ApaServ confirmă ceea ce am spus deja: rețeaua de apă-canal din județ este expirată de foarte mulți ani

0

Directorul general al companiei ApaServ, Bogdan Mușat, a susținut astăzi o conferință de presă prin care a dorit să aducă o serie de clarificări și, în același timp, să răspundă la valul de critici pe fondul avariilor repetate care au sistat apa potabilă către consumatori.

Vom discuta mai jos despre prima problemă adusă în discuție în spațiul public: de ce au loc avarii atât de des?

Rolul companiei de apă este de a furniza și a administra rețeaua de alimentare cu apă și canal primită în concesiune de la UAT-uri. Cu toții știm că acest sistem de alimentare cu apă și canal, în proporție de 70-80% are durata de viață expirată. Cum ar fi să investim acum sau să menținem în funcțiune o mașină primită în 2003, de când a luat compania ființă, când deja era rețeaua expirată? Pe astfel de sisteme operăm la ora actuală.

Am avut câteva zile de caniculă, sistemul de alimentare cu apă a fost suprasolicitat, fapt care a generat explozia de avarii. Au mai apărut prin presă critici că dăm apă cu porția sau că revenim la ce a fost în epoca ceaușistă. Nu, nu dăm apă cu porția, suntem forțați să luăm măsuri pentru a asigura alimentarea cu apă a utilizatorilor, tocmai pentru că sistemul este efectiv depășit ca și durată a vieții lui.

Imaginați-vă cum am putea pune în operă componente tehnologice  mult mai bune la ora actuală pe un sistem vechi. Dacă luăm o Dacie și punem componente de Mercedes pe ea? Oare merge acea mașină? Eu zic că nu.”, a spus directorul ApaServ.

Înlocuirea țevilor de apă intră în sarcina UAT-urilor, în colaborare cu ADI Aqua Neamț, ApaServ fiind doar un administrator al acestor rețele și nu deține buget pentru asemenea investiții în tot județul. Directorul ApaServ a precizat că în fiecare an, UAT-urile sunt informate cu privire la starea acestor rețele, deci nu se poate spune că acestea nu știu că ele sunt expirate și că au obligația să le înlocuiască, în calitate de proprietar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate