avea o nouă întâlnire cu artiștii și cultura urbană: tatuatorul 13ink tattoo cu un portofoliu spectaculos, trupe de artiști locali (SoundCheck, Session, Effective și lista continuă), iar, pentru cei creativi și cu drag de rap/ hip – hop, sunt pregătite câteva battle-uri de rap și dans.

„Festivalul de Altceva” este un FESTIVAL NONFORMAL, absolut necesar într-o societate care are nevoie de cultură în toate formele sale. E nevoie ca oamenii să perceapă formele și manifestațiile de cultură ca fiind din sfera firescului și, dacă aceștia nu se îndreaptă conștient spre cultură, festivalul nostru își propune să apropie cultura de ei. Valoarea adăugată a proiectului constă în folosirea tehnicilor de educație nonformală în distribuirea formelor de cultură către publicul larg. În contextul în care tinerii și copiii sunt tot mai puțin atrași de educația formală, limitativă și rigidă, învățarea nonformală îi poate convinge, fascina și îndrepta spre cultură. Învățarea prin joacă, teatru de umbre, scriere creativă, biblioteca vie sunt câteva dintre tehnicile care îi fac pe tineri să se adune din curiozitate și mai apoi îi fac să rămână prin eficiență și utilitate. ”Festivalul de Altceva” îndrăznește să fie un experiment cultural impresionant, util în viața comunității, important pentru mediul ONG și iubit de public.” declară Loredana Dinu, cordonatorul acestui proiect.

”Mă aștept la patru zile pline de voie bună. Sper ca mesajul nostru să ajungă la public și de data aceasta, sper ca educație nonformală să mai câștige câțiva admiratori în Piatra – Neamț. Avem o echipă de 50 de voluntari entuziaști și gata de treabă, avem niște locații pe măsură și câteva ateliere cu adevărat interesante pentru publicul larg. Am pus mult suflet în organizarea festivalului și cred că participanții vor resimți asta în fiecare zi”, declară Anamaria Holotă, asistent de proiect.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate