ATENȚIE! Risc însemnat de avalanșă în munții Călimani – Bistriței – Ceahlău

0

Conform buletinului nivometeorologic emis de ANM pentru perioada 20 ianuarie 2022 ora 20 – 21 ianuarie 2022 ora 20, în multe zone ale țării se vor semnala fenomene de răcire, ninsori viscolite, formare noi plăci de vânt. De asemenea, există un risc însemnat de avalanşe.

Potrivit ANM, în munții Călimani – Bistriței – Ceahlău este un risc însemnat de avalanșă la altitudini de peste 1800m.

La suprafață se găsește un strat de până la 10 cm de zăpadă proaspătă tip pulver. Vântul intens, din sector predominant vestic, a format numeroase plăci de vânt, iar pe văi și în zonele adăpostite depozite însemnate. În intervalul următor va ninge viscolit, moderat cantitativ și se vor forma noi plăci de vânt. În profunzime, stratul vechi este îngheţat şi stabilizat.

La supraîncărcări, pe pantele înclinate cu zăpadă pulver sau în zonele cu plăci de vânt ușor friabile, precum și în zonele cu depozite mai consistente, se pot declanșa avalanşe de dimensiuni în general mici, riscul fiind însemnat.

Sub 1800 m stratul de zăpadă proaspătă de la suprafață este pe alocuri mai însemnat, îndeosebi pe versanții vestici și nordici. Coeziunea cu stratul vechi fiind redusă, există un risc de declanșare a avalanșelor pe pantele cu grad mai mare de înclinare, în zonele cu acumulări mai importante. Riscul de avalanşe va fi moderat.

Stratul de zăpadă a ajuns la 59 cm la Ceahlău-Toaca. În ultimele 24 de ore, local în Carpații Orientali și Apuseni, indicele de răcire IR a depășit pragul critic de -32 grade.

Vremea va intra într-un proces accentuat de răcire, devenind geroasă noaptea și dimineața, dar și în cursul zilei de mâine la peste 1800 metri. Cerul va fi temporar noros și începând din Apuseni și nordul Carpaților Orientali va ninge și se va depune strat proaspăt de zăpadă în majoritatea masivelor.

Noaptea, în Apuseni și Orientali, iar mâine mai ales în Carpații Meridionali, cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 10 l/mp. Vântul va crește treptat în intensitate, cu intensificări temporare de 70-100 km/h pe creste din sector predominant nord-vestic începând din cursul nopții în Carpații Orientali, apoi și în rest, viscolind și spulberând zăpada și reducând vizibilitatea. Local se va semnala ceață, asociată și cu depunere de chiciură.

Avertizarea este valabilă de joi seară până vineri la ora 20.00.

Temperaturi prognozate în intervalul 20.01.2022 ora 20 – 21.01.2022 ora 20:

  • Peste 1800 m: temperaturi minime: -19 la -14 gr.C; temperaturi maxime: -16 la -13 gr.C;
  • Sub 1800 m: temperaturi minime: -14 la -8 gr.C; temperaturi maxime: -13 la -6 gr.C;
nivologie

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate