Festivalul de Teatru „Pledez pentru Tine(ri)”: Weekend cu trei spectacole și un concert

0

Regalul teatral de la Piatra-Neamţ continuă în acest weekend cu trei spectacole selectate în concurs de criticul de teatru Maria Zărnescu și cu un concert care îl va aduce din nou la Piatra-Neamț pe cunoscutul violoncelist Adrian Naidin.

Sâmbătă, începând cu ora 16:00, pe scenă vor urca actorii Teatrului „Marin Sorescu” din Craiova: Claudiu Bleonţ – Radu, Iulia Lazăr – Corina, Angel Rababoc – Cristi, Adrian Andone – Emil, Cătălin Vieru – Aurel, Iulia Colan – Anca, Gabriela Baciu- Doina,  Anca Dinu – Ioana, Valentin Mihali – Gigi, care vor da viață personajelor din spectacolul „Spargerea”, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu.

Regia şi ilustrația muzicală: Dragoș Alexandru Mușoiu, Scenografia: arh. Andreea Simona Negrilă

Spectacolul „Spargerea” este o comedie neagră, condusă cu fantezie, în care personajele traversează situații grave, tratate în cheie comică. Trei bărbați de vreo cincizeci de ani plănuiesc un jaf armat la o casă de schimb valutar. Radu, medic psihiatru, frustrat financiar, le propune prietenilor, foști colegi de armată, toți intelectuali, să pună în aplicare spargerea. Conturând două dimensiuni spațio-temporale, scenele se derulează într-un feed-back alert al reconstituirii momentului jafului armat. Mărturiile tuturor personajelor implicate se succed cu repeziciune, fiecare relatând povestea jafului din propria perspectivă. Prin scenă se perindă cei trei protagoniști (Radu, Cristi, Emil), soția psihiatrului (Corina), bolnavă de cancer, un puști de cartier (Aurel), mai lucid și mai realist decât toți trei, fermecat de soția medicului, nevestele (Doina și Ioana) blazate într-o existență rutinată, frustrate sexual, casierița de la casa de schimb valutar (Anca) și concubinul ei (Gigi), bodyguard-ul casei de schimb.

Tot astăzi, de la ora 22:00, publicul va putea urmări spectacolul „Vania și Sonia și Mașa și Spike” de Cristopher Durang (Teatrul Mic, București) în regia lui Horia Suru. Distribuția spectacolului:  Gheorghe Visu – Vania, Liliana Pană – Sonia, Mihaela Rădescu – Maşa, Ştefan Lupu -Spike,  Ana Bianca Popescu – Nina, Andreea Grămoşteanu – menajera

Scenografia: Maria Miu, Muzica: Marian Cîtu, Light design: Iulian Bălţătescu, Asistent scenografie: Diana Sav

 Pe malul unui iaz, undeva în Bucks County, Vania şi sora sa vitregă, Sonia, aşteaptă cuminţi apariţia bâtlanului albastru în fiecare dimineaţă. Nu vă lăsaţi, însă, induşi în eroare de numele lor, inspirate numai, din piesele lui Cehov! Vania şi Sonia şi Maşa şi Spike, piesă distinsă cu Premiul Tony în 2013, este o comedie cu gust amărui, în care temele şi atmosfera cehoviană sunt remixate în spirit contemporan.

Iubiri neîmplinite, dar constante, speranţe transformate în ambiţii, destine în bătaia vântului, trăite cu zâmbetul pe buze. O joacă matură de-a râsu-plânsu’ autohton, în care ludicul are rolul principal în povestea celor „trei surori“, care nu mai vor să plece la Moscova. Un frate, o soră vitregă şi o vedetă de cinema aşteaptă bâtlanul albastru pe malul unui iaz în Bucks County.

Duminică,  începând cu ora 17:00, pe scenă vor urca actorii Teatrului  „Toma Caragiu“ din Ploieşti, cu spectacolul „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, în regia Sânzianei Stoican. Distribuția spectacolului: Oxana Moravec -Amanda , Florentina Năstase – Laura, Ionuţ Vişan – Tom, Cristian Popa – Jim

Scenografia: Valentin Vârlan, Light-design: Ioan Marin, Domnul din cinematograf: Iulian Tasica

„Piesa este o amintire şi, prin urmare, este nerealistă. Amintirea îşi permite multe licenţe poetice. Ea omite anumite detalii; pe altele le exagerează, în funcţie de valoarea emoţională a subiectului pe care îl atinge, asta pentru că amintirea locuieşte numai şi numai în inimă.“ (Tennessee Williams)

  Tennessee Williams este dramaturgul pentru care amintirea este motorul întregii sale opere. Aceasta începe cu piesa Menajeria de sticlă, scrisă în anul 1944. Caracterul ei pregnant autobiografic ne invită să ne întoarcem într-o Americă a anilor ‘30, în plină criză economică, în tinereţea lui Tom Lanier Williams (adevăratul nume al dramaturgului). O tinereţe marcată de revoltă, de nevoia de autocunoaştere, de iubire, de nevoia de libertate şi descoperire a vieţii sub toate aspectele ei. (Sânziana Stoican)

Spectacolul a fost nominalizat la ediţia din acest an a Galei Premiilor UNITER, la categoria „Cea mai bună actriță în rol secundar” – Florentina Nastase pentru rolul Laura.

Seara de duminică va fi încheiată  de concertul „TARI CA PIATRA”, care îi va aduce pe scena Teatrului Tineretului pe Adrian Naidin, Paula Cimpoiașu, Ionuț Micu. Concertul va începe la ora 22:00.

 

 

     

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate