Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 18 iunie 2018
  • :
  • :

Ziua Mondială a Poeziei, sărbătorită la Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu” Neamț

ZPoeziei

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ invită publicul nemţean marți, 21 martie 2017, ora 12.30, de Ziua Mondială a Poeziei, să vină la statuia lui Mihai Eminescu pentru a se reîntâlni cu sublimul condesat în cuvinte. Poezia va lua forma concretă a unor mici răvașe cu versuri, pe care cei mai curajoși și inspirați le pot citi, ca ofrandă, la statuie.

Momentul este unul deosebit, prin faptul că la această sărbătoare a poeziei va fi prezentă poeta Ana Blandiana, care va aduce un omagiu, alături de nemțeni, cuvântului metamorfozat în vers. Invitata de onoare a evenimentului va fi prezentă și după-amiază, la ora 17.00, în Sala Teatrului Tineretului, la o întâlnire între poezie, poeți și cititori. Intrarea fiind liberă, sunt așteptați cât mai mulți participanți.

Adrian Alui Gheorghe, directorul bibliotecii: Conferinţa Generală UNESCO din anul 2000 a hotărît ca ziua de 21 martie, care este şi Ziua Eliminării Discriminării Rasiale, să fie şi Ziua Poeziei. Cităm motivaţia: S-a considerat oportună celebrarea comună deoarece poezia, primul cîntec al umanităţii, este considerată o armă puternică în lupta împotriva nedreptăţii de orice natură, a violenţei interumane şi războiului. Mai are nevoie lumea de poezie? Cine mai crede că fragilitatea poeziei poate învinge armele, discriminarea, violenţa? Ce este poezia dacă nu şansa pe care a dat-o Dumnezeu omului să-şi vadă sufletul? Este rugăciunea altceva decît poezie? Dumnezeu vorbeşte omului cu adevărurile ultime care sînt tot poezie. În faţa barbariei din jur poezia tace dar nu dispare. În faţa prostiei şi analfabetismului poezia face un pas înapoi dar nu disperă. Veniți cu o floare la statuia lui Eminescu. Și puneţi-vă, dacă aveţi, sufletul de sărbătoare!”
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *