[FOTO] 4 august: Invitații Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, pe scena de la Durău

0

Până pe 6 august, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Creat în 1991, cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare. Festivalul este şi anul acesta unul itinerant.

Pe 4 august publicul din stațiunea Durău a avut ocazia să descopere diversitatea culturală oferită de organizatori şi să se bucure de muzică şi dans tradiţional din câteva colţuri ale lumii.

Au fost invitate să participle la ediţia din acest an grupuri folclorice din Columbia – COMPANIA ARTISTICĂ „MANGLARES”, Japonia – GRUPUL „THE WADAIKO, DAIGEN-GUMI”, Cehia – ANSAMBLUL ETNOGRAFIC „BRNENSKY VALAŠEK” din Brno; Armenia – ANSAMBLUL FOLCLORIC „VARK HAYOTS” din Erevan; Cipru – GRUPUL DE DANSURI FOLCLORICE al Municipalităţii din Degirmenlik, Grecia – ANSAMBLUL FOLCLORIC MERAKLIDES”, din Agrinio; Serbia – ANSAMBLUL FOLCLORIC „KRUŠIK”, din Valjevo; Turcia – ANSAMBLUL DE DANSURI ANATOLIAN”, din Izmir. Precizăm că grupul care vine din America de Sud va fi prezent în festival doar în zilele de 5 şi 6 august.

Nu lipsesc nici ansambluri din mai multe zone etnografice ale ţării noastre: ANSAMBLUL FOLCLORIC  “GRÂUȘORUL OSMĂNEAN” – comuna Unirea, Brăila; ANSAMBLUL ,,CERVONA KALENA” – localitatea Negostina, judeţul Suceava; ANSAMBLUL „DOBROGEANCA”, din Sulina, Tulcea.

Tuturor acestora li se adaugă formaţia gazdă, ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE”, al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Mai multe detalii despre formațiile participante puteți citi aici.

În Durău, duminică, la ora 16.00 a avut loc parada portului popular, după care, începând cu ora 17.15 a avut loc spectacolul oferit de formațiile invitate.

Festivalul a debutat joi, 1 august, la Piatra-Neamţ printr-o paradă a portului, dansului şi cântului tradiţional (ora 18:00, pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – „Grand Hotel Ceahlău” – Teatrul Tineretului), paradă urmată de spectacolul de deschidere al ediţiei, care a debutat de la ora 19:00, pe platoul Curţii Domneşti.

Finalul ediţiei curente se va petrece, în municipiul reşedinţă de judeţ, marţi, 6 august, când este programat spectacolul de închidere (ora 19:00), pe parcursul căruia vor urca pe scena de pe platoul Curţii Domneşti, alături formaţiile participante la festival, şi membrii Ansamblului folcloric „Maria Tănase” din Craiova.

Finanţatorul festivalului este Consiliul Judeţean Neamţ avand ca parteneri Primăriile şi Consiliile Locale din: Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Bicaz şi comuna Ceahlău.

Mai jos imagini oferite de Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare Neamț cu ocazia evenimenului din cadrul Festivalului, care a avut loc ieri, 4 august, în Durău. Tot la Durău a avut loc în perioada 3-4 august Festivalul Muntelui Ceahlău, ediția cu numărul 45.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate