VIAŢA SOCIALĂ ÎN URBEA PIATRA DE ALTĂDATĂ (II)

3

Se punea întrebarea dacă nu existau localuri propriu-zise de petreceri, întruniri ori măcar vreun restaurant, unde se aduna lumea mai de seamă ca să-şi petreacă, cum am zis, timpul liber. Răspunsul pe care ni-l oferea acelaşi primar de la poalele Pietricicăi (cel la care ne-am referit în prima parte a relatării noastre – Dimitrie Hogea n.n.) era acela că (… un potenţial doritor de bună dispoziţie n.n.) „… în zilele de sărbători, mai ales, se înfunda în cele câteva băcănii şi crâşme româneşti, căci mâncarea ca mâncarea, dar vinurile erau bune, neprefăcute şi ieftine”. Printre acestea se aminteau următoarele băcănii: Iordache Matasaru, Costache Floricică, Pintilie Neculau, G. Furnică, Vasile Ionescu Butnaru, toate pe Uliţa Mare; iar mai târziu acelea a lui Neculai Teodorescu, Alecu Lazariu şi Neculai Ionescu Dediu, de unde orăşenii şi nu numai, se puteau aproviziona cu mărfuri coloniale şi vinuri alese. Ni se spune, de exemplu, că „ocaua de icre negre se vindea cu un galben ( 12 lei)”.

Nu erau uitate nici crâşmele mai vestite: Ghinea Teohari pe malul Şipotelor, lţngă Biserica Sf. Gheorghe; Sava Popovici şi Vasile Ghineţ din Mărăţei, Marin a Manei şi Vasile a Varvarei de pe Valea Viei, a lui Avram a Hanţei şi Ştrul Nuţă, iar mai târziu a lui Bercu Goldenberg zis Bucluc (în aceasta din urmă a servit masa şi un vin bun şi George Enescu, alături de alte personalităţi din urbea Piatra n.n.).

Trebuie menţionat că în aceste localuri se adunau petrecăreţii, mâncând şi bând în mod discret, pe tăcute – fără larmă multă sau lăutari. Se aduce în discuţie un alt fapt interesant pentru curiozitatea cititorilor, respectiv: „un bătrân arhivar de la Tribunal îi povestea lui  Dimitrie Hogea că pe când tânărul polcovnic (colonel) G. Roznovanu a venit întâia oară ispravnic (prefect) aici, a dat straşnice ordine ca funcţionarii să nu mai frecventeze crâşmele, precum şi că dânsul inspecta aceste localuri, căutând a-i dezbăra de acest obicei, pe care îl socotea înjositor şi de natură a le compromite demnitatea de funcţionari publici”.

Amintiri plăcute avem şi despre arta culinară a pietrenilor în anotimpul toamnei. Rămâne vie astfel, în conştiinţa populaţiei urbane, amintirea „vestitelor ghiveciuri, făcute din tot soiul de carne şi verdeţuri, pe care, mai ales vânătorii, le pregăteau la plăcintăria lui Neculai Plăcintariu de lângă Biserica Sf. Gheorghe, iar mai apoi, odată ghiveciul ieşit gata de la cuptor era dus la una dintre cele mai bune crâşme, unde era udat cu cel puţin câteva vedre de vin”.

Nu trecem cu vederea nici cunoscuta fabrică de bere a fraţilor Grefiens, cu frumoasa ei grădină-berărie, situată pe locul unde se află azi Fabrica de Tricotaje şi Moara Doamna. Aici, pe timpul verii, se adunau mulţi localnici pentru a consuma berea destul de bună, care era o băutură nouă pentru dânşii.

Nu omitem nici amintirile legate de petrecerile ocazionate de serbările dedicate zilei de „1 Mai”. Era vorba de petrecerile care aveau loc „Peste Vale”, în vestita Luncă a Fabricii de Hârtie a lui Asachi. În această zonă urbană erau mari petreceri, la fiecare 1 Mai, când serbau Armindenul, pe iarba verde şi sub răcoroasa umbră a luncii de peste Bistriţa. Armindenul se mai serba de către alţii şi pe Dealul Pietricica, care pe atunci era acoperit cu mici pâlcuri de pădure, în partea lui dinspre Dărmăneşti. Armindenul ţinea toată ziua de 1 Mai până seara, alimentat cu miei fripţi pe loc şi băutura corespunzătoare, vin sadea, fără nici un amestec de sifon sau borcut.

Să nu lăsăm la o parte din peisajul reşedinţei de judeţ nici câmpul Borzogheanului, care servea tineretului pentru jocul oinei, în zilele de sărbători. De altfel, jocuri cu mingea se mai făceau şi pe prundul Cuiejdiului.

Toate acestea conturau o viaţă plăcută, nezgomotoasă, cu minunate locuri de recreere în spaţiul administrativ al urbei de altădată, pentru „blânzii şi paşnicii locuitori pietreni”, aşa cum se afirmă în unele documente de arhivă din publicistica timpului.

Prof. Gheorghe Radu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. FISER PUIU spune

    SUNT PIETREAN GET BEGET LIPSESC DIN PIATRA DE -54-+ ANI SI VIN UN FIECARE AN DE DOR IMI PLACE ORASUL FISHER PUIU AM L;OCUIT PE CUZA VODA

  2. MARCEL spune

    NECULAI PLACINTARIU ! si Azi sunt niste PLACINTARI , de aceea care asteapta ori umbla dupa Pleasca , Placintari ori mai modern ,, Piscotari ,, ii gasesti pe la tot felu de lansari , evenimente Cultural Artistice , Deschideri de locatii , institutii , sunt gramada pe langa tavile cu piscoturi ,fursecuri ,pahare de sampanie ori suculete ! ptr ca astazi Nu mai e de BOn TON sa servesti Ghiveci ! AZI e pe CAVa D oro ,, Niste tarani ,,

  3. vali spune

    Frumos.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate