EDIFICIUL BISERICII „SFÂNTUL IOAN DOMNESC” PREZINTĂ NUMEROASE FISURI!

19

Un important obiectiv turistic din Piatra Neamţ, componentă de seamă a patrimoniului naţional, biserica purtând hramul „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”, ridicată de voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt la Piatra Neamţ,  între anii 1497-1498, prezintă numeroase fisuri, uşor de observat, mai ales în zonele de rezistenţă: contraforturile exterioare(vezi foto 1-15)!

În urmă cu doi ani, edificiul ecclesial nu avea nevoie de consolidări masive, ca acum. Traumele produse de utilajele grele care au fost folosite la efectuarea unor lucrări riscante(executate în perioada 2011-2012) se observă abia acum. Întreaga latură a bisericii dinspre Muzeul de Artă a fost consolidată recent, cu destulă grabă. La mijlocul lunii mai, 2012, s-a adăugat un „brâu” din ciment, lat de vreo jumătate de metru şi cam tot atât de înalt. Între „brâu” şi zidul bisericii s-a confecţionat o…”izolare” cu polistiren! Fără să interpretez în nici un fel „inovaţia”, am observat că a fost extinsă suprafaţa necesară sprijinirii zidului clădirii medievale, indiciu clar că prima operaţiune a fost insuficientă(vezi foto 16-17).

Nu pot fi invocate, sub nici un motiv, consideraţii de ordin estetic, prin acest adaos masiv de ciment.  O scurtă „imersiune” în trecutul apropiat, ne permite să înţelegem ce s-a petrecut în ultima vreme, pe o suprafaţă de teren din municipiul nostru, încărcată de istorie. Aşa-numitul proiect „Restaurarea şi punerea în valoare a zonei istorice şi culturale Curtea Domnească din municipiul Piatra Neamţ prin reabilitarea, dotarea şi punerea în valoare a sitului şi clădirilor de patrimoniu: Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotniţă, Ruinele beciului şi ruinele zidului de incintă ale Curţii Domneşti şi muzeul aferent„, a produs şi efecte colaterale: fisurarea şi dizlocarea unor componente care asigurau, de secole, rezistenţa bisericii(vezi foto 1-15). Cele 17 imagini pe care vi le prezentăm au fost realizate în cursul zilei de 22 mai, 2012. Urmărind cu oarecare atenţie aceste fotografii, este firesc să ne întrebăm acum, la “spartul târgului”, după ce am strigat în gura mare, cu mult timp în urmă(prin diferite gazete şi la două televiziuni) la ce riscuri este expus monumentul istoric: despre ce soi de “reabilitare”, “dotare” şi “punere în valoare” poate fi vorba în acest caz? Pretinsele “amenajări” nu pot ascunde sluţirile “din topor”, perceptibile chiar şi de către un simplu trecător. Nivelul, amploarea şi grosolănia “consolidării” indică, fără echivoc, gravele prejudicii materiale cauzate bisericii(vezi foto nr. 16 şi foto nr. 17). În statele U.E, nu sunt premise asemenea barbarii, indiferent ce politicieni, interese şi finanţări sunt la mijloc. În privinţa Turnului-clopotniţă, ştefanian şi a “restaurării” zidurilor de incintă, violentate de kitsch, sunt alte obiecţii justificate. Am preferat să semnalez doar faptul în sine, fără nominalizări, explorări adânci şi divagaţii pentru a evita orice speculaţie electorală.

Text şi foto: MIHAIL-SORIN GAIDAU

Nota redactiei : Ziarpiatraneamt.ro a atras atentia de nenumarate ori ca ce se face la Curtea Domneasca nu este bine si de aceasta data chiar ne pare rau ca am avut dreptate . Speram ca biserica sa nu se darame din cauza ipocriziei autoritatilor si a grabirii electorale a lucrarilor .

Curtea Domnească din Piatra Neamţ riscă să fie distrusă cu concursul neoliticienilor

A inceput restaurarea Curtii Domnesti

Cu tarnacopul in capul mortilor de la Curtea Domneasca

Intunericul se aduna deasupra orasului

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
19 Comentarii
  1. IOAN TĂNASE spune

    Felicitări D-lui Gaidău . Actul criminal faţă de un momument care aparţine patrimoniului naţional nu trebuie tratat cu uşurinţă . Dacă primăria a vrut să fim ,,europeni” şi să ajungem în Str. Ştefan cel Mare pe sub biserică trebuia să facă un lucru elementar pentru orice Gâgă:să consolideze Biserica şi să se asigure că ziduriler ei nu vor crăpa . Crima pleacă de la insuficienţa culturală şi sfidarea pe care de ani buni o manifestă primarul . Lucrarea , care implica şi RESTAURARE trebuia încredinţară unor specialişti nu PRIETENULUI TURCU(fost şef dinamovist) Cum să consolidezi nişte ziduri care au rezistat peste 500 de ani cu polistiren ? Cum îţi permiţi să sapi sub Biserica ridicată de STEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT cu dispozitive care produc vibraţii ? Era vitală pentru locuitorii oraşului această găselnică edilitară care dărâmă un monument , ne mănâncă banii şi de umple inimile de mânie ? Întreb , cine a aprobat ( sunt totuşi nişte legi ale patrimoniului ) această lucrare ? Vreau să îi somez pe toţi cei care conduc această ţară să pună capăt acestui act criminal . Ce părere are noul reprezentant al guvernului în judeţ Prefectul Dan Constantin ? Ce părere au toţi USL-işti din judeţ ? Ce cred locuitorii acestui oraş care l-au votat pe Ştefan Gheorghe şi au făcut prin votul lui un Băsescu II ? Vă convine să rămânem doar cu stadionul şi telegondola şi să ni se dărâme bisericile şi clădirile de patrimoniu ? Cred că trebuiesc date urgent nişte explicaţii şi să afle toată ţara această nouă atitudine ,,benefică” a lui Ştefan !!!!

  2. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    @sonny liston. Am scris acest articol dinr-un impuls justificat, dar fără să intenţionez atacarea unor instituţii, partide şi politicieni. Din tot ce se poate citi veţi vedea că aşa stau lucrurile. Acest articol ar fi fost şi mai corect dacă ar fi fost scris cu o săptămână mai devreme. Am să vă spun şi de ce: trec des prin fosta Curte Domnească şi observ tot ce este la vedere, dintr-o curiozitate obişnuită. În urmă cu vreo două săptămâni am observat o „centură” de beton pe întreaga lăţime a bisericii(partea dinspre Muzeul de Artă)! Nu era cine ştie ce de gros stratul de ciment şi nici atât de extins ca acum! Am observat că atât contrafortul exterior dinspre Muzeul Cucuteni cât şi contrafortul exterior dinspre Teatrul Tineretului au fost „prinşi în schemă” de această curioasă improvizaţie, inexplicabilă în condiţii normale! M-am gândit să-i fac vreo două-trei poze. Dacă aveam ceva cu cineva publicam imediat un text, dar m-am abţinut pentru a nu „tulbura apele” campaniei electorale. Mi-am propus o amânare, pentru perioada de după alegeri. Din reflex, am trecut din nou prin zonă după vreo două zile şi am fost contrariat de extinderea plăcii de beton care „îngropa” supărător(atât în suprafaţă cât şi în grosime) cei doi contraforţi exteriori şi zidul bisericii dinspre Muzeul de Artă. Cei care au executat „manopera” s-au grăbit, probând superficialitate şi grosolănie faţă de un monument istoric şi simbol al municipiului nostru. Abia atunci m-am apropiat mai atent de lucrările „specialiştilor” grăbiţi, constatând că au apărut prea multe fisuri!!! Am făcut mai multe fotografii şi le-am sortat. Prin bunăvoinţa acestui ziar(publicaţie care avertizase public cu cel puţin un an înainte, la modul cel mai serios cu putinţă despre greşelile ce se comit acolo)am publicat nişte observaţii susţinute de imagini. Privind aceste fotografii tragi şi nişte concluzii. După ce am publicat articolul respectiv, în loc să mi se mulţumească, am fost atacat la modul cel mai josnic de la o „tribună” aflată în proprietatea primarului actual. Nu cred că este cea mai bună formulă de apărare a factorilor responsabili, mai ales că profanarea cimitirelor medievale şi expunerea la distrugeri grave a monumentelor istorice-simbol din Piatra Neamţ nu sunt specialitatea mea! Altcineva este „specialistul”! Acest „specialist” nu înţelege valoarea sportivă a dialogului normal.

  3. sonny liston spune

    Primarul Stefan e de vina. Domnule Gaidau trebuie data jos clasa legionara verzulie de acum. JOS PINALTY!!! REDATI PUTEREA POPORULUI. FELICITARI PENTRU ARTICOL! Dl. Gaidau este un mare patriot. Asteptam si alte articole care demonstreaza josnicia si nepasarea autoritatilor.

  4. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    @Hanibal. Un număr limitat de persoane este responsabil de batjocura care se naşte sub ochii noştri: AU APROBAT ŞI AU SEMNAT SLUGARNIC NIŞTE HÂRTII! Dar la propunerea cărui mare specialist? Cine a instigat la asemenea proiect halucinant şi inutil? Sunt întrebări justificate. Ce aprobări există pentru această sluţire a monumentului patrimonial cu exces de beton, fără să fie cazul? Biserica are proria sa structură de rezistenţă, evidenţiată prin câte un contrafort exterior! Aceste „inovaţii” disperate dovedesc ceva! Cineva mai special, plin de mofturi şi fiţe megalomanice, vrea să ascundă trauma suferită de un edificiu patrimonial,simbol al municipiului, sau e vorba de ceva mai grav? Sluţirea bisericii voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt prin tot soiul de improvizaţii …”cimentate” nu poate păcăli chiar pe oricine! Ce aprobări şi avize de specialitate există în acest sens? Dacă există, dacă şi-a riscat cineva reputaţia şi onoarea profesională etc.

  5. Hanibal spune

    Din pacate trebuie sa se prabuseasca un monument istoric de foarte mare valoare pentru a se intelege ce pierdem precum si nemernicia celor pusi sa ne conduca. Felicitari si savantilor de la muzeu care au pus umarul!
    Pintenul ala sub contrafor era cumva in proiectul „de punere in valoare”?

  6. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    Numai Dumnezeu şi sfinţii din frescă nu greşesc. Noi suntem muritori de rând. În ceea ce priveşte conţinutul articolului, nu mi-am propus să atac pe cineva, ci să prezint câteva din consecinţele unor lucrări executate în conformitate cu mofturile şi setea nestăvilită de bani a unor şmecheri. Nu am nominalizat indivizi, politicieni, firme, partide. Nu mă apucam de acest articol dacă nu-mi săreau în ochi nişte chestii groaznice, mai ales că la fosta Curte Domnească se lucrează şi în perioada campaniei electorale. Eu am scris un articol decent, chiar blând. În schimb, am fost „prelucrat” fără să fiu măcar anunţat, pe un post local de tv. după apariţia acestui articol constatator. Precizez că s-au scris anterior mai multe articole vehemente, de către oameni mult mai înzestraţi, destul de vehemente. Dar cei responsabili şi-au făcut treaba şi au tăcut. S-au strâns semnături, a existat o reacţie publică reală, dar nimeni nu a luat-o în calcul. În schimb, eu sunt unul singur, cu bani puţini, dar sunt atacat de postul unui potentat local care mai vrea un mandat de primar, fiindcă trăieşte cu impresia că toţi sunt slugile lui. Nu am posibilitatea de a replica la acelaşi nivel. Aşa că asta e „sportivitatea” celui care se vrea mare şmecher. La Curtea Domnească s-a comis o mare monstruozitate! Să se spele cu ea pe cap şi aşa să le ajute Dumnezeu, după faptele lor! Din fericire, eu nu sunt politician, nu sunt înscris în nici un partid, nu am candidat şi nu candidez. Nu am firme şi nici averi. Noi suntem nişte oameni simpli şi nu prea avem ce pierde, aşa că ne permitem să mai comentăm. În schimb, un prăduitor şi un profanator public, un veşnic nehalit după bunul altuia are ce pierde.

  7. nationalistu` spune

    Bine domnule Gaidau.Gata.M-ati convins.Cedez.Multumesc pentru raspuns.As vrea totusi sa va corectez un pic. Greseala despre care voi vorbi nu poate fi „o mica eroare minora”.Ma asteptam de la dumneavoastra sa folositi corect cuvantul „punctual”.Stiu ca in ultimul timp daca vrei sa pari pretios spui ca ai pus problema punctual sau asa cum spuneti duneavoastra ca ati prezentat problema punctual. Punctual inseamna la timp din cate stiu eu.Ati vrut sa spuneti „pe puncte” nu-i asa? V-as fi recunoscator pentru un eventual raspuns.Poate sunt eu in vreo eroare minora.Multumesc!

  8. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    @nationalistu`- 1. Cu dl. „marius” am lămurit lucrurile. Ca să nu se creadă că am numai eu dreptate, sau doar el, am dat o explicaţie limpede şi argumentată. Eu aşteptam o opinie în legătură cu ceea ce se întâmplă acolo, în spaţiul fostei curţi domneşti, dar aevitat subiectul. Problema neplăcută era produsă de acel „s”, ori „z” din componenţa cuvântului „ecclesial”. Am văzut oameni mult mai doxaţi decât tot ce mişcă prin urbea noastră care comit involuntar erori minore, dar şi câte un dezacord între subiect şi predicat, etc. Dacă omul vreasă ţi-o tragă-n freză se agaţă de fleacuri. 2. Problema cea mai gravă e atunci când sunt bănuit de „insinuări şi sforării”, fără să fie cazul. Nu sunt „răutăcios” şi nu „plătesc poliţe” nimănui”. Din câte aţi observat, acest articol este punctual, axat doar pe starea proastă în care a fost adus monumentul. Nu s-a agăţat nimeni de aspectul oraşului. Şi eu îmi doresc să fie o perlă a Moldovei, dar fără distrugeri şi mutilări ireparabile. Eu pot proba cu imagini-foto, din 2009, 2010, 2011 şi 2012 că am dreptate. Pot proba şi cât de barbar şi iresponsabil s-a lucrat pe alocuri, etapizat, câte straturi de beton s-au aplicat în zonă şi unde anume, în câte etape s-a extins şi îngroşat stratul-centură de beton şi mai ales ştiu de ce s-a recurs la această formulă disperată! Dacă biserica avea elementele de rezistenţă, de la bun început, care constructor cu studii superioare şi care arhitect îşi forţează norocul să îngroape chiar şi contrafortul exterior în beton, cu o înălţime de jumătate de metru din motive inexplicabile? Răspunsul este unul singur pentru un specialist în fundaţii şi elementele de rezistenţa construcţiilor! Aici nu e vorba de politică, ci de meserie! Nu am folosit numele politicienilor implicaţi, nu am căutat să fac alte trimiteri din motive lesne de bănuit, tocmai pentru a limita discuţiile răuvoitoare la adresa unor nemernici. Eu am preferat să fiu delicat, discret şi prevenitor în spiritul creştin-ortodoxiei răsăritene. Din păcate, apar afirmaţii care nu se pot susţine cu nici o umbră de probă, conform cărora acele fisuri şi dizlocări existau cu mult înainte! Numai în ziua de 22 Mai am făcut peste 100(una sută) de fotografii cu aparate foto profesionale, cu detalii etc. În acest ziar online am oferit doar 17 fotografii. Restul le voi oferi când va fi cazul. Este dreptul dumneavoastră să susţineţi ceva( aveţi probe materiale?). Eu susţin altceva,prin acest articol extrem de blând şi inocent! În România, din păcate s-au mai comis unele blestemăţii şi profanări, chiar cu aproape o sută de ani în urmă, nu numai la Piatra Neamţ ci şi la Iaşi. Măgăriile trebuiesc stopate iar asasinii de monumente patrimoniale merită izolaţi de comunitatea naivă care i-a girat cu prea multă bună-credinţă. Nu am încredinţarea că aţi participat la serviciul divin din catedrala domnească în zilele oficierii sfintei taine a sfântului maslu, miercurea şi vinerea, exact atunci când utilaje de mare tonaj sfredeleau şi ciuruiau pământul în vecinătatea bisericii! Era cumplit: tremurau pereţii edificiului! Eu am fost ca să mă conving. Am ales zilele acestea deoarece enoriaşii vin în mod constant, dar lucrările demenţiale se desfăşurau pe tot parcursul unei săptămâni normale de muncă. Când am spus „miercuri şi vineri” m-am gândit şi la unii martori cu frica de Dumnezeu! Nu ştiu unde locuiţi, în ce judeţ, sau oraş dar eu locuiesc în vecinătatea Curţii Domneşti. Trec în fiecare zi pe acolo! Cu un aparat de fotografiat destul de interesant! Încă nu am spus nimic de cele petrecute la turnul-clopotniţă! Bineînţeles, tot cu fotografii incredibile, şi data calendaristică! Dacă nu am dat totul pe ţeavă? Fiţi convins că acesta este doar un banal şi nesemnificativ început! Din păcate, nu sunt singurul cetăţean care se ocupă cu aşa ceva. Au fost câteva zeci de înaintemergători, mai iuţi de mâă decât mine. Ăia au nişte probe la kilogram de care orice instanţă cu experţi versaţi trebuie să ţină seamă! La mijloc a fost doar banala şi ticăloasa de lăcomie a unor aventurieri lipsiţi de scrupule, fără frică de Dumnezeu! Dacă voi adăuga şi un „compact” de vreo optzeci de lucrări(în engleză, franceză şi germană) privitoare la edificiile medievale, rezistenţă şi fundaţii, de la jumătatea secoului al XIX şi până la începutul secolului XX, se va găsi un geniu carpatin care va susţine că un mărunt muritor de rând vrea să facă pe deşteptul! Am un set de acuzaţii extrem de grave la adresa unor tâlhari locali, dar mai am răbdare să văd dacă nişte experţi ai zilelor noastre doresc să se implice mai adânc. Eu am dorit doar să informez ce se petrece cu zona-simbol a municipiului Piatra Neamţ. În gura partizanilor politici doar justiţia şi furia populară maiau de făcut câte ceva.

  9. marius spune

    dragă “marius”?
    corect „dragă”” marius
    chiar ma cheama asa bineinteles cu m mic ca nu tin la ettiquette
    cat despre proteste qui prodest?,cine le baga-n seama

  10. Gelu spune

    In satele din UE (da,sate,nu municipii,nu state) am intalnit biserici si catedrale construite pe la 1100-1200,in perfecta stare.
    Insa ,e adevarat,zeci de secole-istorie,nimeni nu a avut tupeul sau ambitia personala si prosteasca de a darama ce au construit deja inaintasii.
    In civilizatia lor,astia mai de la vest,ori la est sau la nord,chiar si catre sud fata de noi,in general au avut o jena,niste parinti si bunici cu frica lui Dumnezeu, o constiinta superioara a valorilor,cum sa-i spun?
    O forta care-i ghideaza automat in strada atunci cand se simt tradati de politicieni,motivatia protestului extrem, legati fiind cu lanturi de monumente istorice,sau orice alt obiectiv.
    Noi trancanim…din cand in cand…pe putinele site-uri care mai accepta riscul unor dezbateri

  11. nationalistu` spune

    L-ai ruinat pe Marius domnule Gaidau.Bun articolul n-am ce zice.Dar ar trebui sa lasati deoparte insinuarile si sforariile.Crapaturile alea sunt de cand stiu eu biserica asta.E si normal sa fie asa dupa sase sute de ani.Nu credeti? Hai sa nu mai fim rautaciosi si sa nu mai platim polite pe mormantul marelui domnitor! Nu spune nimeni ca e normal ca un asemenea monument sa arate asa.Dar nu l-a adus cineva in starea asta in cinci luni doar pentru ca a vrut sa arate orasul un pic mai binisor.Departe de mine gandul de a lua apararea cuiva.Insa trebuie sa recunoastem ca tot ce e facut e bun facut.Orice administratie are bune si rele.Haideti sa nu mai vedem doar relele.Sunt lucruri in acest oras facute bine si utile.Stiu ca e cu localele dar…

  12. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    @marius. Fără supărare, dragă marius, iată un citat dintr-o lucrare de DREPT CANONIC, tocmai pentru faptul că „un absolvent de hogaş”(ai uitat să utilizezi majuscule pentru un substantiv propriu!)trebuie să ştie ceva mai mult decât doreşti tu:”Patrimoniul bisericesc este destinat
    asigurării mijloacelor materiale ale societăţii ecclesiastice dar, prin amploarea sa, nu poate fi ignorat legislativ de nici un Stat”(extras din „Definiţia dreptului canonic”-I.I.3. Domeniul Dreptului Canonic. Particularităţile sale-)Caută, te rog, la adresa:http://www.avocatconsult.net. Ai reţinut, prin urmare, fragmentul:”…ale societăţii ecclesiastice…” şi încă un mic citat, tot de acolo: „Dreptul canonic se referă la societatea ecclesiastică”. Şi încă ceva, tot de acolo: „Multe texte care interesează în mod egal istoricii, teologii şi specialiştii în liturghie stau mărturie acestui embrion al dreptului ecclesiastic”-notă explicativă de la secţiunea: „a) Canoanele Apostolice”, de la secţiunea „I.II.1-Izvoarele fundamentale”. Nu este greşită nici formula utilizată de tine, cu „z” în loc de „s”, dar este depăşită de evenimente. Acest adjectiv a fost supus unor mici transformări datorate bolşevizării României,politrucilor limbii române revenindu-le sarcina metamorfozării lui „â” în „î” etc. Românii au utilizat corect cuvântul primit din limba greacă:ἐκκλησία. Speram să urmăreşti gravitatea expunerii decente despre crima izvorâtă din lăcomia celor care au dorit să mutileze monumentele stefaniene! Nu-i vina mea dacă „binevoitorii nu pot vedea pădurea din cauza une banale „crengi”… Ce formă de protest propui împotriva batjocoririi patrimoniului naţional de la Piatra Neamţ, de către marii profanatori şi jefuitori, dragă „marius”?

  13. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    @marius. Fără supărare, dragă marius, iată un citat dintr-o lucrare de DREPT CANONIC, tocmai pentru faptul că „un absolvent de hogaş”(ai uitat să utilizezi majuscule pentru un substantiv propriu!)trebuie să ştie ceva mai mult decât doreşti tu:”Patrimoniul bisericesc este destinat
    asigurării mijloacelor materiale ale societăţii ecclesiastice dar, prin amploarea sa, nu poate fi ignorat legislativ de nici un Stat”(extras din „Definiţia dreptului canonic”-I.I.3. Domeniul Dreptului Canonic. Particularităţile sale-)Caută, te rog, la adresa:http://www.avocatconsult.net. Ai reţinut, prin urmare, fragmentul:”…ale societăţii ecclesiastice…” şi încă un mic citat, tot de acolo: „Dreptul canonic se referă la societatea ecclesiastică”. Şi încă ceva, tot de acolo: „Multe texte care interesează în mod egal istoricii, teologii şi specialiştii în liturghie stau mărturie acestui embrion al dreptului ecclesiastic”-notă explicativă de la secţiunea: „a) Canoanele Apostolice”, de la secţiunea „I.II.1-Izvoarele fundamentale”. Nu este greşită nici formula utilizată de tine, cu „z” în loc de „c”, dar este depăşită de evenimente. Acest adjectiv a fost supus unor mici transformări datorate bolşevizării României,politrucilor limbii române revenindu-le sarcina metamorfozării lui „â” în „î” etc. Românii au utilizat corect cuvântul primit din limba greacă:ἐκκλησία. Speram să urmăreşti gravitatea expunerii decente despre crima izvorâtă din lăcomia celor care au dorit să mutileze monumentele stefaniene! Nu-i vina mea dacă „binevoitorii nu pot vedea pădurea din cauza une banale „crengi”… Ce formă de protest propui împotriva batjocoririi patrimoniului naţional de la Piatra Neamţ, de către marii profanatori şi jefuitori, dragă „marius”?

  14. zinaida spune

    500 de morti ?… ooo .. de unde e informatia asta ?

  15. marius spune

    draga sorin un absolvent de hogas ar trebui sa stie ca se scrie cu Z de la ecleziastic
    din 77 pana acum nu s-a schimbat ortografia
    CU STIMA

  16. ANA spune

    ori cei care s-au apucat de acest maret edificiu nu au facut toate studiile, ori i-a durut undeva si-au dat inainte „cu tupeu”, ori sunt atat de profesionisti incat rezultatul il va face pe Stefan cel Mare sa se rasuceasca in mormant! Chiar daca de la Piatra pana la Putna e cale lunga! MARETE IMPLINIRI!!!???

  17. x spune

    PLATOUL marit o fi suficient sa-si aduca Strungaru toate iujurile pe care le are,acum sta inghesuit cu un iuj in plin centrul orasului si un trenulet pe spatiu verde,acolo este loc sa mute toata mahalaua dupa care edilul nostru tinjeste

  18. x spune

    Pasajul subteran care se spunea ca se placheaza cu piatra pentru a se respecta arhitectura locului acum se placheaza cu gresie un Kitchi,iesirea spre Stefan cel mare cu sens unic-nu este loc de 2 benzi.Somnul celor peste 500 de morti dezgropati pentru a se putea face aceste lucrari va mai fi deranjat inca odata cind se va face de un privat acel osuar cu cruce si luminarar(ce kitchi o mai iesi si acolo?).Biserica trebuie restaurata de urgenta atit structura de rezistenta(urgenta zero) cit si interiorul

  19. VLad spune

    Bataie de joc ca la Piatra neamt „felicitari” echipei de cosntructori si celor care au luat in primire biserica dupa ce a fost „consolidata!”
    BATAIE DE JOC sunt scarbit!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate