Fără incidente pe munte. Câteva sfaturi utile de la jandarmii montani
Mulți dintre voi alegem să ne petrecem timpul liber în natură, pe cărări de munte, în zonele de agrement, iar traseele montane pot fi o adevărată provocare, un adevărat test de rezistență pentru începători.
Încălțămintea: alegeți piese de încălţăminte cu profile antiderapante. Pentru traseele simple şi scurte (maximum 4-5 ore), adidaşi şi sandale de munte. Pentru traseele lungi, la înălţimi mari, aveți nevoie de bocanci care să vă susțină glezna.
Hainele: de preferat pantaloni lungi care să vă protejeze de zgârâieturi, înțepături de insecte, urzici. Evitați bluzele din bumbac, veți transpira şi ţesătura va rămâne udă destul de mult timp. Bluzele tip fleece elimină rapid apa şi veți fi uscați mai tot timpul. Un hanorac poate fi potrivit pentru vânt şi ploaie (vremea pe munte e instabilă). Ochelari de soare, fes, şapcă sau bandană pentru protecție solară.
Rucsacul: Pentru ture de 5-8 ore este suficient un rucsac de 20 de litri (unul mic, de genul celui folosit în oraş). Pentru ture mai lungi, optați pentru unul de 60-80 de litri. Din rucsac nu trebuie să vă lipsească: un fluier cu bilă (excelent pentru localizare atunci când veți solicita ajutor), telefonul mobil cu bateria încărcată, o pelerină de ploaie, o lanternă puternică și baterii de rezervă, o folie de supravieţuire (vă protejează suplimentar, atât de căldură cât şi de frig), hrană, apă, 2-3 tricouri de schimb, șoșete de schimb, un briceag şi o mică trusă de prim ajutor care să conţină plasturi de diferite mărimi, şerveţele/soluții dezinfectante, o cremă de protecţie solară, o pensetă (pentru extragerea căpuselor, a spinilor etc) şi câteva medicamente de uz general, care nu necesită recomandarea medicului.
Hrana și apa: Pentru drum, un pacheţel mic şi bogat în calorii, fructe uscate, alune şi nuci. Dintre fructele proaspete, cele mai bune sunt merele. Puneți în rucsac biscuiţi, ciocolată, glucoză, eugenii. O sticlă sau două cu apă, nu alte băuturi.
ȘI NU UITAȚI:
Înainte să plecați pe munte, fiți atenți la starea vremii. Prognozele pe două zile sunt de regulă foarte precise. Urmați doar traseele marcate și nu vă aventurați în afara acestora. Timpul de parcurgere a unui traseu poate să difere de cel estimat în funcție de pregătirea fizică fizică, condițiile climatice, pauzele de repaus, ritmul de mers. Calculați durata traseului astfel încât să nu vă surprindă noaptea pe munte.
Nu toate traseele pot fi parcurse la fel în orice anotimp. Alegeți un traseu pentru începători dacă nu aveți experiență în urcatul pe munte. Păstrați ritmul și faceți popasuri de scurtă durată – o pauză de 5-10 minute la fiecare oră de traseu.
Dacă v-ați rătăcit solicitați sprijinul jandarmilor montani apelând numărul unic de urgenţă 112 și încercați să nu părăsiți zona pentru a nu îngreuna localizarea.