VECHEA REVISTĂ „ASACHI”

0

RV-Asachi

Sub acest titlu, fostul secretar al Liceului ”Petru Rareș”, viitorul arhivist și director adjunct al Arhivelor Naționale ieșene, Constantin Turcu, reda în paginile revistei „Preocupări de cultură generală”, anul I, 1935, nr.4 la tipografia „Lumina”, Piatra Neamț, 1936, un istoric al prestigioasei reviste pietrene amintite.
În preambulul articolului, istoricul nemțean, mai apoi ieșean, menționează că ,,Județul Neamț este un ținut cultural prin tradiție” și crede fără a nu exagera prea mult, dacă vom spune că asemenea nobile preocupări încep aici, odată cu întemeierea celei dintâi mănăstiri la Neamț sau la Bistrița. Așadar, de mai bine de jumătate de mileniu, ținutul nostru ține aprinsă făclia culturii, prin biserică și prin școala bisericii.”
Remarcă în același timp faptul că „ nu e vorba numai de o cultură religioasă care pe vremurile acelea valora destul pentru sensul vietii, ci chiar de o cultură superioară, artistică. Ne stă mărturie pentru această afirmație, râvna înfloritoare care s-a sintetizat în minunea de artă românească a călugarului Gavriil, din mănăstirea Neamțului: Evanghelierul slavo-grec din 1429 care e chintestența geniului românesc, oprimat veacuri de-a rândul și văduvit de binefacerea liniștei creatoare. Dar ce mărturie uriașă e însă activitatea cultural-religioasă de la Neamț in vremea lui Paisie.
Atunci, în lipsă de tipar, sute de călugări migăleau cu trudă la mii de manuscrise, care împânzeau țara și uneori treceau și hotarele”.
După toate acestea, preocupări ale trecutului, a venit în mod natural- ne mai spune Constantin Turcu-întemeierea unei „societăți pentru cultura poprului român”, care ne-a dat cea dintâi bibliotecă, la 1869, care ne-a dat ce adintâi revistă de cultură, știință si literatură, în anul 1881.
Cercetătorul creionează și menirea societații amintite „a procura un loc de întrunire și posibilități de ocupație intelectuală membrilor săi:
– a se ține în curent cu toate progresele științifice și a le face cunoscute publicului prin conferințe și publicații;
– a tipări revista științifică și literară care să poarte titlul societății”. Ca urmare societatea s-a ținut de cuvânt și le-a făcut pe toate” cele înscrise în program.
Numai că, din nefericire, munca ei „ a durat prea puțină vreme: de la 1880 până la 1885. Desigur, spre marea pagubă a culturii și a ridicării nivelului cărturăresc al regiunii (ținutul Neamț)”.
În ceea ce privește „rostul și activitatea organului societății a acestei întâi reviste de cultură, știință și literatura, din ținutul nostru, apărută într-o vreme când în țară nu erau decât două, trei publicații de prestigiu”, energicul arhivist ne comunică că„ nu avem aspirațiuni- zice prefața din 10 aprilie 1881- de a da la lumină chestiuni mari, științifice; mici tratate profunde de filozofie; departe de noi asemenea gânduri, ci voim a servi societatea din care facem parte, cu cunoștințele noastre; voim ca și în provincie să formulăm un cerc care să-si dee puțină osteneală la lucru, pe calea științifică literară.
Pe lângă chestiunile generale, pentru localitate, vom scoate la lumină, pe cât ne vor ajuta puterile și mijloacele, tot ce acest județ muntean păstrează de veacuri ascuns prin localități: inscripțiuni, documente, urme istorice, ruini, monumente, pozițiuni, izvoare folositoare, felul terenurilor, bogății naturale, în fine tot ce ar contribui la propășirea națională și în special acestui județ”.
Autorul exclamă: „ce program minunat de activitate, la 1880! Și in jurul acestui steag, ce grup de energii valoroase! Iată-le: doctorul D.Cantemir, Ion Negre, Emanoil Halunga, Gr.Buțureanu, Gr. N.Lagu, I.Radu, N.Juraschi, I.Crivăț, L. Vorel, doctor D. Apostolide, Zapirescu, Nicu Albu, C.Hogaș și alții”. Cinste acestor oameni!
Conform datelor din arhivă și presei timpului, revista Asachi a apărut „de la 10 aprilie 1881, până la August 1884, tipărindu-se în total 1330 de pagini la „Imprimeria județului Neamț”.
În sfârșit, la încheierea articolului amintit, Constantin Turcu, creionează „cadrul de activitate al acestei reviste” după ce urmează:„ s-au studiat boalele sociale și starea țăranului; s-au cercetat: regiunea, pământul, apele minerale, locurile istorice, satele; s-a arătat valoarea pădurilor, a industriilor, a economiei naționale; s-au scris mici monografii geografice; s-a publicat de către Ion Negrea o excelentă lucrare asupra lui Gh. Asachi, s-a discutat rolul și starea școlilor, a învățământului și a dascălilor, rolul și starea bisericii și a preoților; s-au publicat disertații și dări de seamă asupra rezultatelor stiințifice ale vremii; s-au scris poezii, s-au făcut critici literare și s-au publicat întâia dată o parte din amintirile de călătorie ale lui Calistrat Hogaș”.
În concluzia finală, cu oarecare modestie, afirmă că prin aceste „puține cuvinte” a generat „rodnica activitate a revistei „Asachi”- cea dintâi publicație de cultură, literatură și știință din județul nostru”(Neamț n.n.). Memoria timpului confirmă cele spuse.
Prof. Gh. Radu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate