5844 de contracte de muncă înregistrate în luna mai

0

Astăzi, 26 mai ora 12.00, în sala Ion Creangă din incinta Palatului Administrativ, domnul subprefect Vasile Şendrea a condus şedinţa Colegiului Prefectural – judeţului Neamţ.

În cadrul reuniunii, domnul Ioan Popescu, inspector şef al Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ, a făcut o prezentare a noilor reglementări privind raporturile individuale şi colective de muncă.


Prin Legea nr. 40 din 31.03.2011 au fost modificate prevederile Legii 53/2003 – Codul Muncii, în sensul flexibilizării raporturilor de muncă, iar odată cu intrarea în vigoare a Legii nr.53/14.04.2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-a creat o nouă posibilitate pentru angajatorii persoane juridice de a folosi la muncă în activităţi temporare persoane într-un cadru reglementat şi cu cheltuieli privind forţa de muncă mult reduse.

Prin Legea nr.62/10.05.2011 a dialogului social, au fost instituite reguli noi cu privire la constituirea, organizarea şi funcţionarea  organizaţiilor sindicale, a organizaţiilor patronale, a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, a Consiliului Economic şi Social, a Comisiilor de Dialog Social, atât la nivel central cât şi local. Prin acelaşi act normativ au fost reglementate negocierile colective  de muncă şi soluţionarea conflictelor de muncă, fiind abrogate în mod expres toate actele normative care reglementau aceste domenii.

Toate aceste noi reglementări coroborate şi cu modificările şi completările aduse de OUG nr. 44/ 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiare, în sensul creării de posibilităţi pentru PFA-uri de a desfăşura activitate în calitate de angajator cu personal încadrat pe bază de contract individual de muncă, creează un nou cadru legislativ, prin lărgirea bazei agenţilor economici care pot avea şi calitatea de angajator, pe de o parte, iar pe de altă parte, oferirea unei alternative la contractul individual de muncă prin folosirea de zilieri pentru activităţile  temporare pentru care nu este necesară încheierea contractului individual de muncă. De la intrarea în vigoare a noilor reglementări, în judeţul Neamţ, au fost înregistrate 5844  de contracte de muncă noi.

În mod paradoxal, criza economică mondială declanşată în 2008 a oferit condiţiile favorabile pentru intervenţii majore pe întreaga legislaţie a muncii. Din anul 2003 au intervenit cel puţin două noutăţi majore pe piaţa forţei de muncă în primul rând, integrarea României în Uniunea Europeană şi în  al doilea rând, a intervenit criza economică, care ne-a arătat că actualul Cod al Muncii,  foarte bun la vremea când a fost elaborat, nu a reuşit să diminueze munca la negru.


Prin noul cod se doreşte flexibilizarea necesară pentru ca românii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă şi în acelaşi timp să fie sancţionaţi drastic cei care lucrează la negru şi folosesc munca la negru. Era necesar să fie armonizat codul muncii cu prevederile legislaţiei europene în domeniu, care si-au dovedit din plin eficienţa  în combaterea  muncii la negru.  Un om fără loc de muncă sau un om care prestează muncă la negru nu are sprijin nici în caz de şomaj, nici în caz de boală, nici în caz de pensie, el este supus tuturor riscurilor. ” a declarat subprefectul Vasile Şendrea.

În cea de a doua parte a şedinţei, domnul Petrică Pârlea, director executiv al Centrului judeţean de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, a prezentat Raportul cu privire la schemele de plăţi derulate prin Centrul judeţean de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Neamţ.

În campania din anul 2010, în judeţul Neamţ, 31914 fermieri au depus  cereri unice de plată pentru 183861,30 ha suprafaţă de teren agricol. Cererile de sprijin au fost înregistrate în Sistemul Integrat de Administrare şi Control, operate şi verificate în baza de date. Asupra solicitărilor de sprijin s-au efectuat controale în teren şi controale administrative. În anul 2010 au fost eşantionate pentru controlul clasic un număr de 495 dosare, ceea ce reprezintă un procent de 2% din totalul cererilor de plată depuse, iar la controlul prin teledetecţie au fost verificate un număr de 3007 dosare ceea ce reprezintă 9%. Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură prin instrumentul aplicaţiei IPA – ONLINE vine în sprijinul fermierilor pentru ca aceştia să-şi identifice corect parcelele pe care le utilizează.

În campania din 2011, în judeţul Neamţ termenul final de depunere a cererilor de plată fără penalizări a fost 16.05.2011, iar termenul final de depunere a cererilor cu aplicarea penalităţilor de 1% pentru fiecare zi lucrătoare este de 10 iunie 2011.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate