Blue Monday, 17 ianuarie 2022 – „Cea mai tristă zi din an”, ce spun psihologii

0
imagine ilustrativă

În timp ce se consideră că luna ianuarie este luna rezoluțiilor și a stabilirii noilor obiective, poate fi, de asemenea, o perioadă destul de dificilă pentru mulți oameni. Sărbătorile au trecut, afară e frig și mai sunt multe luni până la vară. Facturile cresc, prețurile și ele, pandemia își urmează scenariul, din ce în ce mai tragic. Cu toate acestea, nu e nimic suprinzător că luna ianuarie este luna care găzduiește Blue Monday 2022. „Cea mai tristă zi din an” îi sperie pe mulți dintre noi.

Teoria despre „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an. A luat în considerare mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor (așa-zisele „rezoluții”) trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil și nivelul de vitamina D din organism va putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare. 

Un alt motiv de depresie: vacanţele reprezintă deja doar o amintire îndepărtată.

Nu în ultimul rând, se ia în considerare şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni. 

La toate acestea, în 2022 se adaugă condițiile speciale de pandemie, un factor pe care autorul teoriei nu l-a luat, desigur, în calcul. 

După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă, în 2005, alte analize au întărit ipoteza „Blue Monday”. Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar un alt studiu a evidenţiat o anumită creştere a numărului cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă.

Trecând de scopul comercial imediat al modului în care a apărut expresia „Blue Monday”, ideea a fost preluată cu timpul de psihologi. Ei se folosesc de popularitatea căpătată de Blue Monday pentru a atrage atenția asupra stărilor depresive, dar și asupra necesității de a le conștientiza și de a nu mai fi considerate un motiv de rușine. Tocmai de aceea, în această zi, psihologii organizează campanii de consiliere gratuită, pentru a-i ajuta pe cei interesați să treacă mai ușor peste obstacolele unei perioade grele.

Potrivit presei centrale, de „boala secolului” suferă un român din zece. Așa numesc specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății noua maladie mondială: depresia. Studiile făcute în urmă cu mai mulți ani arătau că până în 2030, depresia riscă să devină principala cauză a mortalității. Între timp, a apărut pandemia, lockdown-ul, izolarea care au accentuat aceste stări. 

În plus, există o afecțiune cunoscută sub numele de „tulburare afectivă sezonieră”, o formă de depresie capabilă să se manifeste în anumite anotimpuri. Indiferent de perioada anului, atunci oamenii se pot simți descurajați sau deprimați, iar cel mai constructiv pas este să caute ajutor. Acest lucru poate implica pur și simplu să vorbești cu un prieten despre îngrijorările și gândurile tale sau să apelezi la un psiholog.

Un studiu realizat în urmă cu mai mulți ani pe un eşantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate