Claudiu Stafie, in asociere cu Gheorghe Stefan si Vasile Pruteanu, se face “vinovat” de retehnologizarea Centralei Hidroelectrice Stejaru

3

Claudiu Stafie, secretar de stat in ministerul Economiei, sprijint de ceilalti doi reprezentanti ai puterii nemtene, Gheorghe Stefan si Vasile Pruteanu, a tras sforile necesare si a reusit sa faca un lucru deosebit de bun pentru zona noastra prin gasirea fondurilor necesare retehnologizarii Centralei hidroelectrice Stejaru.

Poate acest articol suna putin a propaganda, dar daca gasim resurse sa criticam tot ce se face rau, respectul fata de cititorii nostri ne impune sa nu trecem cu vederea ce se face bun in acest judet.

Centrala hidroelectrica „Dimitrie Leonida” este amplasata in satul Stejaru, judetul Neamt, si este de tipul cu acumulare si deviatie sub presiune.  Barajul este amplasat in amonte de confluenta paraului Izvorul Muntelui cu raul Bistrita.  Din lacul de acumulare apa este preluata de priza de apa si adusa la uzina Stejaru prin tunelul de aductiune.

Captarea secundara Izvorul Muntelui este amplasata la traversarea galeriei de deviatie a paraului Izvorul Muntelui si deviaza acest parau direct in galerie. Are un debit instalat de 2.4 mc/s.

{}

Centrala Stejaru a produs in cei 51 de ani de exploatare peste 21TWh, aproximativ 42% din consumul anual al Romaniei in 2010. De la punerea in functiune si pana in prezent fiecare dintre cele sase grupuri energetice a realizat peste 150.000 de ore de functionare medie anuala.  Pe parcursul anilor au fost necesare lucrari de reparatii, inlocuiri ale diverselor subansamble, optimizari ale secventelor de procese automate, modernizari de echipament. Astfel, in anii ’70, doua rotoare Francis ale grupurilor de 27.5Mw au fost inlocuite cu modele bazate pe comutatie statica, proiectate si realizate de institutul de Cercetari pentru Electrotehnica Bucuresti.

Astazi, dupa 51 de ani de exploatare, activitatea de intretinere si reparare uzuala se dovedeste insuficienta. S-au propus alternative privind retehnologizarea CHE „Dimitrie Leonida” inca din 2000, alternative care au stat la baza studiului de fezabilitate, intocmit de 2008 de Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice.

Viitoarea configuratie a amenajarii va pastra domeniul de debite si caderi actuale, urmand ca noile echipamente sa functioneze in conditii de siguranta si eficienta sporite. In acest context, in vederea modernizarii celor sase hidroagregate cu o putere instalata de 210 MW ale CHE Stejaru, Hidroelectrica a incheiat cu BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare ) un contract de finantare de 110 milioane de euro.

Este foarte important pentru noi, nemtenii, sa stim ca aceasta amenajare hidografica a fost startul industriei si dezvoltarii orasului Piatra Neamt, dar cel mai bine este sa va lasam pe dumneavoastra sa urmariti un documentar despre acele vremuri.

Ion Ochisor

3 Comentarii
 1. constantin spune

  va rog nu ne aburiti cu asemenea stiri fiindca imediat facem conexiunea cu baietii destepti nu mai pot cei trei nominalizati de hidroelectrica si de judet.interesele personale si functiile pe care se afla dar mai ales interesul berd de a investi in afacere.imi pare rau dar nu se cuvine sa lansati asemenea stiri oricum nu se imbunatateste imaginea.poate ne scrieti ce cauta societati din bucuresti la ciupit in p.neamt

  ADMIN : Asa se fac smecheriile fiecare aduce societati din alte parti ca sa nu bata la ochi si sa nu aflam noi cat de mult se fura.

 2. iosub janel spune

  Claudiu Stafie, la ordinul lui Pinalty, ia atribuit si facilitat castigarea tuturor contractelor de paza de la hidrcentrale, firmei GES Security, condusa de Misaila!Doresc sa va aduc la cunostiinta, ca acest trio haiducesc, a prejudiciat jud. Neamt de sume colosale de bani.

  ADMIN : Fara nici o indoiala se capuseaza tot ce se poate in Romania dar aceasta retehnologizare este un lucru froarte bun pentru judetul nostru .

 3. alexianu spune

  mai ochisorule…il cheama Stafie, nu Stahie. Recomand folosirea solutiei „cleareyes”, la pretul de 28 ron in farmaciile din p neamt. 🙂

  ADMIN : A fost o greseala de editare va multumim frumos pentru atentionare .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate