Festivalul de teatru PLEDEZ PENTRU TINE(RI) – prima zi

9

Festivalul de teatru PLEDEZ PENTRU TINE(RI), a XXVIII-a ediție, a debutat vineri seara, ora 19:00, cu discursul directorului Teatrului Tineretului, Liviu Timuş. care a declarat că acest festival, cel mai vechi din ţară, se adresează în primul rând tinerei generaţii, actorilor tineri, absolvenţilor de teatru, care trebuie să vină din spate, pentru a umple golul pe care l-au lăsat cei care ne-au părăsit.
De asemenea, directorul Liviu Timuş a ţinut să facă și următorele precizări:„Acest festival este dedicat regizorului Alexandru Dabija, care anul acesta împlinește 40 de ani de când și-a început cariera teatrală, exact pe scena acestui teatru.”
În data de 2 decembrie, anul 1976, regizorul Alexandru Dabija monta pe scena Teatrului Tineretului spectacolul Răfuiala de Philip Massinger, avândul ca actor principal pe Valentin Uritescu. Anul următor, Alexandru Dabija lua premiul pentru regie la FESTIVALUL SPECTACOLELOR DE TEATRU PENTRU TINERET ŞI COPII, Piatra-Neamț.
„La această ediție a festivalului, Alexandru Dabija va fi prezent cu două spectacole: Titanic Vals (Teatrul Odeon, București) și Absolut!(Teatrul ACT, București), o adaptare după povestea Ivan Turbincă, cu Marcel Iureș. Îi mulțumim pentru tot ce a făcut. Alexandru Dabija a fost 9 ani de zile angajatul acestui teatru, înainte de a pleca la București. A pus nenumărate spectacole în scenă, multe dintre ele fiind premiate. Îi mulțumim încă o dată și ne face o mare cinste că este de-al nostru.”, a conchis directorul Teatrului Tineretului, Liviu Timuș.
La festivitatea de deschidere, alături de Liviu Timuș au fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Laurențiu Dulamă și criticul de teatru Maria Zărnescu, selecționerul spectacolelor din festival.
Transmit din partea conducerii Consiliului Județean Neamț succes noii ediții și mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în cel mai vechi festival din țară” – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Laurențiu Dulamă

„Este o onoare pentru mine să fac parte din acest fenomen care este Festivalul de Teatru Piatra-Neamț. Totodată, este și o bucurie personală pentru că m-am născut în același an cu festivalul. Alegerea spectacolelor nu a fost una ușoară, au fost zeci de spectacole înscrise, iar decizia juriului va fi una dificilă. Indiferent care vor câștigătorii, vreau să acord în mod simbolic două premii: unul ar merge către echipa Teatrului Tineretului, care se dăruiește cu o incredibilă generozitate acestui festival, iar al doilea premiu ar merge către publicul din Piatra-Neamț, de o incredibilă căldură față de artiști.”– criticul de teatru Maria Zărnescu.

După festivitatea de deschidere, publicul prezent în Sala Mare a Teatrului Tineretului s-a putut bucura de primul spectacol din cadrul festivalul, „Cum vă place” de William Shakespeare, în regia lui Vlad Cristache. Din distribuție au făcut parte: Rosalinda – Cristina Mihăilescu, Orlando – Emanuel Becheru, Celia – Sabina Brândușe, Oliver – Valentin Florea, Jacques – Mircea Postelnicu, Tocilă – Dragoș Ionescu, Audrey – Aida Avieriței, Phebe – Cătălina Bălălău, Silvius – Andrei Merchea Zapotoțki, Ducele Frederic şi Ducele Surghiunit – Daniel Beșleagă, Ada – Lucreția Mandric, Corin – Dan Grigoraș, Amiens – Rareș Pîrlog. Charles și Un lord – Răzvan Bănuț, Le Beau şi William – Florin Hrițcu, Sir Oliver Martext şi Un lord – Dan Covrig. 

Spectacolul „Cum vă place”, jucat mai rar pe scenele românești, s-a dorit un omagiu adus împlinirii a 400 de ani de la trecerea în veşnicie a celui mai cunoscut dramaturg din toate timpurile, William Shakespeare.
Piesa de teatru a emanat energie pozitivă și bună dispoziție, regizorul Vlad Cristache, cu ajutorul echipei de actori ai Teatrului Tineretului, reușind un spectacol de o excelentă calitate.

dolinex
9 Comentarii
 1. Antonescu spune

  Daca vicele a avut inspiratia sa rosteasca doar atat, felicitari!

 2. Maris Doina spune

  TOATE GENERATIILE MAI BATRANE , IUBESC TINERII !! DAR SA FIE SI EI INTELEPTI, DAR ,CE ZIC EU ?? INTELEPCIUNEA TINERETULUI PLEACA DIN FAMILIE , APOI SCOALA !! STRADA UN-TI DA EDUCATIE !!!

 3. Mirel Andrisoaei spune

  Daca politicu nu şiar baga coada,ce minunat ar fi.

 4. Luminita Goga Maries spune

  Minunat.

 5. Alice Iuliana Petrila spune

  Ultimul spectacol de sambata MARTIRI….mi-a placut mult, a avut de toate, a transmis multe, s-a jucat minunat Felicitari!

 6. Mircea M. Ionescu spune

  Succes!

 7. Buni Lenutzica Brasoveanu spune

  A fost o seara MI-NU-NA-TA ! Actorii nostri m/ne-au uimit iar cu interpretarea lor !! Felicitari !

 8. tolea mioara spune

  BUCURIE!BRAVO,T.T.A fost munca incununata de R e u s i t a! F elicitari!FRUMOS!

 9. Dorin spune

  In eveniment plin de semnificație pentru Piatra Neamt !
  Felicitări si ma bucur ca sa realizat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate