Zimbrilor liberi din Parcul Natural Vânători-Neamț le este furnizată hrană suplimentară

0

Zimbrilor liberi din Parcul Natural Vânatori-Neamț le este furnizată hrană suplimentară, mai ales că în ultima perioadă zona a fost afectată de un val de frig și ninsori. Specialiștii Romsilva le asigură furaje și fân pentru că iarna hrana este deficitară și există riscul ca aceștia să intre în comunitățile locale, pentru a se hrăni.

****

Parcul Natural Vânători-Neamț este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semi-libertate și în captivitate, parcul fiind inclus recent în „Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.

Zimbrul a fost reintrodus în România în anul 1958, după mai mult de două secole de la dispariția sa. În urmă cu șase ani, în Parcul Natural Vânători-Neamț au fost eliberate primele exemplare de zimbru, în timp ajungându-se la 35 de zimbri în libertate, în mai multe turme, între aceștia 12 zimbri fiind născuți în libertate. Proiectul s-a dovedit a fi unul de succes, zimbrii eliberați extinzându-și arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semi-libertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți anul trecut, iar în captivitate alte 7 exemplare.

Anual, specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare în libertate, după un proces îndelungat de selecție, inclusiv teste genetice, și o perioadă de acomodare. Regia Națională a Pădurilor Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători Neamț, cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

  • Recent, un exemplar și-a făcut apariția în comunitatea umană din satul Văratec, comuna Agapia. Zimbrul era în căutare de hrană, cel mai probabil. Cu zece zile în urmă, prefectul de Neamț, Vasile Panaite cerea reprezentanților ISU, Jandarmeriei și Administrației Parcului Natural Vânători să monitorizeze în permanență zona și să avertizeze populația în cazul reapariției zimbrului.Potrivit lui Răzvan Deju de la Administrația Parcului Natural Vânători-Neamț, zimbrul nu prezintă nici un pericol pentru populație. Animalul se retrage definitiv în pădure o dată cu înmugurirea salciei

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate