(FOTO) Festivalul Internațional „Piatra-Neamț Creativ”, a III-a ediție – festivitate de deschidere

0

Tineri artiști plastici din mai multe colțuri ale lumii au poposit la Piatra-Neamț, timp de o săptămână, pentru a lua parte la cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Arte Plastice pentru Copii „Piatra-Neamț Creativ”.
Festivalul, axat pe activităţi dedicate artei și culturii, a reunit în acest an 33 de elevi, 15 profesori și 22 de părinți, alcătuind  12 echipaje din 8 ţări (Rusia –două echipe, Ucraina- două echipe, Hong Kong, Thailanda- două echipe, Israel, Portugalia, Serbia şi România- două echipe.

Proiectul este realizat de către Asociaţia Culturală Arte.Ro în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamţ. Participanţii invitaţi în proiect sunt câştigătorii Concursului Internaţional de pictură pentru elevi „Piatra-Neamţ Creativ”, finalizat cu EXPOZIŢIA INTERNAŢIONALĂ DE ARTE PLASTICE PENTRU COPII “PIATRA-NEAMŢ CREATIV”, ed. a III- a 2019,  care a putut fi admirată la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” din Piatra-Neamţ, în perioada 6-20 mai 2019. Expoziţia a reunit cele mai reuşite 72 creaţii ale copiilor, realizate cu măiestrie de copii şi tineri  cu vârste cuprinse între 6-19 ani, ce au fost selectate cu deosebită atentie din cele peste 1600 recepţionate de la 52 de scoli, licee şi cluburi din 23 de țări. (Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Croația, Lituania, Letonia, Ucraina, Belarus, Polonia, Rusia, Turcia,  Iran, Israel, Egipt, Malaezia, Thailanda, India, Hong Kong, China, România), de pe  3 continente (Europa, Asia şi Africa). Din cauza spaţiului limitat însă, au fost expuse doar lucrarile cele mai relevante, în număr foarte mic- circa 25 % dintre lucrările care au obținut premii speciale – Grand Prize Individual, Gold Medal, Single Selection, la secțiunile individual, colecție per elev și colecție per școală. Picturile, desenele, colajele, lucrările de grafică, au fost evaluate de un juriu competent şi exigent -profesori de arte vizuale, bibliotecari și muzeografi.

Cele trei şcoli câştigătoare ale Marelui premiu Grand Prize School winner, sunt: SIMPLY ART, Hong Kong –CHINA, YEOW CHYE ART STUDIO, Penang –MALAYSIA şi SCHOOL 1955 din Moscova- RUSIA .

Programul activităţilor a debutat luni, 15 iulie, cu deschiderea oficială a Festivalului, găzduită în Sala Milenium a Central Plaza, urmată de o serie de sesiuni de lucru la pictură-peisaj, în plein air, în spaţiul Curţii Domneşti, la Turnul şi Biserica lui Ştefan cel Mare.

Manifestarea pe care o organizăm se doreşte a fi o acţiune culturală anuală dedicată  copiilor pietreni dar şi celor din lumea întreagă, precum  şi a artei acestora, o celebrare prin lucrările tinerilor artişti a excelenţei în artele vizuale, precum şi un îndemn spre a preţui mai mult pictura, natura, frumosul în general, o încercare de a construi prin copii o lume mai frumoasă, care să pretuiască mai mult valorile autentice, cultura, bunul simţ şi bunul gust. Dorinţa de a a realiza evenimente culturale-reper pentru promovarea oraşului şi certitudinea ca avem elevi foarte buni în domeniul artelor vizuale care au nevoie de o contextualizare corectă, au fost conceptele de bază în realizarea acestui proiect. Dacă un asemenea festival se poate realiza în ţări mai sărace din punct de vedere economic şi care, poate au şi sub aspect cultural mai puţine lucruri de oferit, fără îndoială că Piatra Neamţ-ul poate fi un reper important pe o hartă a artei tinere, dinamice, a culturii de un anumit nivel. Prin acest festival, oraşul se racordează la manifestari similare din Europa şi din lume, strălucind prin istoria şi cultura sa şi aducând astfel, lumea mai aproape. Subcultura domină astăzi lumea în primul rind în plan artistic şi cultural, mai ales în mediile frecventate de tineri; ne dorim ca prin intermediul acestui festival să oferim o alternativă acestor tineri- în sensul abordării creaţiei artistice, a voluntariatului, a domeniilor cunoaşterii, sau pur şi simplu să creăm un context care să-i inspire pe tineri la lucruri bune pentru comunitate şi pentru ei înşişi, pentru dezvoltarea lor personală.

Motorul acestui festival este format dintr-un foarte restrâns grup de voluntari- elevi şi părinţi ai acestora, câteva firme care ne sprijină an de an, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene şi ai Complexului Muzeal Județean, grupați în jurul subsemnatei si al doamnei doctor Mariana Ciobanu, un om foarte implicat şi dedicat acestui proiect, un medic mare iubitor de artă şi de copii, la fel ca şi soţul domniei sale, reputatul medic radiolog Sorin Ciobanu, plecat dintre noi de ceva timp, spre o lume mai dreaptă.

De altfel, doamna doctor a sprijinit consistent financiar realizarea acestui proiect ca sponsor principal, s-a implicat mereu in toate activitatile asociatiei noastre, unde este membru de Onoare, a coordonat o buna parte din organizarea acestui amplu proiect și, în finalul Festivalului, va oferi, ca în fiecare an, celor două cele mai bune echipaje din festival două premii speciale însoţite de placheta –„Dr. Sorin Ciobanu”. Mulţumirile noastre se îndreaptă asadar, către toţi cei care participa la bunul mers al activităţilor proiectului- Primăriei Municipiului Piatra-Neamț, reprezentanţilor Bibliotecii Judetene “G.T.Kirileanu”, elevilor voluntari şi nu în ultimul rând presei şi audio-vizualului pietrean pentru promovarea tuturor proiectelor noastre.

Timpurile în care trăim ne invită ca să ne reprezentăm internaţional prin tot ce avem noi mai autentic şi mai valoros-cultural, educaţional, turistic  şi artistic – prin educaţie şi prin copiii cei mai inteligenţi şi creativi, prin valori şi repere clare. Strategiile de promovare ale oraşului nostru  cuprind deja constant, destul de multe manifestări dedicate susţinerii potenţialului creator al copiilor şi acest lucru mi se pare foarte important  întrucât, aceşti copii  vor deveni cu certitudine în viitorul apropiat, unii dintre cei mai buni ambasadori ai mediului cultural nemţean şi al valorilor pe care acest oraș frumos le pune la dispoziţia oaspetilor săi.

Ne exprimăm convingerea că municipalitatea pietreană va dori să dezvoltăm acest proiect în cadrul parteneriatului nostru, într-unul de tradiţie, care să cuprindă participarea directă anuală a cîştigătorilor, ca aceştia să se poată apropia fizic de patrimonul istoric, cultural şi artistic al oraşului în cadrul unui acelui stagiu de lucru şi documentare de circa 7 zile, despre care am amintit. ”, a declarat  prof. Cristina S. Petrariu, președintele Asociaţiei culturale Arte.Ro.

Mulțumim că ați răspuns invitației noastre. Alături de delegațiile care au participat anii trecuți, au apărut și unele noi, ceea ce înseamnă că munca noastră nu a fost în zadar și că festivalul nostru are ecou și mai departe. Sunt sigură că și anul acesta ne veți încânta ochiul și sufletul cu lucrările voastre minunate, sub îndrumarea coordonatorilor. Sperăm ca și timpul să fie de partea noastră. Vă doresc sa aveți o săptămână minunată în Piatra-Neamț.”, a menționat dr. Mariana Ciobanu, organizator și membru de onoare al Asociației Arte.Ro.

Bun venit în România, bun venit în Piatra-Neamț oaspeților noștri. Sunt încântat că orașul Piatra-Neamț găzduiește o nouă ediție a unui festival de artă important. Sper să aveți o ședere plăcută în orașul nostru, iar această manifestare să fie un bun prilej de a învăța cât mai multe lucruri.”, a precizat primarul Dragoș Chitic.

 Musafirii, pe parcursul acestei săptămâni, vor avea parte de vizite la muzee, expoziţii, workshop-uri şi sesiuni de informare turistică, alături de  cei 9 voluntari de la Asociaţia Culturală Arte.Ro şi elevi pietreni de la şcolile şi colegiile din oraş.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate