Au început Vacanțele Muzicale la Piatra-Neamț (ediția 49). Orchestra Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chişinău, în prima seară a festivalului

0

Duminică seara, 7 iulie, pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț, s-a dat startul celei de a 49-a ediții a Festivalului Internațional „Vacanțe Muzicale”.

Așa cum bine se știe, deschiderea și închiderea festivalului aparțin concertelor de muzică clasică.  Așadar, prima seară a Vacanțelor Muzicale a aparținut Orchestrei Filarmonice „Serghei Lunchevici” Chişinău, cu maestrul Mihail Agafiţa la pupitru dirijoral. Publicul meloman, venit în număr mare, a fost delectat cu un program din uverturi din cele mai celebre opere.

Luni seara, 8 iulie, pe platoul de la Curtea Domnească, începând cu ora 21:00, iubitorii muzicii de calitate vor fi răsfățați de concertul intitulat „Big Band Boom”, în care protagoniști vor fi Berti Barbera și Big Bandul Radio (dirijor: Simona Strungaru).

Adevărat brand cultural al ținutului Neamț, festivalul conține șapte seri magice cu recitaluri și concerte care se vor desfășura ca și în anii precedenți în Piața Turnului, începând cu ora 21:00. De asemenea, vor fi trei seri camerale (marți, miercuri și joi, 9-11 iulie) care vor avea loc în sala „Calistrat Hogaș” (ora 19::00) din cadrul Consiliului Județean Neamț.

******

MIHAIL AGAFIȚA

Născut în 1973 în Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. În anii 2005 –  2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.

Din 2004 deţine funcţia de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 obţine prestigioasa poziţie de Prim-dirijor şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleeaşi instituţii.

Între anii 2009 – 2013, este Dirijor Permanent al Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca.

Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media.   

Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale.

Din anul 2010 Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.

Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie.

În anul 2016, prin decret prezidenţial a fost desemnat cu cel mai înalt titlu onorific al Republicii Moldova în domeniul culturii – „Artist al Poporului”, pentru performanţe remarcabile și prestație scenică extraordinară.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în anul 2010, Republica Moldova), dirijorului Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

FILARMONICA NAŢIONALĂ „SERGHEI LUNCHEVICI” CHIȘINĂU

Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău

Colectiv emerit din Republica Moldova, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” a fost fondată în anul 1930. Pe parcursul activităţii sale a avut rolul de emisar al artei şi culturii, devenind, în timp, unul dintre amsamblurile de vârf din ţară.

Actualmente, Orchestra reuneşte un grup de peste optzeci de instrumentişti profesionişti, constituind un organism cu bogate tradiţii muzicale şi o activitate concertistică intensă.

Maeştrii Alexandr Klimov şi Pavel Bacinin au fost cei care au pus bazele acestui colectiv. În primii zece ani ai existenţei sale Orhestra a activat în Tiraspol, ulterior, în 1940, s-a mutat în Chişinău, fiind inclusă în componenţa Filarmonicii de Stat din Republica Moldova.

O perioadă îndelungată de timp (1953-1979) funcţia de dirijor-şef şi director artistic a fost deţiută de Timofei Gurtovoi. În următorii 15 ani conducerea artistică a colectivului a fost asigurată de către dirijorul Dumitru Goia.

Începând cu anul 2004 şi până în prezent, Orchestra este condusă de prim-dirijorul Mihail Agafiţa.

Repertoriul Orchestrei cuprinde cele mai reprezentative lucrări ale muzicii simfonice şi vocal-simfonice universale. Orchestra interpretează creaţii din diferite epoci şi în variate genuri stilsitice, abordând, în principal, muzica secolelor XVII-XXI. În acest context o deosebită importanţă se acordă interpretării opusurilor compozitorilor din Republica Moldova şi România: V. Zagorski, E. Lazarev, E. Doga, Gh. Ciobanu, Șt. Neaga, E. Coca, V. Poliakov, L. Gurov, S. Lobel, I. Macovei, T. Chiriac; G. Enescu, Şt Niculescu, A. Vieru, A. Iorgulescu, D. Dediu, D. Rotaru, L. Dănceanu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate