GALERIE FOTO – Duhovnicul neamului, Părintele Iustin de la Petru Vodă, comemorat la împlinirea a 7 ani de la mutarea sa în cer. Mărturiile credincioșilor

0

Mănăstirea Petru Vodă și-a deschis astăzi (sâmbătă, 13 iunie) larg porțile pentru credincioșii veniți din toate zonele țării la parastasul de pomenire a Părintelui Iustin Pârvu. S-au împlinit 7 ani de la trecerea la cele veșnice a slujitorului Domnului, supranumit de către ortodocși Duhovnicul Neamului Românesc.

Slujba parastasului a fost oficiată de către Presfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de un sobor de preoți și au participat aproximativ 1500 de pelerini.

Mormântul Părintelui Iustin Pârvu, din satul nemțean Petru Vodă, a devenit pentru o zi nucleul duhovnicesc al ortodoxiei românești. Deși pomenirea de 7 ani de la adormire a fost făcută sâmbătă, la asezământul monahal Petru Vodă, arhimandritul a fost chemat la Domnul în ziua de 16 iunie 2013. Așadar, marți, la Mănăstirea de maici Paltin, credincioșii au posibilitatea de a-l comemora din nou pe ctitorul celor două așezăminte monahale.

Sute de credincioșii s-au adunat din îndepărtare și împrejurimi – București, Brașov, Prahova, Vrancea, Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, și evident, Neamț – din dragoste pentru cel care a iubit nespus poporul român și l-a călăuzit spre unire, înfrățire și credință curată și nestrămutată în Domnul Iisus Hristos și Maica Domnului, dar și recunoștință pentru sfinții închisorilor comuniste.

Îmbrăcat autentic, în portul național și cu un tricolor imens în spate Nicolae Luca din Nemțișor a venit să cinstească amintirea Părintelui Iustin printre pământeni. Președintele Asociației ”Munții Neamțului” s-a rugat cu speranță și recunoștință duhovnicului care cu câțiva ani în urmă i-a binecuvântat lucrarea de ridicare a unui mausoleu închinat martirilor căzuţi pentru apărarea ţării în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Părintele pentru mine este un simbol al credinței și a fost un tată care m-a ajutat să creionez Mausoleul închinat eroilor și cele 14 sfinte cruci. Încă mai avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu prin oameni. Mai avem de pictat vreo patru sfinte cruci și apoi vom face cea mai mare procesiune închinată eroilor din țară, din toate timpurile și din toate locurile. Ne dorim acest lucru pentru ziua de Înălțare a Sfintei Cruci, dar mai avem nevoie de fonduri. Este cel mai frumos drum al Crucii. Sperăm cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al Părintelui, care ne privește de sus, să putem finaliza această lucrare.

Chiar lângă mormântul Părintelui, cu tricolorul în mână încununat de un buchet de flori era prezent și medicul Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului, luptător pentru drepturile și identitatea românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș.

Părintele Iustin Pârvu înseamnă esența creștinismului. Credință și luptă! Cred că Părintele ne-ar îndemna în continuare să iubim neamul românesc, să-l iubim pe Hristos, și oricât de greu ne-ar fi să nu încetăm a lupta pentru țară și neam.

Frăţia ortodoxă “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă”, înfiinţată cu binecuvântarea Sfântului Părinte Justin Pârvu, care i-a pus şi numele, nu a putut lipsi tocmai de la parastasul nașului său. Grupul de voluntari venit întocmai ca românii din vechime, atât la port cât și cuget, s-au pregătit cu steaguri și cântări patriotice pentru a-și manifesta evlavia față de Duhovnicul Neamului. Dan Ciprian Grăjdeanu, șeful frăției a mărturisit ce a însemnat Părintele Iustin pentru români.

A fost exponentul unei generații care a avut ca ideal dragostea de neam și țară. Dacă la ora actuală oamenii nu mai au un ideal și se vede că țara a ajuns așa cum a ajuns, atât de jos ca moralitate – că de la moralitate pleacă totul – Părintele a avut dragostea de neam, țară și de Dumnezeu. El așa spunea, să înveți ca să ajungi mare și să faci multe pentru neamul tău. Deci, asta a fost Părintele Iustin!

Mărturiile pelerinilor despre marele duhovnic Iustin Pârvu:

Credință, încredere, eternitate, asta înseamnă Părintele pentru Elena din Piatra Neamț, venită cu familia să comemoreze pe sfântul încă necanonizat.

Nu l-am cunoscut, dar îl știu de pe YouTube, m-am uitat la câteva înregistrări cu el. Eram la București când am auzit că este pomenirea lui de 7 ani și m-am gândit că n-o să pot ajunge, dar mi-am îndeplinit dorința. Este prima dată când vin aici la mănăstire și este minunat, chiar foarte frumos. Mi-a plăcut foarte mult cum a cântat strana, deosebit, a spus Octavian din București. Tânărul a precizat că nu se teme de Covid, și că are masca în buzunar. Dăcă nu mi-am făcut griji în alte locuri, mai puțin aici, a punctat pelerinul.

Un alt bucureștean prezent la parastas vorbește cu simplitate, dar cu certitudine despre Părintele Iustin: E un părinte sfânt, care se roagă pentru noi, a spus Cornel.

Printre credincioși a fost zărit și Valeriu Bârsan din Târgu Neamț. Nu a fost altul pe meleagurile noastre ca Părintele Iustin. Cum spunea chiar el ”cu Evanghelia în față și cu națiunea în spate”. Nu se vede câtă lumea e? Aceștia nu au venit pentru niciun interes material, au venit pentru dragostea de Părinte și bineînțeles, dragoste pentru Dumnezeu.

Este o poartă care cheamă pe cei care mai suntem în urma lui, să-i urmăm pașii. Este greu într-o lume atât de zbuciumată să ținem pașii pe urma lui. Nu trebuie să uităm că deasupra noastră avem un Dumnezeu. El a fost un mare patriot și nu a lăsat niciodată garda jos. Tot așa să facem și noi cei care îi urmăm pașii, spune Iulian Ungureanu din București despre Părintele Iustin.

Galerie foto:

Viorela Gherasim

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate