Venit din Nepal, Ionuţ Ursu susţine „Mişcarea în voluntariat” la Piatra-Neamţ

2

Autorități, reprezentanți ai presei locale, cadre didactice din învățământul special, reprezentanți ai serviciilor de asistență socială și protecția copilului, oameni cu suflet și dorință de implicare și schimbare a sistemului în beneficiul minorilor defavorizați s-au alăturat în această seară lui Ionuț Ursu, un tânăr nemțean de 26 de ani, care, în urmă cu două luni a plecat voluntar în Nepal, pentru a fi de folos oamenilor de acolo, greu loviţi de un cutremur devastator.
Evenimentul s-a desfășurat în sala Calistrat Hogaș a Consiliului Județean Neamț și a dorit să puncteze importanța voluntariatului în domeniul sănătății. În acest sens, a fost prezentat publicului prezent documentarul ”Mișcarea în voluntariat”, un film pe care organizatorii îl definesc ca fiind „Un documentar despre oameni, despre deznădejde, curaj în faţa dezastrului, speranţă şi reinventarea de sine.”
În cadrul aceluiași eveniment a avut loc și expoziția foto cu imagini inedite surprinse în Nepal.
Ionuț Ursu, născut la data de 6 martie 1989, la Spitalul Bicaz, a fost abandonat de mama sa în maternitate, după care a crescut în mai multe centre de plasament din Piatra Neamț, lipsit de dragostea părintească. Ani mai târziu, a absolvit Liceul Dimitrie Leonida din Piatra Neamț și a reușit să intre la Facultatea de Geografie a Universității din București, la buget. Acum, Ionuţ este student în ultimul an la aceeași facultate, iar în timpul liber este voluntar în cadrul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), continuând astfel o preocupare pe care o avea şi la Piatra Neamţ, când putea fi văzut ajutând brancardierii din Urgenţele Spitalului Judeţean. Visul lui este să devină medic, motiv pentru care se pregătește intens pentru admiterea la a doua facultate, respectiv cea de medicină.
Evenimentul s-a concentrat îndeosebi pe experiența de voluntar a lui Ionuț, dar și pe ideea că, prin muncă, determinare și implicare a membrilor comunității, orice copil, oricât de defavorizat ar fi, are șanse să evolueze, să își depășească limitele impuse de o societate care plasează un stigmat dureros pe cei care provin din casele de copii.
Întrebarea firească, în acest context, ar fi… De ce nu au aceleași șanse toți, sau cât mai mulți copii din orfelinate? De ce majoritatea, după ce împlinesc 18 ani, sunt ”expulzați din sistem”, aruncați în stradă și lipsiți de orice protecție socială? De ce unii au șanse, iar alții nu? De ce unii pot, iar alții nu? Ionuț este un caz fericit. Și un exemplu. Dar cu o floare nu se face primăvară. Scopul acestui eveniment, scopul prezentării unor astfel de cazuri ar trebui să fie și este, de altfel, acela de a spori gradul de conștientizare în rândul comunității, în rândul celor care fac legi, în rândul celor care administrează astfel de centre sociale care ”produc”, în majoritatea cazurilor, niște adulți fără viitor. Sunt prea puține povești de succes și prea multe cazuri de copii cu potențial, dar cu aripi tăiate de un sistem care nu le oferă o protecție elementară, care devin niște adulți orientați spre infracționalitate.
Sperăm ca acest eveniment să deschidă ochi, minți și suflete și să ofere soluții aplicabile în mod real în vederea îmbunătățirii calității vieții copiilor proveniți din centre de plasament. Iar tema voluntariatului este perfect aplicabilă și în acest caz. Poate că cei care decid soarta copiilor orfani vor oferi, în mod voluntar, soluții eficiente și practice de creștere a numărului poveștilor de succes, așa cum este cea a lui Ionuț.

Foto: MotionARThoughts

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. ilie spune

    Bravo!

  2. Alexandra spune

    Felicitari Ionut!!!!! Ma bucur enorm pentru toate reusitele tale atat eu cat si toti colegii mei care candva impreuna cu dna dirigina Prof. Popa Elena am reusit sa te cunoastem tot printr-un program de voluntariat. Iti multumim pentru tot ceea ce faci! Bafta multa in continuare!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate