Ziua Veteranilor de Război

0

Ministerul Apărării Naţionale organizează, în aceste zile, în toate marile garnizoane din ţară, o serie de manifestări dedicate Zilei Veteranilor de Război.

În București, activitățile vor avea loc după următorul program:

• joi, 26 aprilie,

– de la ora 10.00, Adunare Solemnă a veteranilor de război la Palatul Cercului Militar Național;

– de la ora 14.00, spectacolul intitulat „Istoria ca un spectacol”, în Aula Ministerului Apărării Naționale. Acesta este primul dintr-o trilogie realizată de Asociaţia Culturală „Lupii Albi”, care va fi lansată în perioada aprilie – decembrie 2018, aducând în prim plan personalități marcante din istoria națională: Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul şi Regina Maria. Proiecţia, în premieră, a filmului „Dracula – Coroana”, cu reevocarea mai multor momente din viaţa voievodului Vlad Ţepeş, va reprezenta primul eveniment din serie. Din distribuție fac parte Maia Morgenstern, Ion Dichiseanu, Carmen Tănase, Constantin Cotimanis, Elvira Deatcu, Vlad Miriță și Bogdan Jianu, care semnează scenariul și regia.

• vineri, 27 aprilie, de la ora 9.00, ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori, la Monumentul Eroilor Patriei (din fața Universității Naționale de Apărare ”Carol I”).

Activități similare vor avea loc şi la monumentele și operele comemorative din Republica Cehă, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Slovacia şi Ungaria dedicate memoriei militarilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Tot cu prilejul Zilei Veteranilor de Război va avea loc duminică, 6 mai, începând cu ora 10.00, în Capitală, Crosul dedicat veteranilor de război „VeteRUN” – CENTENAR, pe traseul Piaţa Presei Libere, Şoseaua Kiseleff, Arcul de Triumf, Piaţa Victoriei, cu întoarcere prin Bulevardul Aviatorilor, Piaţa Charles de Gaulle, Bulevardul Mareşal Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Şoseaua Kiseleff, Piața Presei Libere.

***

Pe 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi expoziţii cu tematică adecvată, activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Sursa: StiriNationale.eu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate