Cecilia și Lilian, două suedeze la Piatra-Neamț. Oamenii din spatele a peste 1600 de sterilizări gratuite pentru câini și pisici

0

Cecilia To și Lilian Andersson sunt două suedeze curajoase care de ani de zile sprijină domeniul protecției animalelor din zona Piatra-Neamț prin sterilizări, hrană și adopții. Zilele acestea au venit la Piatra-Neamț pentru a monitoriza campania de sterilizări aflată în desfășurare la cabinetul dr. Andrei Tudor anunțată aici (click).

Și-au făcut timp să se întâlnească cu organizațiile și salvatorii locali și am avut plăcerea să discutăm cu ele într-un mic interviu pe care îl puteți citi mai jos. Despre vizita lor în adăpostul de câini din Piatra-Neamț vom reveni cu un nou material.

Cecilia To reprezintă organizația Swedish Animal Aid din Suedia.

„Acum 4 ani mi-am început activitatea în România printr-o altă organizație. Acum fac parte din Swedish Animal Aid, din februarie 2018. Ne ocupăm în special cu campaniile de sterilizări și colectele de hrană pe care le trimitem în România pentru câini și pisici. De ceea ce se întâmplă în Piatra-Neamț am aflat prin Adriana Hârțan. Mi-a plăcut mult de ea, i-am urmărit activitatea pe Facebook și în vara anului 2018 am venit să o cunoaștem personal. Am considerat că este bine să colaborăm cu ea, deoarece avea același scop ca și noi: sterilizările. Așa am început să facem campanii în Piatra-Neamț. E un oraș frumos, îmi place.”, ne-a declarat Cecilia.

Swedish Animal Aid și-a început activitatea în februarie 2018 și până în prezent a finanțat din donații peste 1600 de sterilizări pentru câini și pisici în România. Pe fondul unor neînțelegeri, colaborarea cu Adriana Hârțan a încetat, iar campaniile se desfășoară acum în directa colaborare cu medicul veterinar.

„Avem bani pentru 95 de sterilizări pentru câini și vom continua, cu sprijinul organizației lui Lilian care a strâns fonduri pentru încă 90 de sterilizări, această campanie pe care dorim să o facem una permanentă.”, spune Cecilia.

La început, oamenii au fost rezervați cu privire la aceste campanii de sterilizări, dar iată cât de importante sunt pentru a stopa fenomenul de animale fără stăpân: ”Este mult mai sănătos pentru câini să nu mai facă pui tot timpul, iar în timpul căldurilor devin foarte agitați, se pot pierde sau pot muri în accidente sau bătăi. De asemenea, am observat că puii sunt tratați foarte rău aici, sunt puși în saci de plastic și aruncați ca să moară. Dacă vrem să fim o societate bună trebuie să avem grijă de animale.”, a declarat Cecilia.

În ceea ce privește colaborarea cu autoritățile locale, reprezentatul Swedish Animal Aid este extrem de dezamăgit.

„Am discutat în mai multe rânduri cu primarul de la Piatra-Neamț. Nu a făcut nimic din ce a promis. Sunt dezamăgită pentru că transmite semnale străinilor că nu este un primar atât de bun. Îmi pare rău să spun asta, ar putea face cu ușurință foarte multe lucruri care nu costă nimic:  campanii de informare pentru cetățeni. UE spune că trebuie să ai grijă de animale.  Dacă vrea să fie un primar modern, trebuie să acționeze și în această direcție: campaniile de informare nu costă atât de mult. Poate crea un impact în comunitate, poate colabora cu alți primari și a găsi soluții pentru fonduri europene pentru a schimba ceva. El a crezut că noi vom strânge hrană pentru adăpostul public, dar de ce l-am ajuta să facă asta daca nu face un efort minim? Am dorit să cooperăm, dar dacă doar o singură parte face ceva și cealaltă nimic… devine abuz. Te folosești de oameni.”, spune Cecilia To.

Cu toate acestea, Swedish Animal Aid nu renunță la finanțarea campaniilor de sterilizări.

„E foarte important pentru animale. E singura soluție. Văd foarte multe ONG-uri care se ocupă doar de adopții. Aceasta nu rezolvă problema animalelor din România. Ajută doar ACEL câine sau ACEA pisică. Atunci când faci sterilizări, lucrurile se schimbă. Animalele au nevoie de o viață mai bună, dar trebuie stopată înmulțirea lor. În momentul în care nu vor mai fi atât de multe, crește și interesul pentru adopții.”, spune Cecilia.

În Suedia nu există câini pe stradă. În schimb, sunt foarte multe pisici și din acest motiv e mult mai greu să strângi finanțare pentru sterilizarea pisicilor din România. Ca un răspuns dat românilor nemulțumiți că nu se oferă sterilizări gratuite și pentru pisici din fonduri suedeze, Cecilia spune: „Cei nemulțumiți ar putea să întrebe: „Cum pot ajuta să strâng fonduri pentru sterilizarea pisicilor?”. Ei preferă să întrebe: „De ce nu faceți?”. E foarte greu să strângi bani pentru animalele din alte țări. Mulți suedezi spun că avem multe pisici fără stăpân în Suedia. Prioritare sunt ele. Ei vor să ajute câinii, pentru că în Suedia mentalitatea este aceea de a nu avea câini pe stradă. Celor care ne întreabă de ce nu facem și pentru pisici le spun că e foarte greu cu donațiile. Mergem prin tot sudul Suediei pentru a strânge mâncare. Am strâns mâncare de 10.000 de euro din bani privați și vă spun că nu am fost niciodată atât de săracă așa cum sunt acum din cauza acestei organizații. Oamenii din România trebuie să înțeleagă că banii se strâng foarte greu și nimic nu este gratuit. Avem tot felul de activități din care strângem bani pentru sterilizări și e o muncă asiduă. Am un loc de muncă, mă ocup de organizație și pe lângă aceasta am 10 câini salvați din România și 1 pisică.”

De notat este faptul că finanțatorii sunt exclusiv suedezi. Swedish Animal Aid nu plănuiește să își extindă activitatea în alte zone ale țării. Vrea să rezolve mai întâi problema aici, în zona Piatra-Neamț, iar sterilizările sunt gratuite exclusiv pentru câinii care rămân în România. Pentru adopțiile din afara țării, Swedish Animal Aid nu suportă sterilizarea. De asemenea, Swedish Animal Aid nu colectează fonduri pentru salvatorii locali. Activitatea principală a organizației este strângerea de fonduri pentru sterilizări și mâncare.

„Vor mai trece mulți ani până fenomenul va fi eradicat. Însă deja am primit semnale de la dr. Andrei Tudor, care face aceste sterilizări de ceva timp, că în adăpost au intrat mult mai puțini pui. Lucru confirmat și de voluntarii germani din adăpost. Scopul nostru este să avem campanii permanente de sterilizare în viitor, atât  pentru câini fără stăpân, dar și pentru proprietarii care nu își permit să plătească o sterilizare. Mă bucură și faptul că românii care vin să sterilizeze oferă și mici donații și aceasta face să crească numărul posibil de sterilizări. Se transmite astfel un mesaj suedezilor că nu doar ei se implică, ci și românii. Cred că suntem singura organizație din Suedia care facem atât de multe sterilizări. Celelalte vorbesc mai mult de adopții, dar aproape deloc despre sterilizări.”

În privința „industriei” adopțiilor pe bandă rulantă, Cecilia confirmă că în anumite situații este vorba de „afaceri” cu ființe vii, cu animale: „E un sistem bolnav în România. Și îl înțeleg pentru că e un mod de a câștiga bani, dar nu este corect când folosesc animalele pentru asta. E periculos și e încă un motiv pentru care noi nu facem asta. Nu vreau să încurajez acest sistem. Colega mea, Lilian, a stopat adopțiile, dar în schimb strânge și ea bani pentru sterilizări.”

Lilian Andersson are o organizație în Suedia, Gatuhundars Rätt till Liv (Strays right to live).

„De 8 ani mă ocup pentru ca acești câini din România să aibă o viață frumoasă în Suedia. Acum, însă, vreau să strâng donații pentru sterilizări. În două săptămâni am reușit să strâng 2000 de euro, adică aproape 100 de sterilizări.”

Lilian și-a început activitatea în România, în anul 2012, în Botoșani. În primii ani, a ținut cățeii în foster, apoi a continuat să le găsească direct familii în Suedia, promovându-i pe pagina de Facebook. Vara trecută, Lilian a început colaborarea cu Cecilia și au devenit bune prietene. Așa a început implicarea celor două în zona Piatra-Neamț. Zilele acestea au vizitat cabinetul Dr. Andrei Tudor din Piatra-Neamț unde a început deja campania de sterilizări.

„Sunt mulțumită de ce se întâmplă la cabinet, doctorul este un om de încredere și priceput. Mentalitatea lui despre sterilizări este foarte bună. Face sterilizări aproape zilnic.”, spune Lilian.

Vizitele celor două în Piatra-Neamț sunt un fel de mini-vacanță. Vin cu plăcere aici, în Piatra-Neamț, deși ambele au job-uri. Lilian îngrijește bătrânii, iar Cecilia lucrează în domeniul asistenței sociale. Cu toate acestea, ambele găsesc timp să se implice în cele două ONG-uri, să cutreiere Suedia în lung și în lat pentru a strânge fonduri pentru sterilizările din România.

„În Suedia spunem că cel mai bun prieten al omului este câinele. Sper ca oamenii de aici să înțeleagă asta, câinii au dreptul să aibă vieți frumoase. E nevoie de o schimbare de mentalitate, de educație. Autoritățile ar trebui să se implice. Au o responsabilitate foarte mare, însă ei cred că altcineva ar trebui să se ocupe. Câinii sunt membri ai comunității și au drepturile lor.”, spune Lilian.

Swedish Animal Aid intenționează să atragă și fonduri europene pe agricultură sau programe sociale pentru a aduce un plus de activitate în domeniul protecției animalelor. De asemenea, se caută și un teren, spațiu pentru o activitate permanentă pe plan local, în zona Piatra-Neamț. Nu în ultimul rând, este nevoie de voluntari care să se implice pe linia campaniilor de sterilizări permanente care vor avea loc în mai multe locații din zona Piatra-Neamț și împrejurimi. Mai multe detalii în curând pe swedishanimalaid.se.

Cei care au idei sau pot sprijini organizația, financiar sau cu voluntariat, pot trimite un email, chiar și în română, la [email protected] sau scrie pe pagina de facebook.

Pagina de facebook a Lilianei o găsiți aici: Gatuhundars rätt till liv.

Locuitorii din această zonă ar trebui să fie, și majoritatea sunt, recunoscători că acești oameni, din altă țară, fac muncă gratis, voluntar, în locul autorităților locale care nu au făcut nicio campanie de acest tip până acum.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate