Goana dupa ghebe

0

Vremea ploioasă şi rece din ultima perioadă a fost mană cerească pentru ciupercile de pădure şi mai ales pentru ghebe. În plin sezon de conserve pentru iarnă, gospodinele au invadat pieţele din Piatra-Neamţ pentru a alege ciupercile pentru zacuscă şi alte specialităţi româneşti. Tarabele sunt pline de ghebe, la preţuri de nimic. Majoritatea comercianţilor din piaţă le vând cu 2.5 – 4 lei kilogramul, însă vânzătorii sunt deschişi la tocmeală, mai ales dacă se preferă achiziţionarea unor cantităţi mai mari de ghebe.
Spre deosebire de alte specii de ciuperci, ghebele au avantajul că pot fi uşor recunoscute, chiar şi de cei mai puţin familiarizaţi cu ciupercile de pădure. Cu toate acestea, medicii îi avertizează pe cumpărători să fie foarte atenţi la ce cumpără, deoarece unele ciuperci asemănătoare cu ghebele pot fi otrăvitoare, cauzând toxiinfecţii alimentare şi chiar decese.

Comercianţii, în rare cazuri, dispun de autorizaţii pentru vânzarea ciupercilor, mergând pe principiul că lumea ştie care ciuperci sunt comestibile. În momente de sărăcie lucie, pietrenii sunt atraşi de preţurile mici ale ghebelor şi riscă să le cumpere în ideea de a avea ceva provizii pentru iarnă.
Ghebele, cu denumirea ştiinţifică de Armillaria Mellea, cresc pe lemnul viu, mort sau aflat în putrefacţie al plantelor lemnoase. Apar în număr mare în septembrie-octombrie. Pot fi confundate cu Galerina mutabilis şi mai mult cu o specie mai rară, Armillaria tabescens, amândouă foarte bune de mâncat, sau cu Hypholoma fasciculare, otrăvitoare şi cu gust foarte amar pe care şi-l păstrează chiar şi după preparare, făcând ca orice mâncare în care ar putea ajunge din întâmplare să devină de neconsumat din cauza gustului neplăcut.
Ghebele sunt o specie comestibilă, foarte apreciată în rândul populaţiei. Este interesant de ştiut faptul că aceste ciuperci, consumate în stare crudă sunt toxice, însă dacă sunt preparate termic, devin comestibile. Chiar şi în aceste condiţii, există persoane care pot dezvolta o intoleranţă la ghebe, cu tulburări gastrointestinale.
Reţetele în care se folosesc ghebele sunt diverse: zacusca cu ghebe, tocăniţa de ghebe, drob, ghebe murate în oţet, ghebe cu smântână şi multe altele. Încă o dată, atenţie la ghebele cumpărate de la comercianţii din pieţe. Acestea trebuie bine alese, curăţate şi preparate termic înainte de a fi consumate. Dacă nu sunteţi buni cunoscători ai acestei specii de ciuperci, puteţi oricând cumpăra ciupercile de cultură din supermarketuri, la un preţ mai mare ce e drept, însă, ştim bine, sănătatea e pe primul loc.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate