Afacerea centrele de permanență. Din 5 vizitate, doar la 2 am găsit medici

14

De la începutul anului am avertizat public că ne vom ocupa de reclamațiile venite de la cititori cu referire la Centrele de permanență din Piatra-Neamț. (click aici pentru articol)
Deci, cu avertizare publică prealabilă și cu multă bunăvoință, amcentru-permanenta-valeni făcut o vizită sâmbătă la cele 5 centre de permanență din Piatra-Neamț. Intervalul orar ales a fost unul de bun simț, adică între orele 17-18. Cu toate acestea, situația găsită pe teren nu a fost deloc în regulă.
La Centrul de permanență din Văleni era lumina aprinsă, dar nu a răspuns nimeni la ușă.
La Centrul de permanență de lângă ISU era doar ascentru-permanenta-isuistenta, fără medic.
La Centrul de permanență din Speranța am văzut doar asistenta.
Centrele de permanență în regulă cu asistent și medic prezenți erau doar cel de la 1 Mai și cel de la Piața Bistrița.

Așadar, nenumăratele reclamații care au ajuns la redacția noastră în care ni se aduce la cunoștință că de cele mai multe ori medicii sunt doar pe hârtie la unele centre de permanență se confirmă. Curios este că acești medici iau bani și nimeni nu vede nimic. Casa de asigurări decontează sume fabuloase către aceste centre de permanență și nimeni nu verifică nimic. Primăria a investit din banii noștri în aceste centre de permanență și le decontează parte din cheltuieli, iar pe cei care ar trebui să ofere servicii medicale… ia-i de unde nu-s.

În primul rând, modul în care se desfășoară activitatea la unele centre de permanență este o glumă pe banii noștri. În al doilea rând, este o bătaie de joc la adresa primăriei și a primarului care s-a dat de ceasul morții și a făcut imposibilul, manifestând toată bunăvoința necesară ca să le asigure condiții să le fie bine. Și în al treilea rând, e vorba de tupeul de a sfida populația pe care  o deservești.

Ne este rușine de rușinea asistenților care nu știau cum să salveze situația, din acest motiv nu le dăm numele nici lor, nici medicilor care chiuleau, dar să stea liniștiți că ne vom face un obicei din a-i vizita. Până atunci, ca să ne destindem pe final de articol… Asistenta de la centrul de lângă ISU nu știa ce să zică și a declarat că doamna doctor a plecat acasă să se schimbe, că și-a uitat hainele, iar asistenta de la Speranța, de un penibil de zile mari, a zis că nu poate să ne spună cine e medicul de serviciu și nici nu poate să îl deranjeze ca să vorbim cu el… Sincer, noi am râs cu poftă, dar nu cred că ar avea același chef de râs și un om care merge cu o problemă medicală la un astfel de centru de permanență…

Și abia de acum începe partea interesantă.

Ce vedeți mai sus este articolul scris sâmbătă seara, după vizita la centrele de permanență și programat pentru a fi publicat luni. Aici am fi vrut să ne oprim, dar se pare că nu se poate. Duminică seara am fost sunați de o doamnă care zicea că e asistentă la centrul de permanență din Văleni și, nici mai mult, nici mai puțin, ne-a amenințat că ne va da în judecată pentru că am spus că nu era nimeni acolo… Deci, atenție, asta înainte ca articolul să fie publicat… Bună asta, nu?
Inițial am rugat-o pe doamnă să nu fie penibilă, deoarece noi am și filmat cum am bătut la ușă, cum am sunat la ușă, cum am încercat clanța și, mai mult de atât, i-am explicat, fără prea mult succes faptul că articolul nu a fost publicat încă. Probabil sărmanei femei îi spusese una dintre persoanele cu care am discutat ulterior că am fost și nu am găsit pe nimeni și ea își propusese să ne ia tare din prima…
Ei, și uite așa, doamna de la Centrul de permanență din Văleni ne-a forțat mâna să dăm filmările care erau făcute strict pentru cazuri în care am fi fost mințiți în față.
Deci, să vizionăm împreună…

Această investigație jurnalistică nu are ca țintă sancționarea celor de la centrele de permanență și nici desființarea vreunui centru de permanență. Ba chiar credem că sunt foarte utile și ar trebui mai multe. Scopul nostru este acela de a verifica plângerile venite de la cetățeni și de a-i face pe unii să înțeleagă că dacă un astfel de centru de permanență nu prea este controlat inopinat de autorități asta nu înseamnă că asistenta poate ține loc de medic sau că se poate face orice pe banii oamenilor.
Și ca să nu avem discuții nici cu Centrul de permanență care deservește cartierul Mărăței, haideți să vedem cum era plecată doamna doctor după haine….

Poate ar fi bine ca centrele de permanență și medicii de familie să își ia mai în serios treaba și să nu mai ajungă toată lumea la UPU pentru că statistica ne arată că peste 50% din cei care ajung la spital ar fi trebuit de fapt să fie cazuri rezolvate de medicii de familie sau de aceste centre de permanență.
Desigur că nu putem încheia fără să o auzim puțin și pe doamna asistentă de la Speranța care efectiv sfidează spunând că nu are voie să dea numele doamnei doctor care este de serviciu, care chipurile ar fi la treabă, dar nu o poate deranja să vorbim cu ea…

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
14 Comentarii
 1. Alexandra spune

  In seara asta 25.06.2017 am fost la centru de permanenta de la 1 mai din Piatra neamt la ora 22.10, am sunat la interfon si a venit asistenta sa deschida. Doctorul a venit dupa 10 minute, timp in care se uita la televizor. Imediat ce a intrat pe usa a spus cum imi permit sa vin la ora 22.10, ca ce am facut pana la 22.10 de nu am venit, apoi de ce nu am mers la spital in loc sa merg la centru de permanenta, ca el nu este un robot si trebuie sa doarma. In timpul vizitei a continuat mereu sa ma insulte.

 2. Maria spune

  Asa de mulți bani iau medicii vaaaiii mulți tare! Poate profesorii doctori care au ajuns si la 50 de ani dar ceilalți medici ..Acum câțiva ani medic rezident ,după 6 ani de medicina salariul era de 900 lei.doamna care făcea curat pe scări în spital avea 1000.Vai dar asa de mulți bani au medicii..Nu reușesc sa dea înapoi parintilor câte o rata pe luna pt datoriile pe care le au făcut cât I au ținut în facultate.Și după ce termina copilul și e…”Mare medic”tot mai au părinți câțiva ani buni de plătit rate în banca și tot îi trimit traista cu mâncare ca na..Dacă se mai și mărită sau însoară ca….na mai au puțin și fac 40 de ani, nu se descurca din 1500 de lei pe luna..Numai 1000 e chiria..pffff unii trăiesc numai din câteva gărzi pe luna ca na..Totul e blocat și nu au unde sa deschidă cabinet, nici cu ce..În primul rand ,și nici sa cumpere praxis cu 17000 mii -35000 euro.în al doilea rand.vai da ce multi bani au medicii…și multe altele ..Foarte mulți bani au medicii..

 3. Maria spune

  Cred ca se cam exagereaza puțin.După ce ții un copil 10 anI în facultate sa ajungă medic Îți dai seama ca toți banii din lume nu fac cât sănătatea pe care și a mâncat o în facultate, stresul ieșit din comun,nopțile zeci nedormite sistemul de rahat etc.Și după ce ajungi cu creierul terminat …vai,ce mulți bani primesc medicii pe garzi..Foarte mult.1500 de lei pe o căruță de garzi.Și chiar nu cred ca sunt medici care chiar au plecat acasă și s au culcat .Ca s au dus pana acasă sa manance sau chiar sa și ia o pereche de pantaloni sau ceva nu e o tragedie.Nu cred ca nu au stat deloc la garda. Sau ca nu s au intorsc.Oricum când ești reporter și mori de ciuda ca unii primesc mai mulți bani decât tine..Sunt centre unde mai primești și consiliere psihologica,și medicamente din geanta personala a medicului și a asistentei și o îmbrățișare și hăinuțe pt copiiI săraci …În fine ,ziarul șI barfa..

 4. Mihaela Podaru spune

  Asa este!

 5. cosmin gafincu spune

  desi va place sa nu publicati comentariile , ma risc :
  verificati ce sume se incaseaza lunar , de catre merdici si asistenti medicali , pe baza activitatii prestate la aceste centre .
  poate aude un procuror de prin neamt !
  o sursa de sifobnat bani , adunati cifrele si comparati cu plansetele celor care spun ca nu sunt bani in sanatate .

 6. Privitor spune

  Doctorii fiind romani: ciupeala romaneasca si nesimtirea porceasca, pacat de demnitatea meseriei de medic (sigur urmeaza replica ca vor pleca afara – si sigur cred ca li se va umple buzunarele de euroi numai din simpla prezenta fizica).

 7. Stefan spune

  D-le Iosub, aveti perfecta dreptate!CJAS este foarte „vigilenta” in alte situatii, dar nu controleaza Centrele de permanenta ca sa nu-i „deranjeze” pe domnii si doamnele doctor!

 8. lucian spune

  SItuația nu este întâmplătoare ea se repetă iar asistentele te trimit la urgenta spital.

 9. terente revine! spune

  nu este nimic intamplator cu aceste centre de permanenta.doua personaje bine ancorate si sustinute politic, facand parte din sistemul de sanatate au gasit aceasta modalitate de a drena sume mari de bani de la cas la unii medici de familie cu comisioanele cuvenite.faceti o documentare profesionista si ve-ti ajunge la cele doua cumatre care au pus totul la cale.vorbiti si cu medicii care presteaza si ve-ti constata ca sunt mari nemultumiri.

 10. Celentano spune

  Cel de la piața Bistrita chiar e util.Lumea din zona apelează permanent la personalul care lucrează aici.

 11. ion spune

  in sfarsit un articol util! asta e menirea voastra! sa criticati nu sa santajati sau sa ridicati osanale pe sponsorizari!

 12. marius spune

  am patit si eu sa ma dea afara intr.o sambata la centru din darmanesti de langa scoala nr.11 era ceasul in jur de 18 si mi s-a spus ce caut la ora aia cum imi permit sa bat la usa nu vad cat e ceasul

 13. pruteanuoana spune

  in darmanesti nu este nici un centru?

  ADMIN: Oficial nu ….este unul care pare a fi privat … pe lângă piață.

  1. Petre spune

   Este centru in complexul D&B de la piata Darmanesti. Intrarea se face dinspre strada, pe langa farmacia Dona

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate