A început raționalizarea apei potabile în România. Când vine rândul Neamțului?

1

În ultimii 30 de ani în România nu s-a mai investit în schimbarea rețelelor de apă comuniste care sunt depășite ca durată de viața în majoritatea județelor, înregistrând uneori pierderi mai mari decât cantitatea de apă ce ajunge la populație.

Pe rețeaua depășită și dimensionată pentru un număr limitat de consumatori au intervenit extinderi care au mărit foarte mult volumul de apă livrată, dar fără să se mărească și dimensiunea țevilor prin care este transportată.

La această situație critică se adaugă și agricultura făcută cu exces de substanțe chimice care a dus la infestarea multor pânze freatice și la mutarea consumului de apă din rural exclusiv pe rețelele de apă potabilă.

În tot acest context la care se mai pot adăuga multe neajunsuri, multe companii de apă din județene României nu mai fac față să livreze apă către populație, iar localitățile care nu sunt interesate în a-și pune la punct rețelele de captare și transport a apei vor ajunge să aibă program la apă. Asta se întâmplă în mai multe județe din țară. Un ultim exemplu fiind Botoșani unde prin hotărâre CJSU 1 oraș și 4 comune au deja program de livrare a apei potabile de 8 ore pe zi.

În toată România situația este la fel. Companiile de apă nu sunt proprietarele rețelelor, ci doar administratorii acestora iar proprietarii, în general primăriile, nu vor să investească bani în conducte deoarece acestea sunt sub pământ, investițiile nu se văd, deci nu aduc voturi. Această situație e de 30 de ani și acum a ajuns la punctul în care a devenit critică România, pierzând pe rețele mai multa apă decât consumă populația.

Faptul că în Neamț încă nu se livrează apă cu program în unele localități este o minune care nu va mai dura mult. Este inevitabil să se ajungă la raționalizare sau la mărirea numărului de sistări ale furnizării, deoarece multe conducte sunt depășite de mult ca termen de viață și cedează aproape zilnic și unitățile administrativ teritoriale, care sunt proprietarii conductelor, nu vor să le schimbe. Primăriile fac înainte de fiecare alegeri câte un circ penibil în care păcălesc populația că apa e prea scumpă și că vor renunța la serviciile ApaServ, adică vor da rețelele de conducte altor firme de apă care să le administreze iar după campania electorală brusc uită că țevile expirate sunt ale lor, nu mai vor să le dea altei companii de apă și din nou păcălesc populația încercând să mute problema în curte la Apa Serv. E de notorietate de acum că înainte de alegeri primăriile se comportă ca proprietari ai rețelelor și după alegeri parcă nu mai sunt ale lor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. GABRIEL spune

    Nu doar rețelele de apă sunt praf, în România.
    Rețelele electrice, la fel.
    Rețelele feroviare, praf și pulbere.
    Rețeaua sanitară n-o mai bagă nimeni în seamă, că oricum depinde de primele două și nu numai.
    Suntem pe ducă. Neam și țară.
    Oare cum se privesc în oglindă politicienii? Dar în ochii copiilor lor, cum s-or uita?
    Întrebări retorice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate