Vernisajul expoziției „Poarta sufletului”

0

Vineri, 20 mai, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ a avut loc vernisajul expoziției „Poarta sufletului”, în cadrul unui proiect inițiat de Asociaţia „Centrul de Excelenţă în Dezvoltare Personală Solomon” (Brașov) în parteneriat cu Complexul Muzeal Judeţean Neamț, care a avut ca scop promovarea tinerilor artiști.

Astfel, în cadrul expoziției, publicul a putut viziona lucrările elevilor din anii terminali ai liceelor de arte plastice Hans Mattis Teutsch (Braşov) şi Victor Brauner (Piatra-Neamţ), elevi care nu beneficiază întotdeauna de sprijinul necesar pentru a da curs talentului lor.

Proiectul inedit a fost demarat de Asociația Solomon, în urmă cu 3 ani, alături de Violeta Dinu, muzeograf la Muzeul de Artă, care a încurajat debutul artistic al tinerilor artiști din cadrul celor două licee.

„Am constatat că elevii Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamț  au dovedit o bună însușire a ceea ce au fost învățați de cei trei profesori care i-au coordonat și în felul acesta lucrările lor s-au legat foarte bine de cele ale elevilor brașoveni.  Putem observa (la lucrările expuse) că tehnicile diferite nu fac diferențe între mesajele artistice pe care tinerii creatori și-au propus să le transmită. Indiferent că au lucrări figurative sau lucrări abstracte,  sunt axate pe o bună realizare a spațiului plastic, pe echilibru între forme, pe o expresivitate cromatică deosebită. De aceea, Muzeul de Artă, care a fost la prima ediție gazda proiectului inițiat de Asociația Solomon, a fost și de această dată încântat să întindă o punte tinerilor care ne țin la curent pe noi, specialiștii, dar și pe dumneavoastră publicul, cu noile tendințe din arta contemporană.”, a declarat muzeograful Violeta Dinu.

Prezent la eveniment, Dan Cojocaru, președintele Asociaţiei Centrul de Excelenţă în Dezvoltare Personală Solomon  a făcut următoarele precizări:
„Pentru noi este o onoare și o bucurie că am putut să expunem în acest cadru, iar unul dintre lucrurile pe care aș dori să le menționez este să ne amintim cât de greu ne-a fost la începuturile drumurilor noastre. De aceea, prin acest proiect, noi asta ne dorim: să facă primii pași cu încredere și să-i facă într-un mod în care să se simtă mândri că fac parte din acest proiect”.

Un lucru deosebit, nemaiîntâlnit, a fost și faptul că această expoziție, pe lângă aspectul vizual, a îmbrăcat și unul auditiv. Mai precis, cu ajutorul unui smartphone și al unui cod QR, publicul va putea viziona lucrările, dar și asculta gândurile tinerilor expozanți. O  experiență care, așa cum a promis Dan Cojocaru, va fi dezvoltată și în edițiile următoare.

Expoziția va putea fi admirată de publicul nemțean în perioada 21 mai-21 iunie,  iar între 24-30 iunie expoziția va poposi la Brașov, la Centrul Cultural Reduta.

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate