Parodie dupa Cetatea Neamtului

Citind parerile unor specialisti si discutand cu alti oameni care activeaza in domeniul istoric, am aflat cum ca Cetatea Neamtului a fost restaurata in mare bascalie si este administrata intr-o mare bataie de joc. Pentru a ma convinge de informatiile primite, am hotarat sa vizitez cetatea intr-o zi de duminica sa vedem cat e adevar si cat e plasmuire.
Primul lucru pe care l-am observat a fost unul pozitiv. Bariera de jos nu mai era pusa ceea ce permite si persoanelor cu probleme sa ajunga pana sus la cetate cu un mijloc de transport. Foarte frumos, dar, vai! … Odata ce am ajuns sus, un personaj imbracat ca un telespectator de taraf si cu o fata acra ne-a taiat ceva bilete pentru un sistem de intrare gen metrou, care, oricum, nu functiona. Despre formule de politete de genul „Bine ati venit!” sau macar „Buna ziua!” nu intra in discutie. Omul era plictistit total si fara niciun chef de vizitatori.

In fine, ajungem in cetate unde se pare ca eram singuri: nu turisti, nu ghizi, totul era linistit si atent supravegheat cu camere video bine ascunse. Am zis ca e mult mai bine asa. Decat sa trebuiasca sa pandeasca toti turistii sa nu strice ceva, e mult mai eficient sa supravegheze video.
Fiind vorba de un obiectiv istoric proaspat renovat, am fost sigur ca ne putem lamuri in legatura cu exponatele doar citind placutele cu explicatii de la fiecare zona. Cand colo, ce sa vezi? Cu exceptia catorva camere, am avut ocazia sa vizitez cea mai mare expozitie de lacate, zavoare inchise si grilaje metalice. Cu o nesimtire incomesurabila, au inchis majoritatea zonelor cetatii, de unde deduc ca sistemul de supraveghere cu camere video il foloseau pe post de supozitor, ca la altceva se pare ca nu era bun.

Totusi, am reusit sa vizitam cateva camere, de exemplu trezoreria, unde am crezut ca de fapt camerele de supraveghere apartin unui post de televiziune care face o emisiune cu camera ascunsa si vrea sa vada reactiile unui vizitator care dupa ce da cu capul numai  de lacate, intra intr-o camera unde exponatele sunt dupa geamuri termopan care beneficiaza de un condens ce te face sa deduci doar ce ar putea fi in spate.
Apoi am ajuns la ceva care semana a camera de tortura din desene animate, cu un sobolan de plus pe o buturuga, cu niste manechine care erau copii fidele dupa ceva personaje constipate foarte tare si, culmea parodiei, unul dintre aceste manechine statea in lanturi cu o mare aeroterma in fata, ca sa nu i se faca frig! …. Bascalie totala! Manechinuitul din imagine sta pe varfuri pentru ca beneficiaza probabil de picioarele unui manechin de dama de magazin care era destinat prezentarii pantofilor cu toc si saracul prizonier are  si pedichiura facuta. Daca avea si sani era parodia totala.
Trecand peste maneaua istorica ivita din  Cetatea Neamtului dupa restaurare, am observat ca apa a inceput sa se infiltreze printre pietrele prost imitate, tencuiala a inceput sa cada si lucrarile sunt executate in mare parte cu materiale menite sa se darame.
Totusi am avut noroc, exact ca la loto. Am ajuns la o camera unde era bezna totala inauntru, am bagat aparatul de fotografiat printre niste gratii ferecate cu un lacat si cu ajutorul blitului am reusit sa fac o poza. Macar daca nu vad nimic vizitatand sa ma pot uita acasa, ocazie cu care sfatuiesc turistii care se aventureaza sa viziteze cetatea sa isi ia o lanterna la ei si sa o foloseasca cu incredere pentru a vedea exponatele care sunt ascunse ochiului ager al vizitatorului.
Ce sa va spun mai mult de atat? Eu am crezut ca specialistii care zic ca s-a facut o restaurare in bataie de joc exagereaza putin, deoarece privesc lucrurile cu un ochi de profesionist si e posibil ca turistii sa nu observe amanuntele pe care le vad ei. Dar se pare ca specialistii au facut aprecieri de bun simt si  ca vizitatorul la ora actuala chiar nu prea are ce sa observe, decat o mare colectie de lacate chinezesti si acelea de cea mai proasta calitate.
Este strigator la cer cum au reusit unii sa parodieze cel mai important obiectiv istoric din Neamt. Ce se intampla acolo este un afront adus turismului nemtean si nemtenilor. Totul este o parodie manelistica de cea mai proasta calitate, cu reproduceri istorice penibile si realizate mai prost decat imitatiile din balciuri si bazare si, chiar si asa, majoritatea zonelor sunt incuiate si nu sunt accesibile turistilor.
Speram ca cei care citesc acest articol si au puterea de a face ceva,  sa opreasca aceasta bataie de joc, sa ia masurile care se impun, macar sa redeschida toate zonele cetatii sa poata vedea turistul circul istoric din actualul balci de la Cetatea Neamtului. Trecand peste calitatea restaurarii macar sa fie lasati oamneii sa viziteze, nu sa dea cu capul in tot felul de usi incuiate si sa puna pariuri intre ei pe tema „ce o fi oare in spatele acestui geam aburit?” .
Pana cand se va schimba ceva la acest important obiectiv turisic si istoric nu va pot spune decat ca mi s-a facut greata de primirea de la Cetatea Neamtului si de faptul ca turistul este tratat ca un pericol iminent si, desi supravegheat video, nu are acces de vizitare si vede numai camere incuiate. M-am simtit ca un hot recidivist, proaspat eliberat din penitenciar.
Trecand peste amanuntele de restaurare si prezentare, primirea facuta turistilor si atmosfera anti-infractionala in care viziteaza cetatea sunt de nedescris in cuvinte acceptabile social.

R.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. Condescu Bogdan spune

    Foarte util postul un post care este de calitate

  2. Luigi spune

    Pina acum se zicea ca romanii se pricep la fotbal si la politica… Acum observ ca toti nescolitzii se pricep si la patrimoniu si la jurnalistica. Daca nu ai iesit din cloaca familiei ca sa vezi ce e in lume, nu iti mai da cu presupusul. Cetatea Neamtului este, in acest moment, o bijuterie. O spun specialistii si nu toate mediocritatile analfabete…

    ADMIN :
    Ati beneficiat cumva ce ceva banuti de la parodia dupa „Cetatea Neamtului” si le tineti partea ? Haideti sa va explic putin cum stau lucrurile ca sa va faceti putin de ras .
    Sa plecam de la ideea ca eu nu stiu ce spun si sa vedem opinia domnului : Adrian Andrei Rusu care este arheolog și istoric medievist din România. Lucrează la Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj, care funcționează în cadrul Academiei Române.Este specialist în cercetarea monumentelor istorice medievale si premoderne, al culturii materiale, istoric al Evului Mediu clasic și tîrziu, al Transilvaniei.
    A fost cercetător principal la ruinele mănăstirii Bizere din Frumușeni, județul Arad. Alte șantiere arheologice la activ: Mănăstirea Cerna, Densuș, Ostrov, Galați, Nalati, Vad, Rîu de Mori (Țara Hațegului), Vințu de Jos (mănăstirea dominicană și castelul Martinuzzi), Teiuș (mănăstirea franciscană), Oradea (cetatea), Rîșnov (cetatea) etc.Este un animator de reviste de specialitate (Mediaevalia Transilvanica, Arheologia Medievală), promotor al unor programe de cercetare privitoare la Hațegul medieval, elitele medievale românesti din regatul Ungariei, bisericile medievale (seria „Arhitectura religioasă medievală din Transilvania”), promovarea disciplinelor de medievistica în pagini web.
    Este autorul unor studii în domeniul castelologiei, monasteriologiei, sticlăriei și ceramicii de construcție.
    Acest domn care este maximul de specializare in acest domeniu spune ca la Cetatea Nemtului …. nu prea miroase frumos . http://www.cetati.medievistica.ro/pagini/Intre%20ziduri/texte/Neamt_Rusu/Neamt.htm
    Cand am vazut ce porcarie au facut la Cetatea Neamtului am consultat cei mai buni specialisti din Romania in domeniu si au spus exact ca mine …. cat despre chestia cu „mediocritatile analfabete” este parerea dumneavoastra dar daca eu sau domnul de mai sus care spune la fel ca mine suntem „mediocritatile analfabete” …… deja imi este mila de dumneavoastra.

  3. Pietro spune

    Buna vroiam sa va spun ca am fost anul acesta in Romania dupa 10 ani ,fiind din Neamt am fost si eu in vizita la Cetate unde mia placut foarte mult . Eu am fost in luna lui august dar ceea ce se spune in povestea de mai sus nu mi se pare asa tragic. Mi se pare ceva normal ca unele lucruri sa fie inchise deoare-ce ganditiva daca ar pune mana totii turistii cam ce ar deveni . Eu am fost in vizita la foarte multe muzee si cetati antice in Italia chiar si la Vatican si tot asa este .Ai sa fim sinceri si sa o lasam un pic mai moale .

  4. upupaepops spune

    Observatii foarte pertinente. Cred ca „specialistii” care s-au ocupat de restaurarea monumentului s-au gandit mai mult la o „cetate de vacanta” in folosul lor personal iar in camerele incuiate se gandesc sa se retraga in vremurile de restriste cand vor fi luati la intrebari despre cum au indraznit sa-si bata joc de un reper istoric atat de important.
    Din pacate si in acest caz, ca si in altele similare, nici un specialist adevarat nu a supravegheat lucrarile de restaurare si nici nu a fost facuta o receptie avizata inainte de redeschiderea obiectivului.
    Sa speram ca la cetatea Sucevei nu va fi aceeasi bataie de joc!

  5. antiPruteanu spune

    si ce-i doare pe ei cotul ca specialistii au un alt punct de vedere, sunt din partid? Daca nu, „ciocu’ mic…”.

  6. Stefan cel Mic spune

    Asha e frate………!!

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate